website analysis Βενεζουέλα / «Θα κάνουμε κουμάντο εμείς» λέει ο Τραμπ – Σύλληψη Μαδούρο, αμερικανική κατοχή και πετρελαϊκές – Epikairo.gr

Σε Ναπολεόντειο ύφος, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα του Σαββάτου (3/1) από το Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα, λίγες ώρες μετά την στρατιωτική επιχείρηση σύλληψης του Νικολάς Μαδούρο, στη διάρκεια της οποίας παραδέχθηκε ότι ο βασικός σκοπός της επίθεσης ήταν η αρπαγή του πετρελαϊκού πλούτου της χώρας, ενώ δήλωσε ξεκάθαρα ότι οι πολίτες της χώρας θα πρέπει να ζήσουν και μια άτυπη κατοχή των ΗΠΑ μέχρι να «μεταβεί» η χώρα σε μια νέα κυβέρνηση εγκεκριμένη από την Αμερική.

Έχοντας στα δεξιά του τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και στα αριστερά τον υπουργό Πολέμου Πιτ Χέγκσεθ, ο Τραμπ περιέγραψε την επιχείρηση ως μια από τις «πιο εντυπωσιακές επιδείξεις αμερικανικής στρατιωτικής ισχύος στην Ιστορία».

«Αργά χθες το βράδυ και νωρίς σήμερα, με εντολή μου, οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ διεξήγαγαν μια εξαιρετική στρατιωτική επιχείρηση στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας», δήλωσε ο Τραμπ. «Χρησιμοποιήθηκαν αέρας, ξηρά και θάλασσα για μια θεαματική επίθεση – τέτοια που δεν έχει δει κανείς από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Αυτή ήταν μια από τις πιο εκπληκτικές, αποτελεσματικές και ισχυρές επιδείξεις αμερικανικής στρατιωτικής ικανότητας στην αμερικανική ιστορία», πρόσθεσε. «Κανένα έθνος στον κόσμο δεν θα μπορούσε να πετύχει αυτό που πέτυχε η Αμερική χθες, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα».

Ο Τραμπ περιέγραψε τη σύλληψη του Βενεζουελάνου ηγέτη με τους γνωστούς υπερβολικούς ισχυρισμούς του: «Όλες οι στρατιωτικές δυνατότητες της Βενεζουέλας εξουδετερώθηκαν. Οι άνδρες και οι γυναίκες του στρατού μας, σε συνεργασία με τις αρχές επιβολής του νόμου, συνέλαβαν με επιτυχία τον Μαδούρο μέσα στη νύχτα».

«Ήταν σκοτάδι. Τα φώτα του Καράκας είχαν σβήσει σε μεγάλο βαθμό», είπε. «Ήταν σκοτεινά και θανατηφόρα».

Ο πρόεδρος ανακοίνωσε ότι ο Μαδούρο και η σύζυγός του βρίσκονται τώρα σε αεροπλανοφόρο με προορισμό τη Νέα Υόρκη: «Θα αντιμετωπίσουν σύντομα όλη τη δύναμη της αμερικανικής δικαιοσύνης και θα δικαστούν σε αμερικανικό έδαφος».

Μάλιστα, δήλωσε επιπλέον ότι η αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, Ντέλσι Ροντρίγκες, θα βοηθούσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να διοικήσουν τη χώρα ήταν εκπληκτική, επειδή ήρθε ακριβώς τη στιγμή που η κρατική τηλεόραση της Βενεζουέλας έδειχνε ένα βίντεο με την ίδια να καταγγέλλει την αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση.

«Αντιμέτωποι με αυτή τη βίαιη κατάσταση και αυτή τη βίαιη επίθεση, δεν γνωρίζουμε την τύχη του προέδρου Νικολάς Μαδούρο και της πρώτης κυρίας Σίλια Φλόρες», δήλωσε η Ροντρίγκεζ, σύμφωνα με ένα βίντεο που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση της Βενεζουέλας το Σάββατο.

«Απαιτούμε άμεση απόδειξη ότι ο πρόεδρος Μαδούρο και η Πρώτη Κυρία είναι ζωντανοί, από την κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ».

Ωστόσο, ο Τραμπ μόλις δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Μάρκο Ρούμπιο είχε μιλήσει μαζί της με διαφορετικό αποτέλεσμα. «Είναι ουσιωδώς πρόθυμη να κάνει ό,τι θεωρούμε απαραίτητο για να κάνουμε τη Βενεζουέλα ξανά μεγάλη», δήλωσε ο Τραμπ.

