Σημαντικά ρήγματα παρατηρούνται στη συνεργασία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς, αναφορικά με την κατάθεση κοινής πρότασης για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, γεγονός που καθιστά αβέβαιη την ενιαία στάση των δύο κομμάτων. Ads Η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να εξετάσει σοβαρά την ένταξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο κατηγορητήριο, φαίνεται πως ελήφθη στο Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος, με βασικό επιχείρημα την ανάγκη διερεύνησης της ενδεχόμενης γνώσης και ευθύνης του πρωθυπουργού για ζητήματα ασφάλειας στους σιδηροδρόμους.
Διαβάστε επίσης: Μαξίμου / Η πρόταση για Καραμανλή «μπάζει» από παντού
Όπως ανέφερε ο Σωκράτης Φάμελλος, τα ερωτήματα που τίθενται προς διερεύνηση βασίζονται σε έγγραφα, όπως εκείνο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών από τον Σεπτέμβριο του 2021, το οποίο απευθυνόταν απευθείας στον πρωθυπουργό και προειδοποιούσε για κρίσιμα ζητήματα ασφαλείας. Ads Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η Προανακριτική Επιτροπή δεν αποφαίνεται επί της ενοχής αλλά εξετάζει ερωτήματα, και γι’ αυτό οφείλει να συμπεριλάβει όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, ανεξαρτήτως πολιτικού ύψους.
Οι επιφυλάξεις της Νέας Αριστεράς
Από την πλευρά της, η Νέα Αριστερά εκφράζει επιφυλάξεις.
Ο Αλέξης Χαρίτσης τόνισε ότι η παραπομπή του πρωθυπουργού χωρίς πλήρη και νομικά τεκμηριωμένη κατηγορία μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, μετατρέποντας τον από θύτη σε θύμα και επιτρέποντάς του να αποδράσει από τις πραγματικές πολιτικές ευθύνες.
Παράλληλα, κοινοβουλευτικά στελέχη της Νέας Αριστεράς υποστηρίζουν ότι δεν προκύπτουν σοβαρά στοιχεία που να στηρίζουν την ποινική εμπλοκή του Κυριάκου Μητσοτάκη και εκτιμούν πως ενδεχόμενη ένταξή του στο κατηγορητήριο θα του προσφέρει πολιτικό πλεονέκτημα, αποσπώντας την προσοχή από άλλες, σαφώς τεκμηριωμένες υποθέσεις.
Οι διαφορές αυτές υπονομεύουν την προοπτική κοινής πρότασης, ενώ είναι ενδεικτικό ότι οι δύο πλευρές, στις δημόσιες τοποθετήσεις των στελεχών τους, εμφανίστηκαν να κινούνται σε παράλληλες κατευθύνσεις. * κάνοντας εγγραφή στο newsletter συμφωνείτε με τους όρους χρήσης της υπηρεσίας Moosend Παρόλα αυτά, τόσο ο Φάμελλος όσο και ο Χαρίτσης άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο συνέχισης του διαλόγου, δίνοντας μία τελευταία ευκαιρία στη μεταξύ τους συνεννόηση.
Όπως σχολιάζουν στελέχη και των δύο κομμάτων, η κατάληξη αυτής της υπόθεσης δεν αφορά μόνο τη διαχείριση μίας κοινοβουλευτικής διαδικασίας, αλλά επηρεάζει και την ευρύτερη σχέση συνεργασίας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς, ιδίως στο πεδίο της αντιπολιτευτικής στρατηγικής.