website analysis Ζελένσκι: Ο λαός της Ουκρανίας δε θα μου επιτρέψει να παραχωρήσω εδάφη στη Ρωσία -Κατήγγειλε πιέσεις από τις ΗΠΑ – Epikairo.gr

Την ώρα που Ουκρανοί, Αμερικανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές συνομιλούσαν στη Γενεύη, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έβαζε ξανά την κόκκινη γραμμή της χώρας του σχετικά με το εδαφικό ζήτημα.

Ο ουκρανικός λαός θα απέρριπτε μια συμφωνία που περιλαμβάνει μονομερή αποχώρηση της Ουκρανίας από την ανατολική περιοχή του Ντονμπάς και παράδοσή της στη Ρωσία, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ιστότοπο Axios την Τρίτη.

Η αξίωση της Ρωσίας για απόσυρση ουκρανικών στρατευμάτων από εδάφη που εκείνη δεν έχει κατακτήσει είναι εδώ και μήνες το σημείο-αγκάθι στην προσπάθεια για εξεύρεση κάποιας λύσης που θα οδηγήσει στον τερματισμό του πολέμου. Πρόκειται για μια έκταση που ισούται περίπου με το 10% του Ντονμπάς και βρίσκεται ακόμα υπό ουκρανικό έλεγχο.

Στην ίδια συνέντευξη ο Ζελένσκι είπε πως οι Αμερικανοί διαπραγματευτές Στιβ Γουίτκοφ και Τζάρεντ Κούσνερ του μετέφεραν πως η Ρωσία θέλει πραγματικά να τερματίσει τον πόλεμο και ότι εκείνος θα πρέπει να συντονιστεί με τη δική του διαπραγματευτική ομάδα σε αυτή τη βάση πριν από τις συνομιλίες.

Ο Ουκρανός πρόεδρος φέρεται να τους απάντησε ότι δεν πρέπει να προσπαθούν να τον αναγκάσουν να πουλήσει ένα όραμα ειρήνης που ο δικός του λαός θα έβλεπε ως μια «αποτυχία». Πρόσθεσε λέγοντας ότι «δεν ήταν δίκαιο» το γεγονός ότι ο πρόεδρος Τραμπ συνέχιζε να καλεί δημόσια την Ουκρανία, και όχι τη Ρωσία, να κάνει παραχωρήσεις για την ειρήνη.

Υποστήριξε ότι, ενώ μπορεί να είναι ευκολότερο για τον Τραμπ να πιέσει την Ουκρανία παρά την πολύ μεγαλύτερη Ρωσία, όμως ο τρόπος για να χτιστεί μια διαρκής ειρήνη δεν είναι «να δοθεί η νίκη» στον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε δύο φορές τις τελευταίες ημέρες ότι είναι ο Ζελένσκι που πρέπει να κάνει παραχωρήσεις. «Ελπίζω να είναι απλώς η τακτική του και όχι η θέση του», δήλωσε ο Ζελένσκι στο Axios.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ευχαρίστησε ωστόσο τον Τραμπ για τις ειρηνευτικές του προσπάθειες και είπε ότι οι συνομιλίες του με τον Κούσνερ και τον Γουίτκοφ δεν περιλαμβάνουν το είδος της πίεσης που ασκεί ο Τραμπ δημόσια. «Σεβόμαστε ο ένας τον άλλον», είπε, προσθέτοντας ότι «δεν είναι τέτοιο άτομο» που υποκύπτει εύκολα υπό πίεση.

Γενεύη: Τέλος για απόψε οι «τεταμένες» συνομιλίες – Μικρό το καλάθι των προσδοκιών

Στο μέτωπο της διπλωματικής προσπάθειας που γίνεται στη Γενεύη, τα πράγματα δεν φαίνεται να εξελίχθηκαν θετικά. Οι συνομιλίες περιγράφονται ως «πολύ τεταμένες» αλλά θα συνεχιστούν και αύριο, ανέφερε μια πηγή προσκείμενη στη ρωσική αντιπροσωπεία.

Οι διαπραγματεύσεις «ήταν πολύ τεταμένες. Κράτησαν έξι ώρες. Τώρα τελείωσαν. Συμφωνήθηκε να συνεχιστούν αύριο» Τετάρτη, εξήγησε στους δημοσιογράφους η πηγή.

Οι τρεις αντιπροσωπείες συναντήθηκαν κεκλεισμένων των θυρών στο ξενοδοχείο InterContinental. Στη Γενεύη βρίσκονταν και «σύμβουλοι» τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας. Νωρίτερα, μια ιταλική κυβερνητική πηγή είχε δηλώσει ότι προβλέπονταν «συνομιλίες μεταξύ των συμβούλων (…) και των αντιπροσωπειών της Ουκρανίας και των ΗΠΑ, στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων».

Σχετικά με τις συζητήσεις μεταξύ των Ρώσων, των Ουκρανών και των Αμερικανών, ο επικεφαλής Ουκρανός διαπραγματευτής Ρουστέμ Ουμέροφ είπε ότι στην ατζέντα βρίσκονται «θέματα ασφαλείας και ανθρωπιστικά», σημειώνοντας ότι δεν έχει «υπερβολικές προσδοκίες».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ είχε προειδοποιήσει ότι τα θέματα που απομένουν να επιλυθούν είναι «τεράστια» και «κανείς δεν τολμά να προβλέψει» το αποτέλεσμα των συζητήσεων.

Λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση της Γενεύης, η Ρωσία βομβάρδισε και πάλι την Ουκρανία, εκτοξεύοντας 396 drones και 29 πυραύλους κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, 367 drones και 25 πύραυλοι αναχαιτίστηκαν.

«Ήταν ένα συνδυαστικό πλήγμα, σκόπιμα υπολογισμένο ώστε να προκαλέσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ζημιές στον ενεργειακό τομέα μας», είχε καταγγείλει νωρίτερα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία «περιφρονεί τις ειρηνευτικές προσπάθειες».