website analysis Το πλήγμα στο κύρος του ΑΠΘ, ο τραγέλαφος με τις κυλιόμενες στο Μετρό, τα αναψυκτήρια στη Νέα Παραλία και η… σάουνα στον ΟΑΣΘ – Epikairo.gr

Μαρτίου… μαρτύριον, αλλά και… 

Δεν φαίνεται να επιλύεται το πρόβλημα με τις κυλιόμενες σκάλες που δεν δουλεύουν τις τελευταίες ημέρες σε κάποιες στάσεις του Μετρό, με αποτέλεσμα αρκετοί επιβάτες να χρησιμοποιούν ασανσέρ και κάποιοι άλλοι να ανεβοκατεβαίνουν από τις απλές σκάλες. Είναι χαρακτηριστικό πως για περισσότερες από δέκα ημέρες δεν λειτουργούν οι σκάλες καθόδου στο δεύτερο επίπεδο προς την αποβάθρα, στη στάση 25ης Μαρτίου, με αρκετούς επιβάτες να δυσανασχετούν και να εκφράζουν παράπονα στους υπαλλήλους. Την ίδια ώρα ούτε το σύνολο των εκδοτηρίων των εισιτηρίων -στην ίδια στάση- λειτουργούν, αλλά ούτε και τα ακυρωτικά. Και σαν να μην έφταναν αυτά, πλέον, έχουν τοποθετηθεί κορδέλες στη μία είσοδο του συγκεκριμένου σταθμού, προκειμένου να μην υπάρχει δυνατότητα καθόδου των επιβατών από αυτήν. Μαρτίου… μαρτύριον. 

… Σταθμός ταλαιπωρίας 

Εκείνο, όμως, που προκαλεί θυμηδία είναι η περίπτωση της στάσης του Σιδηροδρομικού Σταθμού, όπου επίσης δεν λειτουργούσαν για κάποιες ημέρες οι σκάλες καθόδου. Κάτι καθοριστικό για τον συγκεκριμένο σταθμό, καθώς όπως είναι λογικό πολύς κόσμος μετακινείται εκεί με τις βαλίτσες του, πράγμα που σημαίνει πως, για να μην υπάρχει ταλαιπωρία, τα όποια τεχνικά προβλήματα προκύπτουν να ξεπερνιούνται άμεσα και όχι μετά την παρέλευση κάποιων ημερών. Να σημειωθεί ότι η μία εκ των δύο κυλιομένων σκαλών ανόδου της αποβάθρας δεν λειτουργεί εδώ και τουλάχιστον μία εβδομάδα στον σταθμό Βενιζέλου, όπως και σε εκείνον της Βούλγαρη, ενώ χθες το πρωί εμφανίστηκε ξανά το πρόβλημα στις κυλιόμενες ανόδου στη Νέα Ελβετία στην έξοδο της Ψελλού.

Η σημασία του μετρό για τη Θεσσαλονίκη είναι αναμφισβήτητη, ωστόσο καλό θα ήταν να λειτουργούν όλα σωστά και ταυτόχρονα και όχι με…βάρδιες. Το μετρό είναι τεράστια υπόθεση για την πόλη, το λένε τα στοιχεία για την αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας στο κέντρο, το λένε οι ίδιοι οι Θεσσαλονικείς στις δημοσκοπήσεις, αλλά αυτός ο τραγέλαφος με τις κυλιόμενες σκάλες, που συνεχίζεται μετά από έξι μήνες λειτουργίας, κάπου πρέπει να τελειώσει. Κατανοητή ως έναν βαθμό η εξήγηση που δίνεται ότι πρόκειται για μηχανήματα που είχαν αγοραστεί προ πολλών ετών και λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση του έργου έμειναν για πολύ καιρό σε αχρησία, και για αυτό τα προβλήματα, αλλά μια οριστική λύση θα υπάρχει και πρέπει να βρεθεί. Το ξαναλέμε: Για κυλιόμενες σκάλες μιλάμε, δεν θα στείλουμε πύραυλο στο διάστημα…

