Σε εξέλιξη βρίσκεται συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να πλήξουν περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις. Στο επίκεντρο της συνεδρίασης θα βρεθούν οι περιοχές Πιερία, Λάρισα, Μαγνησία και Βόρεια Εύβοια.

Συνεδριάζει η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου για τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες.

Ειδικότερα, έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να πλήξουν τις επόμενες ώρες την χώρα έως και το μεσημέρι του Σαββάτου (20/4).

Συγκεκριμένα, η ένταση του φαινομένου προβλέπεται για απόψε από 22.00 έως 06.00 αύριο πρωί. Μετά το φαινόμενο μετακινείται ανατολικά σε νησιά Β. Αιγαίου. με τον αεροχείμαρρο να φέρει αισθητή πτώση της θερμοκρασίας,

Για το κύμα κακοκαιρίας η ΕΜΥ προειδοποίησε με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού.

Όπως δήλωσε και στο NEWS 24/7 ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, τα φαινόμενα θα είναι έντονα, όμως όχι απαραίτητα και επικίνδυνα, με σαφέστερη εικόνα να υπάρχει σήμερα, Παρασκευή, οπότε και θα εκδηλωθούν τα πρώτα φαινόμενα. Ο ίδιος επέλεξε, μάλιστα, να κρατήσει χαμηλούς τόνους όσον αφορά τα ύψη βροχής που αναμένεται να σημειωθούν στις ήδη πληγείσες περιοχές, όπως αυτή της Θεσσαλίας.

Άπαντες είναι σε εγρήγορση, ιδίως σε περιοχές που έχουν αντιμετωπίσει το προηγούμενο διάστημα πλημμυρικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, η μεταβολή του καιρού αναμένεται αρχικά στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά και σταδιακά τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Πελοπόννησο (κυρίως στα δυτικά τμήματά της) με βροχές και σποραδικές καταιγίδες που από το απόγευμα θα είναι τοπικά ισχυρές. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν τη κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, την ανατολική Στερεά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων τις βραδινές ώρες στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά.

Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της βόρειας και της κεντρικής χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά αρχικά νότιοι 4 με 6 και από αργά το απόγευμα δυτικοί βορειοδυτικοί έως 7 μποφόρ. Στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6, τις βραδινές ώρες θα ενισχυθούν στα 6 με 7 μποφόρ και στο βόρειο Αιγαίο θα στραφούν σε βορειοανατολικούς ίδιας έντασης.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα φτάσει στις περισσότερες περιοχές τους 18 με 20 βαθμούς και τοπικά στη νησιωτική χώρα τους 19 με 22 βαθμούς Κελσίου.

Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε από την ΕΜΥ σήμερα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024, βαρομετρικό χαμηλό στα δυτικά, συνοδευόμενο από μέτωπα, θα κινηθεί ανατολικά και προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος τη χώρας από νωρίς το απόγευμα μέχρι αύριο το μεσημέρι, Σάββατο 20 Απριλίου 2024, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Τα έντονα φαινόμενα που θα ξεκινήσουν από τα δυτικά, γρήγορα θα επεκταθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες, το ανατολικό Αιγαίο και πιθανώς τη δυτική Κρήτη και αργότερα στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα είναι ενισχυμένοι και θα φτάσουν τα 7 και τοπικά τα 8 μποφόρ.