Το στίγμα της εξωτερικής πολιτικής που προτείνει η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη (ΕΛ.Α.Σ.) έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με την Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Κίμπερλι Γκιλφόιλ, με την οποία συζήτησε τις εξελίξεις στην Ελλάδα, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, καθώς και το μέλλον των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο πρόεδρος της ΕΛ.Α.Σ. παρουσίασε το πολιτικό σκεπτικό πίσω από τη δημιουργία του νέου κόμματος, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα χρειάζεται όχι μόνο πολιτική αλλαγή, αλλά και αλλαγή πολιτικής, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, με αναφορές στον στρατηγικό διάλογο, την άμυνα, την οικονομία, την ενέργεια, αλλά και στην πορεία των διμερών σχέσεων κατά την περίοδο 2015-2019.

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι οι σχέσεις Αθήνας και Ουάσιγκτον θα πρέπει να στηρίζονται στην ισοτιμία και στην αμοιβαιότητα.

«Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις πρέπει να βασίζονται στο αμοιβαίο όφελος και όχι στη λογική του δεδομένου συμμάχου και της λευκής επιταγής», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, περιέγραψε την Ελλάδα ως «πυλώνα ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας» στην ευρύτερη περιοχή, επισημαίνοντας ότι η σταθερότητα μπορεί να διασφαλιστεί μόνο μέσω της διπλωματίας και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου.

«Ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστούν η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή είναι η διπλωματία, με σημείο αναφοράς το διεθνές δίκαιο και όχι οι πολεμικές επιχειρήσεις που το παραβιάζουν», ανέφερε.

Ο πρόεδρος της ΕΛ.Α.Σ. ζήτησε ακόμη τον άμεσο τερματισμό των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, κάνοντας λόγο για «γενοκτονία στη Γάζα από την ισραηλινή κυβέρνηση», ενώ αξιολόγησε θετικά τις αμερικανικές πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στον τερματισμό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και στην επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει στήριξη στην πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων, με στόχο μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καλώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες να διαμηνύσουν ξεκάθαρα προς την Άγκυρα, ενόψει και της επικείμενης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα, ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και η παύση των προκλήσεων αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για τη σταθερότητα στην περιοχή.

Παράλληλα, εξέφρασε την αντίθεσή του στην πώληση νέων αμερικανικών εξοπλιστικών συστημάτων προς την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών F-35, όσο συνεχίζεται η σημερινή στάση της Άγκυρας, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της προσφυγής Ελλάδας και Τουρκίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, ως του ενδεδειγμένου δρόμου επίλυσης των διαφορών.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΕΛ.Α.Σ. Χάρης Τζήμητρας, ο διπλωματικός σύμβουλος Δημήτρης Παπαγεωργίου και ο επικεφαλής του Γραφείου Τύπου Ανδρέας Μπούσιος.