 Τα αναψυκτήρια της Νέας Παραλίας και…  

Στο παρά πέντε της καλοκαιρινής περιόδου, ο δήμος Θεσσαλονίκης κατάφερε να εκμισθώσει πλέον όλα τα γυάλινα περίπτερα της Νέας Παραλίας. Μετά από τις νέες δημοπρασίες, που έτρεξαν τις προηγούμενες ημέρες από την αντιδημαρχία Οικονομικής Ανάπτυξης, ανάδοχο έχουν τα περίπτερα στον Κήπο των Ρόδων και στον Κήπο του Νερού. Μάλιστα, την περασμένη Τετάρτη κατακυρώθηκε από τη Δημοτική Επιτροπή το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για το αναψυκτήριο στον Κήπο των Ρόδων με τα 125 τραπεζοκαθίσματα, τα κλειδιά του οποίου πήρε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Ζέρβα, Κώστας Ιακώβου. Ο πρώην αντιδήμαρχος, πάντως, είχε φροντίσει να τηρήσει όλες τις διαδικασίες, αλλά και να παραιτηθεί νωρίτερα από τη Δημοτική Επιτροπή του δήμου. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατακυρωθούν τα αποτελέσματα των δημοπρασιών για τους αναδόχους που προέκυψαν για τα δύο αναψυκτήρια στον Κήπο του Νερού. Σημειώνεται ότι οριστικό ανάδοχο έχει και το αναψυκτήριο στον δεύτερο όροφο του Πολιτιστικού Κέντρου Τούμπας, ο οποίος θα κληθεί να υπογράψει τη σύμβαση με τον δήμο και να ξεκινήσει να λειτουργεί τον χώρο.

… το μπλόκο στο Πεδίον του Άρεως

Δύσκολα, όμως, φαίνεται ότι θα καταφέρει να λειτουργήσει, τουλάχιστον τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού, το αναψυκτήριο που βρίσκεται στο Πεδίον του Άρεως. Αν και είχε βρεθεί εκμισθωτής, μετά από ενστάσεις, ο δήμος προχώρησε σε νέα διαγωνιστική διαδικασία. Ωστόσο, ο ανάδοχος από τον προηγούμενο διαγωνισμό κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα, με το Πρωτοδικείο να σταματά τη νέα δημοπρασία. Πλέον, αναμένεται η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για το μέλλον του περιπτέρου που βρίσκεται μέσα στο πάρκο, ακριβώς απέναντι από το κτήριο της ΕΡΤ3. 

Ο… καυτός ΟΑΣΘ

Οι τραγελαφικές καταστάσεις στην αστική συγκοινωνία της Θεσσαλονίκης αποτελούν συνηθισμένη ιστορία και, τόσα χρόνια που… κρατάει αυτή η κολόνια, σίγουρα ο καθένας έχει να διηγηθεί και από μία περιπέτεια. Ενίοτε και περισσότερες. Κατά καιρούς μάλιστα είναι τέτοια τα περιστατικά που ακόμα και οι πιο μυημένοι στο project που λέγεται «μετακίνηση με τον ΟΑΣΘ» αδυνατούν να τα συλλάβουν σε όλη τους την έκταση. Ένα τέτοιο συμβάν καταγράφηκε, λοιπόν, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, σε λεωφορείο που εκτελούσε τη γραμμή 10. Το αστικό κατευθυνόταν προς τη Χαριλάου, μόνο που κάποια στιγμή άρχισαν να φυσούν στο εσωτερικό του κάτι… θερμές αέριες μάζες, ωσάν να έφτασαν μόλις τουρίστριες από τη Σαχάρα. Όπερ μεθερμηνευόμενον εστί: το κλιματιστικό ήταν ρυθμισμένο να βγάζει ζεστό (!) αέρα, την ώρα που έξω η θερμοκρασία έδειχνε περί τους 24 βαθμούς Κελσίου. Με αποτέλεσμα οι επιβάτες να κάνουν αναπάντεχα μία δωρεάν σάουνα και ο οδηγός -που είχε ανοιχτό το παράθυρό του- να μην έχει πάρει πρέφα τι γίνεται. Όλα αυτά συνέβαιναν σε ένα από τα καινούργια λεωφορεία που φέρουν ελάχιστα παράθυρα, τα οποία ήταν όλα κολλημένα και δεν άνοιγαν! Όταν κάποια στιγμή οι αγανακτισμένοι επιβάτες ζήτησαν από τον οδηγό να κλείσει το κλιματιστικό, εκείνος απόρησε, αφού βάσει των ενδείξεων το μηχάνημα ήταν ρυθμισμένο να βγάζει κρύο αέρα. Με τα πολλά, ο οδηγός έκλεισε το κλιματιστικό και αφού τα παράθυρα ήταν σφραγισμένα άνοιξε τις καταπακτές που υπάρχουν στην οροφή του λεωφορείου για να μπει έστω λίγο οξυγόνο. 

