website analysis Θάνος Ασκητής: Η ερώτηση του κάμεραμαν που με έκανε να μιλήσω για το σεξ – «Πάντα είχα τον φόβο να μη γίνει το θέμα ροζ και πρόστυχο» – Epikairo.gr

Θάνος Ασκητής: Η ερώτηση του κάμεραμαν που με έκανε να μιλήσω για το σεξ – «Πάντα είχα τον φόβο να μη γίνει το θέμα ροζ και πρόστυχο»

Καλεσμένος του Μάνου Νιφλή στην εκπομπή «Στιγμές» στο ΟΝΕ ήταν το βράδυ της Δευτέρας (26/5) ο Θάνος Ασκητής. Ο γνωστός ψυχίατρος – σεξολόγος σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης αναφέρθηκε σε άγνωστες πτωχές της μακράς τους επαγγελματικής και επιστημονικής πορείας, αλλά και σε άγνωστα περιστατικά της προσωπικής του ζωής.

Παράλληλα, ο Θάνος Ασκητής αναφέρθηκε σε θέματα που άπτονται της επικαιρότητας αναφορικά με αποκλίνουσες σεξουαλικές συμπεριφορές στη σύγχρονη κοινωνία.

Μεταξύ άλλων, ο γνωστός ψυχίατρος – σεξολόγος αναφέρθηκε και στο πώς ξεκίνησε τις εμφανίσεις του στην τηλεόραση. Όπως είπε, είχε προσκληθεί από δημοσιογράφους της δημόσιας τηλεόρασης να μιλήσει για έναν βιασμό. «Το 1987 υπήρχε μια εκπομπή στη δημόσια τηλεόραση, μεγάλης εμβέλειας με τον Δημήτρη Κωνσταντάρα και την Έλενα Ακρίτα, τα “Κυριακάτικα”. Και με καλούν για έναν βιασμό. Από τη μια ενοχλήθηκα ότι με καλούν για τον βιασμό που είναι το κακό κομμάτι της σεξουαλικής πλευράς του ανθρώπου, από την άλλη βρήκα την ευκαιρία να μιλήσω για τη σεξουαλικότητα. Η εποχή εκείνη ήταν γεμάτη από το Έιτζ. Η κοινωνία και οι γιατροί χτυπάνε καμπανάκι για το Έιτζ, εγώ αρχίζω να γράφω σε εφημερίδες ως γιατρός που, σιγά – σιγά, διεισδύω στην σεξουαλικότητα, όχι ανοιχτά, αλλά μιλάω για τη σεξουαλικότητα του ανθρώπου μέσα από τις ψυχικές λειτουργίες του. Και φωτογραφίζω το Έιτζ. Τι σημαίνει οριοθέτηση, ενημέρωση, επικοινωνία, αναγνώριση του “εγώ”, βιολογική προσέγγιση, ταυτότητα του ρόλου… Όλα αυτά, λοιπόν, άρχισαν να διαβάζονται και από γιατρούς, που άρχισαν να με καλούν σε ιατρικές ομάδες, όπου κάνω τα πρώτα μου σεμινάρια.», ανέφερε αρχικά ο Θάνος Ασκητής και περιέγραψε συνεχίζοντας το περιστατικό που αποτέλεσε το έναυσμα για τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις.

«Προτού μπω στο στούντιο είναι ένας κάμεραμαν. Αυτός μαθαίνει ότι έρχεται ένας γιατρός που ασχολείται με το σεξ και μιλάει γι’ αυτό. Με κοιτάει καλά – καλά και μου λέει: “Γιατρέ, να σε ρωτήσω κάτι. Οι Ελληνίδες κάνουν καλό κρεβάτι;”. Δεν σας κρύβω ότι θύμωσα. Δεν του απάντησα, αλλά εκνευρίστηκα. Μπαίνω στο στούντιο και αρχικά μιλάμε για τον βιασμό, αναφέρω εγώ τι είναι ο βιασμός, οι τύποι του βιαστή και αναλύω… Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, όμως, αρχίζω να μιλάω και για το σεξ. Η σημαντικότητα του σεξ, η σεξουαλική οριοθέτηση, η γνώση, η παιδεία, το συναίσθημα… Βγαίνει μια σκηνοθέτης από πάνω και μας λέει “συνεχίστε, συνεχίστε, έχουμε πάρα πολλά τηλέφωνα και πολλοί ρωτούν ποιος είναι αυτός ο γιατρός που μιλάει για το σεξ κι εγώ καταλαβαίνω ότι υπάρχει μια έντονη ενεργητική φάση όπου καταλαβαίνω ότι όλο αυτό περνάει, πουλάει με την έννοια ότι η τηλεόραση ακούει για το σεξ κι εγώ λέω αλήθειες. και φεύγοντας, ο ίδιος κάμεραμαν μου λέει “γιατρέ, σας ζητώ συγγνώμη”. Αυτό ήταν το μήνυμα ότι πρέπει να συνεχίσω να μιλάω για το σεξ», είπε ο γνωστός ψυχίατρος – σεξολόγος.

Αναφερόμενος στο πώς αποφεύγει το θέμα αυτό να «φτάνει στα όρια του χαβαλέ», ο κ. Ασκητής είπε: «Πάντα είχα έναν φόβο ένα τόσο σπουδαίο θέμα να μη γίνει “ροζ”, να μη γίνει πρόστυχο. Δεν έγινε γιατί σκέφτηκα ότι μιλώντας γι’ αυτό το κομμάτι βάζω τα πράγματα σε μια πολύ ξεκάθαρη βάση. Ότι η αλήθεια δεν είναι ποτέ βρώμικη, ανήθικη και λάθος».