Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε ότι ενδέχεται να προχωρήσει στην επιβολή δασμών σε χώρες που δεν συναινούν στο σχέδιό του για τη Γροιλανδία, επαναλαμβάνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες τη θεωρούν «αναγκαία για λόγους εθνικής ασφάλειας». Ads Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στους δασμούς που έχει ήδη επιβάλει στις εισαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να μειωθεί το κόστος τους στην αμερικανική αγορά.
«Ενδέχεται να κάνω το ίδιο και για τη Γροιλανδία. Θα μπορούσα να επιβάλω δασμούς σε χώρες που δεν συμφωνούν με το σχέδιο για τη Γροιλανδία, επειδή τη χρειαζόμαστε για λόγους εθνικής ασφάλειας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα, αντιπροσωπεία 11 μελών του αμερικανικού Κογκρέσου, από το Δημοκρατικό και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, επισκέφθηκε την Κοπεγχάγη με στόχο να χαμηλώσει τους τόνους και να παράσχει διαβεβαιώσεις για τη στήριξη του Κογκρέσου, παρά τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τη Γροιλανδία.
Η αμερικανική αντιπροσωπεία είχε συναντήσεις με τη Δανή πρωθυπουργό Μέτε Φρεντέρικσεν, τον πρωθυπουργό της Γροιλανδίας Γενς-Φρέντερικ Νίλσεν, καθώς και με βουλευτές. Ads