Τα προβλήματα δεν σταμάτησαν εκεί, αφού το λεωφορείο (λογικά από την υπερθέρμανση) άρχισε να σβήνει κάθε φορά που ο οδηγός σταματούσε σε στάση ή σε φανάρι. Συμπέρασμα: «Τι είχες Γιάννη; Τι είχα πάντα». Και ο νοών νοείτο…

Η οθωμανική αρχιτεκτονική στη Μακεδονία 

Το Αλατζά Ιμαρέτ, το Αλκαζάρ, το Μπεζεστένι είναι μερικά μόνο από τα πολύ γνωστά οθωμανικά μνημεία της Θεσσαλονίκης. Γνωστά σε ντόπιους, αλλά και τουρίστες. Ωστόσο μνημεία που ανάγονται στην οθωμανική εποχή, και ως τέτοια αναδεικνύονται και προσελκύουν Έλληνες και ξένους επισκέπτες, υπάρχουν σε πολλές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης. Τέτοια είναι το Μαυσωλείο του Γαζή Εβρενός στα Γιαννιτσά, το Ζιντζιρλί τζαμί στις Σέρρες, το οθωμανικό λουτρό στα Σιδηροκαύσια στα Στάγειρα της Χαλκιδικής. Η «Πρώιμη και κλασική οθωμανική αρχιτεκτονική στη Μακεδονία και τη Θράκη (14ος-16ος αιώνας)» αναλύονται και αναπτύσσονται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε ημερίδα η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. Διοργανωτές της ημερίδας είναι ο Πασχάλης Ανδρούδης, αναπληρωτής καθηγητής Βυζαντινής και Ισλαμικής Αρχαιολογίας και Τέχνης Α.Π.Θ., η Aysegül Kılıç, Οθωμανολόγος, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Trakya της Αδριανούπολης, και ο Δημήτρης Λούπης, Ιστορικός-ΜΑ Οθωμανολόγος του Πανεπιστημίου του Harvard και προσεχώς υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. Μέσα από 16 εισηγήσεις αρχαιολόγων, ιστορικών και ιστορικών τέχνης από την Ελλάδα και το εξωτερικό (Τουρκία, Βαλκάνια, Κεντρική Ευρώπη) παρουσιάζεται το πανόραμα των οθωμανικών μνημείων, κάποια από τα οποία έχουν αναστηλωθεί και είναι επισκέψιμα, ενώ όλα κρύβουν πίσω τους ωραίες ιστορίες, που χάνονται στα βάθη των αιώνων. Η οθωμανική αρχιτεκτονική περιλαμβάνει θρησκευτικά κτήρια, κοινωφελή ιδρύματα, όπως ιμαρέτ (πτωχοκομεία), εμπορικά κέντρα, λουτρά. Η ημερίδα θα μεταδοθεί μέσω zoοm και αξίζει να την παρακολουθήσουμε για να γνωρίσουμε ένα σπουδαίο κομμάτι ιστορίας της Βόρειας Ελλάδας.