Σε μια δήλωση που προκάλεσε ερωτηματικά, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν προσωρινά τη διακυβέρνηση της Βενεζουέλας, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει με ποιον τρόπο ή βάσει ποιας εξουσιοδότησης.

«Θα διοικήσουμε {σ.σ. είπε “run the country” – “θα κάνουμε κουμάντο εμείς”] τη χώρα μέχρι να μπορέσουμε να κάνουμε μια ασφαλή, σωστή και συνετή μετάβαση», είπε.

«Θέλουμε ειρήνη, ελευθερία και δικαιοσύνη για τον σπουδαίο λαό της Βενεζουέλας – και αυτό περιλαμβάνει πολλούς Βενεζουελάνους που ζουν τώρα στις ΗΠΑ και θέλουν να γυρίσουν στην πατρίδα τους».

«Δεν μπορούμε να ρισκάρουμε να αναλάβει κάποιος άλλος τη Βενεζουέλα που δεν έχει το καλό του λαού κατά νου. Είχαμε δεκαετίες από αυτό. Δεν θα το αφήσουμε να συμβεί», πρόσθεσε.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι μεγάλες αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες θα εισέλθουν στη Βενεζουέλα για να αναλάβουν την πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας.

«Όπως γνωρίζουν όλοι, η πετρελαϊκή βιομηχανία της Βενεζουέλας ήταν αποτυχία, πλήρης αποτυχία για πολύ καιρό. Άντλησαν σχεδόν τίποτα σε σύγκριση με αυτό που θα μπορούσαν», είπε.

«Θα στείλουμε τις πολύ μεγάλες αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες, τις μεγαλύτερες στον κόσμο, να μπουν, να ξοδέψουν δισεκατομμύρια δολάρια, να επισκευάσουν τις κατεστραμμένες υποδομές και να αρχίσουν να βγάζουν χρήματα για τη χώρα».

Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε όσους παραμένουν στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας ότι «οι ΗΠΑ διατηρούν όλες τις στρατιωτικές επιλογές» για περαιτέρω δράση – αυτό που ακοκάλεσε ένα «δεύτερο κεφάλαιο» στρατιωτικής επέμβασης αλλά πολύ πιο ισχυρό, όπως είπε.

«Όλοι οι πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι στη Βενεζουέλα πρέπει να καταλάβουν το εξής: Ό,τι συνέβη στον Μαδούρο θα συμβεί και σε αυτούς, αν αψηφήσουν τις επιθυμίες των ΗΠΑ για μια ηγεσία που υπηρετεί τον λαό», δήλωσε.

Αποκάλυψε ότι οι ΗΠΑ ήταν έτοιμες για δεύτερο κύμα επιθέσεων, το οποίο τελικά δεν χρειάστηκε: «Είμαστε έτοιμοι να εξαπολύσουμε δεύτερη, πολύ μεγαλύτερη επίθεση αν χρειαστεί».

Ο Τραμπ χαρακτήρισε τον Μαδούρο «δικτάτορα», «τρομοκράτη» και «βαρόνο ναρκωτικών», λέγοντας ότι «επιτέλους έφυγε».

Χωρίς να παρουσιάσει αποδείξεις, κατηγόρησε την κυβέρνηση Μαδούρο ότι φιλοξενούσε ξένους αντιπάλους στην περιοχή και απέκτησε «απειλητικά επιθετικά όπλα που θα μπορούσαν να μας απειλήσουν».

Συνέδεσε επίσης την στρατιωτική επιχείρηση με τη συμμορία Tren de Aragua, ισχυριζόμενος – και πάλι χωρίς στοιχεία – ότι δραστηριοποιούνταν σε πολλές αμερικανικές πόλεις.

«Δεν θα επιτρέψω ποτέ σε τρομοκράτες και εγκληματίες να δρουν ατιμώρητα εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών», κατέληξε ο Τραμπ.

«Αυτή η εξαιρετικά επιτυχημένη επιχείρηση πρέπει να χρησιμεύσει ως προειδοποίηση σε οποιονδήποτε θα απειλούσε την αμερικανική κυριαρχία ή θα έθετε σε κίνδυνο αμερικανικές ζωές».