Δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή ο άνδρας που τραυματίστηκε σοβαρά το βράδυ της Πέμπτης στο κέντρο της Πάτρας όταν έπεσαν πάνω του κομμάτια μαρμάρου από μπαλκόνι.
Ο άνδρας περπατούσε αμέριμνος με την σύζυγό του στη διασταύρωση των οδών Ρήγα Φεραίου και Γούναρη όταν ξαφνικά ξεκόλλησαν κομμάτια από μπαλκόνι πολυκατοικίας και τον τραυμάτισαν. Ο 59χρονος μεταφέρθηκε άμεσα στο νοσοκομείο, υπέκυψε ωστόσο στα τραύματά του το πρωί της Παρασκευής, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών να τον σώσουν.
Το τραγικό περιστατικό έρχεται να θυμίσει αντίστοιχα, με παλιά κτίσματα και πολυκατοικίες στην πόλη του Αγρινίου. Στην πλατεία Δημοκρατίας, ιδιοκτήτες είχαν βρεθεί αντιμέτωποι με πρόστιμα και διώξεις όταν αποκολλήθηκαν τμήματα από μπαλκόνι πολυκατοικίας. Το 2017 είχε τραυματιστεί οδηγός από πτώση σοβάδων από πολυκατοικία στην οδό Ι. Σταϊκου (κεντρική φωτο). Παλιότερα θαμώνας καφέ είχε τραυματιστεί από πτώση μαρμάρων από μπαλκόνι πολυκατοικίας στην οδό Δ. Σταϊκου (και εδώ είχαν επιβληθεί πρόστιμα στους ιδιοκτήτες). Επίσης, τον Ιούνιο του 2022, σοβάδες προκάλεσαν ζημιές σε Ι.Χ. στην οδό Δημάρχου Παπαϊωάννου (φωτο). Και οι περιπτώσεις αυτές, δεν είναι οι μοναδικές…
Κατά καιρούς τμήματα από μπαλκόνια και ταράτσες προσγειώνονται σε δρόμους-πεζοδρόμια προκαλώντας υλικές ζημιές σε Ι.Χ. και από θαύμα δεν έχουν σημειωθεί τραυματισμοί.
Είναι κοινά παραδεκτό λοιπόν, πως και στην πόλη του Αγρινίου, υφίστανται αντίστοιχες καταστάσεις και κίνδυνοι. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, αν και το πρόβλημα είναι διαπιστωμένο, οι ιδιοκτήτες δεν ενδιαφέρονται και σε πολυκατοικίες ειδικά, δύσκολα μπορούν να συνεννοηθούν και να επωμιστούν το κόστος μιας επισκευής, που μπορεί να καταστεί δαπανηρή μεν, αλλά δεν μπορεί να συγκριθεί με τις οικονομικές και ποινικές επιπτώσεις ενός ατυχήματος.
Πληροφορίες του agriniopress, αναφέρουν πως πρόσφατα επιβλήθηκε πρόστιμο 2.500 ευρώ σε ιδιοκτήτες διαμερισμάτων-γραφείων πολυκατοικίας, που κλήθηκαν εντός συγκεκριμένης προθεσμίας να προχωρήσουν σε εργασίες αποκατάστασης, ώστε να εξαλειφθούν οι κίνδυνοι από πτώσεις σοβάδων κλπ. Οι εργασίες όμως ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει και πολύ πιθανό να επιβληθεί και νέο πρόστιμο.
Όλοι οι εμπλεκόμενοι παραδέχονται πως το πρόβλημα στην πόλη του Αγρινίου είναι σοβαρό, μιας και υπάρχει μεγάλος αριθμός κτισμάτων που έχει να συντηρηθεί εδώ και δεκαετίες και πολλά από αυτά βρίσκονται σε κεντρικές περιοχές, με διαρκή κίνηση πεζών και οχημάτων.
H υπηρεσία της Πολεοδομίας του δήμου Αγρινίου είναι εκείνη που ελέγχει την επικινδυνότητα των κτιρίων. Όταν αυτή διαπιστωθεί, σε γείσα, μάρμαρα, σοβάδες κλπ σαθρά τμήματα, συνήθως μετά από καταγγελία, οι ιδιοκτήτες καλούνται να προχωρήσουν σε επισκευές και ο δήμος αρχικά προβαίνει σε σήμανση, τοποθέτηση πλεγμάτων κλπ. Εαν οι ιδιοκτήτες δεν συμμορφωθούν σε ένα εύλογο διάστημα, τότε ακολουθείται η διαδικασία επιβολής προστίμων αλλά και η δικαστική οδός.
Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις των επικίνδυνων-ετοιμόρροπων κτιρίων, που είναι και οι πιο επικίνδυνες. Σε αυτές τις περιπτώσεις συγκροτείται τριμελής επιτροπή που κρίνει εάν ένα κτίριο είναι κατεδαφιστέο. Όταν αυτό συμβεί, ο ιδιοκτήτης καλείται να το κατεδαφίσει μέσα σε τρεις ημέρες. Εάν δεν το κάνει, την κατεδάφιση την αναλαμβάνει ο δήμος μέσω εργολαβίας, χρεώνει τα έξοδα στον ιδιοκτήτη, που αντιμετωπίζει μεταξύ άλλων και ποινικές διώξεις.
Το πρόβλημα εστιάζεται ειδικά σε παλιές πολυκατοικίες, που δεν έχουν καν κανονισμό, αναφέρουν πηγές σχετιζόμενες με το θέμα, έχουν περίπλοκα ιδιοκτησιακά μετά από τόσα χρόνια και είναι δύσκολη η συνεννόηση μεταξύ των ιδιοκτητών.
Σε κάθε περίπτωση, μετά την τραγωδία στην Πάτρα και με δεδομένη την κατάσταση στην πόλη του Αγρινίου, ίσως η συγκρότηση κάποιων τεχνικών συνεργείων για τον έλεγχο των κτιρίων ειδικά σε πολυσύχναστους κεντρικούς δρόμους του Αγρινίου, να οδηγούσε σε μια πληρέστερη εικόνα και σε έναν καλύτερο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των κινδύνων που στην κυριολεξία «κρέμονται» πάνω από τα κεφάλια χιλιάδων πολιτών καθημερινά…
Π.Η.Τ.