Οριακή είναι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καθώς το Ιράν απάντησε με νέες απειλές στο τελεσίγραφο του Ντόναλντ Τραμπ που απαιτεί άνοιγμα των στενών του Ορμούζ.
Ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις, καθώς τα δεδομένα το απόγευμα της Κυριακής οδηγούν μόνο σε αδιέξοδο και εκατέρωθεν ισχυρά χτυπήματα.
Οι ΗΠΑ απαιτούν άμεσο άνοιγμα των στενών του Ορμούζ και απειλούν με πλήγματα σε εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας, ενώ το Ιράν απειλεί με ολικό κλείσιμό τους, σε περίπτωση που οι Αμερικανοί κάνουν πράξη την απειλή τους. Κανένα σημείο πιθανής εκτόνωσης δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.
Με την τιμή του πετρελαίου και των άλλων ορυκτών καυσίμων να βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες σε πολύ υψηλά επίπεδα, κυρίως επειδή το Ιράν απαγορεύει τη διέλευση δεξαμενόπλοιων από τα στενά του Ορμούζ, ο Ντόναλντ Τραμπ το ξημέρωμα (ώρα Ελλάδας) εξέδωσε τελεσίγραφο.
«Εάν το Ιράν δεν ανοίξει πλήρως, χωρίς (να υφίσταται) απειλή, τς Στενά του Ορμούζ, εντός 48 ωρών από αυτό το χρονικό σημείο, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα πλήξουν και θα αφανίσουν τους διάφορους σταθμούς παραγωγής ενέργειας (στη χώρα), ξεκινώντας από τον μεγαλύτερο», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Truth Social.
Αυτό σημαίνει πως το ξημέρωμα της Τρίτης (01:44 ώρα Ελλάδας), το τελεσίγραφο λήγει και αν ο Τραμπ επιλέξει να είναι συνεπής, θα βομβαρδίσει μονάδες παραγωγής ενέργειας, με κίνδυνο να αφήσει το Ιράν στο σκοτάδι και το ψύχος.
Οι Φρουροί της Επανάστασης, που πρακτικά διοικούν το Ιράν, απάντησαν με απειλή στην απειλή. Υπονοώντας ότι δεν θα υπακούσουν στο τελεσίγραφο και άρα δεν θα ανοίξουν τα στενά του Ορμούζ τις επόμενες ώρες, δηλώνουν πως αν ο Τραμπ κάνει πράξει την απειλή του, τότε τα στενά όχι μόνο δεν θα ανοίξουν αλλά θα κλείσουν εντελώς.
Πέρα όμως από τα στενά, το Ιράν εξαπέλυσε απειλές σε συνολικά τέσσερα επίπεδα:
Το Στενό του Ορμούζ θα κλείσει εντελώς και δεν θα ανοίξει ξανά «μέχρι να ανοικοδομηθούν οι κατεστραμμένοι σταθμοί παραγωγής ενέργειας μας».Όλοι οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας και η ενεργειακή και τεχνολογική υποδομή του Ισραήλ θα στοχοποιηθούν ευρέωςΌλες οι παρόμοιες εταιρείες στην περιοχή που έχουν Αμερικανούς μετόχους θα καταστραφούν ολοσχερώςΟι σταθμοί παραγωγής ενέργειας σε περιφερειακές χώρες που φιλοξενούν αμερικανικές βάσεις θα θεωρηθούν νόμιμοι στόχοι
Υπενθυμίζεται ότι προς το παρόν από τα στενά του Ορμούζ περνούν δεξαμενόπλοια χωρών με τις οποίες το Ιράν έχει διπλωματικές σχέσεις ή για τα οποία έχει γίνει κάποιου είδους προηγούμενη συνεννόηση.
Ο πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, δήλωσε ότι «οι απειλές και η τρομοκρατία» «ενισχύουν μόνο την ιρανική ενότητα», ενώ η «ψευδαίσθηση της διαγραφής του Ιράν από τον χάρτη» δείχνει «απελπισία ενάντια στη θέληση ενός έθνους που γράφει ιστορία».
Το Ισραήλ συνεχίζει να χτυπά στρατιωτικούς στόχους σε Ιράν και Λίβανο
Από την πλευρά του το Τελ Αβίβ συνεχίζει να χτυπά στόχους του ιρανικού καθεστώτος και της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.
Η ανατίναξη της γέφυρας Κασμίγια στον ποταμό Λιτάνι ίσως μείνει ως χαρακτηριστικό στιγμιότυπο του πολέμου για τον ιστορικό του μέλλοντος, ενώ παράλληλα οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις (IDF) έδωσαν στη δημοσιότητα μια σειρά από στόχους στο Ιράν που χτυπήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Στο εσωτερικό της χώρας, θλίψη και προβληματισμό έχουν προκαλέσει τα χτυπήματα που έγιναν χθες Σάββατο από την Χεζμπολάχ και είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό εκαντοντάδων.
Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου επισκέφθηκε μία από τις πόλεις που χτυπήθηκαν, την Αράντ και κάλεσε τα ευρωπαϊκά κράτη να στρατευθούν μαζί με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του Ιράν.
