Η Βρετανία και άλλες πέντε χώρες δήλωσαν «έτοιμες να συνεισφέρουν» στη διασφάλιση της ασφαλούς διέλευσης από το Στενό του Ορμούζ
Σε κοινή δήλωση με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, των Κάτω Χωρών και της Ιαπωνίας, το Ηνωμένο Βασίλειο δηλώνει τονίζει ότι θα εργαστεί για τη σταθεροποίηση των ενεργειακών αγορών.
Το πλήρες κείμενο της δήλωσης αναφέρει τα εξής:
«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τις πρόσφατες επιθέσεις του Ιράν σε εμπορικά πλοία στον Κόλπο, τις επιθέσεις σε πολιτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και το de facto κλείσιμο του Στενού του Ορμούζ από τις ιρανικές δυνάμεις.
Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την κλιμακούμενη σύγκρουση.
Καλούμε το Ιράν να σταματήσει αμέσως τις απειλές του, την τοποθέτηση ναρκών, τις επιθέσεις με drones και πυραύλους, καθώς και άλλες απόπειρες να μπλοκάρει το Στενό για το εμπορικό ναυτιλιακό εμπόριο και να συμμορφωθεί με την Απόφαση 2817 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η ελευθερία πλοήγησης είναι θεμελιώδης αρχή του διεθνούς Δικαίου, όπως αποτυπώνεται στην Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Οι επιπτώσεις των πράξεων του Ιράν θα γίνουν αισθητές από ανθρώπους σε όλα τα μέρη του κόσμου, ειδικά από τους πιο ευάλωτους.
Κλείσιμο
Σύμφωνα με την Απόφαση 2817 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τονίζουμε ότι τέτοιες παρεμβολές στο διεθνές ναυτιλιακό εμπόριο και η αναστάτωση της παγκόσμιας ενεργειακής αλυσίδας προμηθευτών συνιστούν απειλή για την διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε σε άμεση και συνολική αναστολή των επιθέσεων σε πολιτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Εκφράζουμε την ετοιμότητά μας να συμβάλουμε στις κατάλληλες προσπάθειες για την εξασφάλιση ασφαλούς διέλευσης μέσω του Στενού. Χαιρετίζουμε τη δέσμευση των χωρών που συμμετέχουν στην προετοιμασία των σχεδίων.
Χαιρετίζουμε την απόφαση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας να εγκρίνει τον συντονισμένο χειρισμό απελευθέρωσης των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου.
Θα λάβουμε και άλλα μέτρα για την σταθεροποίηση των ενεργειακών αγορών, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με ορισμένες χώρες παραγωγούς για την αύξηση της παραγωγής.
Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, καταδικάζουν τις επιθέσεις του Ιράν και εκφράζουν την ανησυχία τους για τις κλιμακούμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή
Επίσης, θα εργαστούμε για να παρέχουμε υποστήριξη στις πιο πληγείσες χώρες, μέσω του ΟΗΕ και των διεθνών χρηματοδοτικών ιδρυμάτων. Η ναυτική ασφάλεια και η ελευθερία πλοήγησης είναι προς όφελος όλων των χωρών.
Καλούμε όλα τα κράτη να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο και να στηρίξουν τις θεμελιώδεις αρχές της διεθνούς ευημερίας και ασφάλειας».
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies
Μάθετε περισσότερα εδώ
Αποδοχή
