website analysis Το Μετρό Θεσσαλονίκης διώχνει όλο και περισσότερα αυτοκίνητα από το κέντρο – Δείτε γραφήματα – Epikairo.gr

Σημαντική βελτίωση στις κυκλοφοριακές συνθήκες που επικρατούν στο κέντρο της πόλης έφερε το Μετρό Θεσσαλονίκης στους έξι μήνες της λειτουργίας του.

Τα στοιχεία του Ινστιτούτου Μεταφορών (ΙΜΕΤ) του ΕΚΕΤΑ δείχνουν ότι ο ημερήσιος αριθμός των οχημάτων που εισέρχονται στην πυρίκαυστη ζώνη, στο κέντρο της πόλης, ή εξέρχονται σε διαφορετικές περιοχές της Θεσσαλονίκης μειώθηκε σημαντικά σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2024, ενώ αξιοσημείωτη είναι και η μείωση του χρόνου κάλυψης των αποστάσεων από και προς το κέντρο της πόλης.

Από την παρακολούθηση της κυκλοφορίας προκύπτει ότι από την έναρξη λειτουργίας του Μετρό υπάρχει συνεχής μείωση του αριθμού των ΙΧ που εισέρχονται στο κέντρο της πόλης. Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο, πρώτο μήνα λειτουργίας του νέου μέσου, η μείωση ήταν μεσοσταθμικά λίγο πάνω από το 8%, για να φτάσει στο 14% τον Απρίλιο.

(Πατήστε δεξί κλικ και άνοιγμα εικόνας για να δείτε ευκρινώς το διάγραμμα)

Η βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών αποτυπώνεται με σαφήνεια στη μεταβολή του χρόνου που χρειάστηκαν οι οδηγοί για να διανύσουν κεντρικούς οδικούς άξονες της πόλης τις πρωινές και τις απογευματινές ώρες αιχμής του Μαΐου συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα της περσινής χρονιάς. Βελτιώσεις καταγράφηκαν σε όλες τις βασικές αρτηρίες με τις θετικότερες επιπτώσεις να σημειώνονται στον άξονα Βασιλίσσης Όλγας – Τσιμισκή, δηλαδή προς δυτικά, όπου η μείωση έφτασε το 13% και το 18% για τις πρωινές και τις απογευματινές ώρες αιχμής αντίστοιχα.

Τα στοιχεία από το αρχικό διάστημα λειτουργίας του Μετρό έδειξαν ότι η μεγαλύτερη μείωση ήταν στην κατεύθυνση από δυτικά προς κέντρο σε σχέση με την ανατολική πλευρά της πόλης. Παρότι ακόμα δεν έχουν συγκεντρωθεί όλα τα στοιχεία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η εικόνα αυτή δεν άλλαξε τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, όπως ανέφερε η κ. Αϋφαντοπούλου, δεν αποκλείεται η κατάσταση να ισορροπήσει από τον Μάιο και μετά, ως συνέπεια της λειτουργίας του πάρκινγκ 400 θέσεων του δήμου Θεσσαλονίκης δίπλα στον τερματικό σταθμό Νέα Ελβετία.

Η μελέτη των δεδομένων

Τα στοιχεία δείχνουν το ποσοστό της μείωσης των ΙΧ δεν είναι ίδιο για κάθε μέρα, αλλά παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις, όπως φαίνεται και στο γράφημα για τον Φεβρουάριο.

Το επόμενο διάστημα το Ινστιτούτο Μεταφορών θα επιχειρήσει να αποκρυπτογραφήσει αυτές τις αυξομειώσεις συγκρίνοντας τα στοιχεία της κίνησης στο μετρό για τις ίδιες ημέρες, ώστε να καταλήξει σε προτάσεις που θα βελτιώσουν ακόμα περισσότερο την κίνηση.

«Το ημερήσιο διάγραμμα είναι σαν… καρδιογράφημα, το οποίο πρέπει να έχει ένα μοτίβο. Αντίστοιχο “καρδιογράφημα” έχει και το Μετρό ανάλογα με την επιβατική κίνηση. Ζητήσαμε και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρίστος Δήμας, δεσμεύτηκε ότι θα μας δώσει τα στοιχεία, ώστε να δούμε συγκριτικά τα δικά μας νούμερα για τα ΙΧ και τα νούμερα για την επιβατική κίνηση του Μετρό, για να αντιληφθούμε το μοτίβο δηλαδή, ποιοι είναι οι σταθμοί που δημιουργούν το “καρδιογράφημα” και στους οποίους πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα, ώστε να κινηθούμε ανάλογα», κατέληξε η κ. Αϋφαντοπούλου.