website analysis «Βόμβα» από το Ευρωκοινοβούλιο στην Κομισιόν για τη συμμετοχή της Τουρκίας στην ευρωάμυνα – Δείτε τα έγγραφα – Epikairo.gr

«Βόμβα» από το Ευρωκοινοβούλιο στην Κομισιόν για τη συμμετοχή της Τουρκίας στην ευρωάμυνα – Δείτε τα έγγραφα

Δύο επιστολές, η μία από την νομική υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η άλλη από την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου. Ρομπέρτα Μέτσολα, “τινάζουν στον αέρα” το πρόγραμμα SAFE των 150 δισ. για την άμυνα της Ευρώπης, στο οποίο μπαίνει από την πίσω πόρτα η Τουρκία.

Του Χρήστου Μαζανίτη

“Βόμβα” από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς την Κομισιόν σχετικά με τη νομιμότητα του μηχανισμού SAFE και τη συμμετοχή της Τουρκίας στο ταμείο των 150 δισ. για την άμυνα της Ευρώπης.

Με επιστολή της προς τον πρόεδρο του προγράμματος SAFE, που κοινοποιείται και στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα αναφέρει τη γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας του Ευρωκοινοβουλίου ότι δεν είναι νόμιμη η διαδικασία που ακολούθησε η Κομισιόν με την οποία ανοίγει η κερκόπορτα συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα SAFE ΤΩΝ 150 δισ.

«Η εν λόγω νομοθετική πράξη προτείνεται να εγκριθεί χωρίς την κατάλληλη νομική βάση και νομοθετική διαδικασία, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημοκρατική νομιμότητα υπονομεύοντας τις νομοθετικές και ελεγκτικές λειτουργίες του Κοινοβουλίου» αναφέρονται μεταξύ άλλων στην επιστολή της Ρομπέρτα Μέτσολα.

Η Ρομπέρτα Μέτσολα επικαλείται την γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας του ευρωκοινοβουλίου η οποία επισημαίνει ότι είναι παράνομη η απόφαση τη Κομισιόν.

«Λαμβάνοντας υπόψη το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων να αμφισβητήσει την καταλληλότητα της νομικής βάσης του προτεινόμενου κανονισμού όπως παρουσιάστηκε από την Επιτροπή, η Επιτροπή είναι έτοιμη να υποβάλει στο Κοινοβούλιο τα συμπεράσματά της και τις σκέψεις» αναφέρει μεταξύ άλλων η νομική υπηρεσία του ευρωκοινοβουλίου, στη γνωμοδότησή του, που απέστειλε στην Ρ. Μέτσολα.

Την Τρίτη, 27 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος υπουργών εξωτερικών της ΕΕ και το ερώτημα που τίθεται είναι αν η Ελλάδα θα ασκήσει βέτο.

Όπως επισημαίνει ο κος Συρίγος, «ασχέτως της βάσεως του SAFE, αν είναι σωστή ή όχι, η Ελλάδα και η Κύπρος θα μπορούν να θέσουν όρους όταν θα έρθει η ώρα της υπογραφής εμπορικής και αμυντικής συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας».

«Ο κανονισμός όπως προχωρά έχει λανθασμένη νομική βάση» τονίζει από τη μεριά του ο κος Φαραντούρης, ο οποίος επισημαίνει ότι «προχωρά χωρίς τη συμμετοχή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, το οποίο θα ήταν πολύ δύσκολο να δώσει τη συναίνεσή του στη συμμετοχή της Τουρκίας, με βάση την έκθεση – κόλαφο που εγκρίθηκε πριν από δύο εβδομάδες στην ολομέλεια του Στρασβούργου. Γι’ αυτό και η Ρομπέρτα Μέτσολα, μετά από απόφαση των αρμοδίων επιτροπών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και δικές μας παρεμβάσεις, απέστειλε προσωπική επιστολή στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου Πολωνό υπουργό Εξωτερικών, με την οποία εγκαλεί τα δύο όργανα της ΕΕ, την ευρωπαϊκή επιτροπή και το συμβούλιο ότι προχωρούν έναν κανονισμό για την άμυνα και την ασφάλεια αποκλείοντας το βασικό νομοθετικό όργανο της ΕΕ, το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο».

Αυτή η εξέλιξη δίνει τη βάση για προσφυγή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στο δικαστήριο της ευρωπαϊκής ένωσης εναντίον της Κομισιόν και του Συμβουλίου.

Το ερώτημα που τίθεται, μετά από αυτά είναι η στάση που θα κρατήσει η Ελλάδα στη Σύνοδο της 27ης Μαΐου, αν δηλαδή διευκρινίσει και απαιτήσει να αποσαφηνιστεί στο σχέδιο κανονισμού του SAFE ότι η ομοφωνία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή της Τουρκίας στην Ασφάλεια και την Άμυνα και στα ευρωπαϊκά κονδύλια. Σε περίπτωση που δεν περάσει στη Σύνοδο το αίτημα της Ελλάδας, η Ελλάδα θα στηρίξει τις ενέργειες του ευρωκοινοβουλίου στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Προς το παρόν, το υπουργείο Εξωτερικών κρατά κλειστά τα χαρτιά του.