website analysis Τιμές «φωτιά» στο κρέας ενόψει Χριστουγέννων – Epikairo.gr

Σε είδος πολυτελείας θα εξελιχθεί η κατανάλωση κρέατος αν δεν υπάρξουν μέτρα. Οι ανατιμήσεις συνεχίζονται και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος πόσο θα φτάσουν οι τιμές. Όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα δούμε και νέα άνοδο.

Η αγορά κρέατος στη χώρα μας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ανάγκες για μοσχαρίσιο κρέας κατά 80% από τις εισαγωγές. Αυτό, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, επηρεάζει τις τιμές.

Πριν από περίπου ένα χρόνο το μοσχάρι κόστιζε περίπου 12-13 ευρώ το κιλό, ενώ τώρα φτάνει τα 15-17 ευρώ το κιλό.

Ωστόσο, όσο πλησιάζουμε προς τα Χριστούγεννα και η ζήτηση δεδομένα θα μεγαλώνει αναμένεται να δούμε νέες αυξήσεις. Δεν αποκλείεται να φτάσει ακόμα και τα 20 ευρώ το κιλό μέσα στους επόμενους δύο μήνες. Βέβαια, γνώστες της αγοράς τόνισαν ότι δεν αποκλείουν να ανέβει ακόμα περισσότερο.

Μεγάλη είναι η άνοδος και η τιμή στο πρόβειο κρέας λόγω της ευλογιάς. Σε κάποια κρεοπωλεία, τα πρόβεια παϊδάκια κοστίζουν από 10,5 έως 12,5 ευρώ το κιλό από 9-10 ευρώ το καλοκαίρι, ενώ στα αρνιά και τα κατσίκια οι τιμές αγγίζουν ακόμα και τα 16 ευρώ το κιλό, όταν πριν την έξαρση της ευλογιάς δεν ξεπερνούσαν τα 14 ευρώ. Μάλιστα, πολλοί είναι εκείνοι που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ελλείψεις στην αγορά.

Στα 16 με 17€ το κιλό ανέρχεται η μέση τιμή του μοσχαρίσιου κρέατος στην ΑΜΘ, τιμή που χαρακτηρίζεται απαγορευτική από το καταναλωτικό κοινό.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Κρεοπωλών Καβάλας Κώστα Κεχαγιά και όσα είπε στην ΕΡΤ, το μοσχαρίσιο κρέας είναι ιδιαίτερα ακριβό και ευχή όλων είναι η κατάσταση να παραμείνει ως έχει και να μην υπάρξουν νέες αυξήσεις.

Όσον αφορά το αρνί εδώ και 16 μήνες είναι δυσεύρετο καθώς δεν υπάρχουν, παρά μόνο σε κάποια σημεία στην κεντρική Ελλάδα όπου οι Καβαλιώτες κρεοπώλες πηγαίνουν για να αγοράσουν από εμπόρους.