Υπό το βάρος και την πίεση των μαζικών συγκεντρώσεων για τα Τέμπη που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή, ξεκινά σήμερα για την κυβέρνηση ένας επίπονος κοινοβουλευτικός μαραθώνιος.
Κατά τη διάρκεια του μαραθωνίου η κυβέρνηση θα βρίσκεται σε θέση άμυνας απέναντι στα μαζικά πυρά της αντιπολίτευσης.
Στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν μια σκληρή αντιπαράθεση, όπου βασική επιδίωξη για το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι να αποκρούσει όσο πιο πειστικά μπορεί την κατηγορία της συγκάλυψης.
Η αρχή θα γίνει με τη συζήτηση της πρότασης για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για το «μπάζωμα» του χώρου του δυστυχήματος που αφορά τον Χρήστο Τριαντόπουλο. «Την κάναμε αποδεκτή από την πρώτη στιγμή, για να μη θεωρηθεί πως έχουμε κάτι να κρύψουμε», σπεύδουν να τονίσουν κυβερνητικά στελέχη, παρότι διευκρινίζουν ότι «το κατηγορητήριο υπολείπεται στοιχείων και μαρτυριών».
Οι ίδιες πηγές αποδίδουν στην αντιπολίτευση «πολιτική σκοπιμότητα» στην προσπάθεια να επιτεθούν στην κυβέρνηση εργαλειοποιώντας την τραγωδία. Από το κυβερνητικό στρατόπεδο, προκειμένου να διαλύσουν κάθε υποψία, μεταφέρουν πως δεν θα μπει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις εργασίες της. Η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 9:30 και στα κυβερνητικά έδρανα θα βρίσκονται ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης και ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, ενώ την ευθύνη της παρουσίασης των θέσεων της ΝΔ θα έχουν ο εισηγητής του κόμματος, Λάκης Βασιλειάδης, και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Θάνος Πλεύρης.
Μαξίμου: «Κανένας δόλος και προσπάθεια να αποκρύψουμε το οτιδήποτε στο σημείο του δυστυχήματος»
Το βασικό επιχείρημα της πλειοψηφίας στηρίζεται στο περιεχόμενο του πορίσματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, το οποίο, όπως σημειώνουν, έχουν αποδεχθεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Όσον αφορά τους χειρισμούς που έγιναν στο πεδίο, εντοπίζει λάθη, φωτίζει παραλείψεις και επικρίνει τη διαχείριση που έγινε, με αποτέλεσμα η έρευνα να είναι ελλιπής, όμως καταλήγει στο συμπέρασμα πως «η κυβέρνηση ήταν παρούσα στον τόπο του ατυχήματος από τις πρώτες ώρες μετά το δυστύχημα με υπουργούς και γενικούς γραμματείς διαφόρων υπουργείων, αλλά όλοι λειτουργούσαν με ρόλο παρατηρητή, χωρίς κάποιον να ενεργεί με επίσημο τρόπο δίνοντας εντολές». Η θέση αυτή, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές της ΝΔ, αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι «δεν υπήρχε κανένας δόλος και προσπάθεια να αποκρύψουμε το οτιδήποτε στο σημείο του δυστυχήματος» και αναρωτιούνται πώς γίνεται η αντιπολίτευση να υπερασπίζεται τη σύσταση προανακριτικής όταν απορρίπτεται από το περιεχόμενο του πορίσματος το βασικό της επιχείρημα.
Τον τόνο έδωσε στη χθεσινή του ανάρτηση. «Η Ελλάδα δεν μπορεί να λειτουργεί με ημίμετρα και αυτοσχεδιασμούς. Με ένα σύστημα που αντιδρά μόνο αφού έχει γίνει το κακό, που περιμένει τις κρίσεις για να κινητοποιηθεί. Η Πολιτεία έχει χρέος να προλαβαίνει, όχι να τρέχει πίσω από τις εξελίξεις. Μια ευθύνη συλλογική, όμως πριν απ’ όλα δική μου. Πρόκειται για μια αναμέτρηση που δίνω εδώ και 21 χρόνια στην πολιτική μου διαδρομή. Ξέρω ότι δεν θα κερδίσω κάθε μάχη. Όμως, είμαι αποφασισμένος να κερδίσουμε τον πόλεμο», σημειώνει αναλαμβάνοντας την ευθύνη.
«Πρέπει να δείξουμε στους πολίτες πως έχουμε αντιληφθεί τι σηματοδοτεί η μαζική τους παρουσία, που ήταν πέρα και πάνω από κόμματα, και να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, δίνοντας πρωτίστως απαντήσεις σε αυτούς», σημειώνει έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος της ΝΔ. «Το γεγονός ότι δεν έχουν γίνει αρκετά για να αποτελέσει πραγματικότητα αυτή η δέσμευση, το καθιστά πιο επιτακτικό», τονίζει από την πλευρά του συνομιλητής του πρωθυπουργού, που εκτιμά ότι απαιτούνται ριζικές αλλαγές και τομές.