website analysis Ξεκίνησαν οι πρώτες θαλάσσιες δοκιμές της δεύτερης ελληνικής φρεγάτας Belharra, «Νέαρχος» [εικόνες] – Epikairo.gr

Στην τελική ευθεία μπαίνει το project της φρεγάτας «Νέαρχος», η οποία θα είναι η δεύτερη φρεγάτα Belharra που θα αποκτήσει η Ελλάδα μετά τον «Κίμωνα».

Ξεκίνησαν οι πρώτες θαλάσσιες δοκιμές της δεύτερης φρεγάτας «Νέαρχος» του Πολεμικού Ναυτικού

Ήδη ξεκίνησαν τα πρώτα Sea Trials, η φάση δηλαδή των δοκιμών που φέρνει το πλοίο για πρώτη φορά σε πραγματικές συνθήκες θάλασσας.

Σε αυτό το κρίσιμο στάδιο, η Naval Group ελέγχει την πρόωση, τα συστήματα ασφάλειας και τους κύριους αισθητήρες του πλοίου, βάζοντας στο μικροσκόπιο κάθε λεπτομέρεια της λειτουργίας του. Πρόκειται για μια διαδικασία που απαιτεί ακρίβεια και συντονισμό, καθώς εδώ αποδεικνύεται αν η θεωρία μετατρέπεται σε πράξη. Παράλληλα, οι υπεύθυνοι διαβεβαιώνουν ότι οι δοκιμές εξελίσσονται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα παράδοσης, χωρίς καθυστερήσεις.

Με μήκος 122 μέτρα και εκτόπισμα περίπου 4.500 τόνους, η φρεγάτα «Νέαρχος» αναδεικνύεται σε ένα από τα πιο σύγχρονα πολεμικά πλοία που θα έχει ποτέ αποκτήσει η Ελλάδα. Το πλήρωμά της θα αριθμεί περίπου 110-120 άτομα, ενώ η πρόωση CODAD της επιτρέπει να πλέει με ταχύτητα μέχρι 27 κόμβους, καλύπτοντας αποστάσεις έως 5.000 ναυτικά μίλια με ασφάλεια.

Η «Νέαρχος» είναι εξοπλισμένη με σύγχρονα ραντάρ Sea
Fire, ανθυποβρυχιακό σόναρ CAPTAS‑4, αντιαεροπορικά βλήματα Aster 30, αντιπλοϊκά Exocet, σύστημα RAM και υποστήριξη για ελικόπτερο και UAV. Ο
συνδυασμός αυτών των συστημάτων την καθιστά ικανή να συμμετάσχει σε κάθε τύπο ναυτικών επιχειρήσεων, από τον αέρα και την επιφάνεια μέχρι τον βυθό.

Με τα Sea Trials σε εξέλιξη, η «Νέαρχος» δεν είναι πλέον
απλώς ένα project, αλλά μια πραγματικότητα που σύντομα θα ενισχύσει σημαντικά
την ελληνική ναυτική ισχύ στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, συνδυάζοντας
τεχνολογική υπεροχή και στρατηγική ετοιμότητα.