Μετά από τις όποιες φαινομενικές δυσκολίες, τo ΠΑΣΟΚ, o ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας κατέληξαν σε συμφωνία το βράδυ της Τρίτης (4/3) για την από κοινού κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη την Τετάρτη (5/3). Ads Η κοινοβουλευτική διαδικασία θα ξεκινήσει στις 10:00 το πρωί της Τετάρτης με τη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως σε επίπεδο αρχηγών. Η επιλογή του χρόνου δεν είναι τυχαία, καθώς στοχεύει στην εξασφάλιση της παρουσίας του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή.
Η κατάθεση της πρότασης μομφής προγραμματίζεται να γίνει μετά την ολοκλήρωση των πρωτολογιών, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας κρίσιμης πολιτικής αναμέτρησης στο κοινοβούλιο. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να πυροδοτήσει έντονες πολιτικές ζυμώσεις και να επηρεάσει καθοριστικά το πολιτικό σκηνικό των επόμενων εβδομάδων.

Διαβάστε επίσης: Ζωή Κωνσταντοπούλου / Ζήτησε άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του Κυριάκου Μητσοτάκη

Το εκτενές κείμενο της πρότασης δυσπιστίας, που εκτείνεται σε 15-16 σελίδες, αποτελεί προϊόν εντατικών διαβουλεύσεων και λεπτομερούς επεξεργασίας από τα επιτελεία των τεσσάρων κομμάτων, ενώ η συλλογή περισσότερων από 50 υπογραφών βουλευτών αναδεικνύει την ευρεία υποστήριξη που συγκεντρώνει η πρωτοβουλία στον κοινοβουλευτικό χώρο. Ads Στον πυρήνα του κειμένου βρίσκεται η τραγωδία των Τεμπών με εκτενείς αναφορές στις ευθύνες της κυβέρνησης, αλλά το κείμενο επεκτείνεται σε μια σειρά κρίσιμων θεμάτων,  συμπεριλαμβανομένης της ακρίβειας που πλήττει τα νοικοκυριά, ζητημάτων κράτους δικαίου και άλλων σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.
Η σειρά των ομιλητών έχει ήδη καθοριστεί, με τον  Κυριάκο Μητσοτάκη να ανοίγει τη συζήτηση, ακολουθούμενο από τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο και στη συνέχεια τους υπόλοιπους προέδρους των κοινοβουλευτικών ομάδων.
Εγκρίθηκε η σύσταση προανακριτικής επιτροπής
Ενέκρινε με 277 «υπέρ» η Ολομέλεια της Βουλής το βράδυ της Τρίτης (4/3) την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον πρώην υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο, ενώ μαίνεται η πολιτική αντιπαράθεση για την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.
Ειδικότερα, στη διαδικασία συμμετείχαν 297 βουλευτές. Υπήρξαν 2 άκυρα ψηφοδέλτια και 2 λευκά.