website analysis Συνταγή για χριστουγεννιάτικη ψητή γαλοπούλα – Θα είναι το αστέρι του εορταστικού τραπεζιού – Epikairo.gr

Συνταγή για χριστουγεννιάτικη ψητή γαλοπούλα – Θα είναι το αστέρι του εορταστικού τραπεζιού

Η τέλεια συνταγή της Mary Berry για χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα, γεμιστή με βότανα και κρεμμύδια, δημιουργεί το ιδανικό κεντρικό πιάτο για ένα παραδοσιακό δείπνο Χριστουγέννων.

Χαλαρώστε την πέτσα πάνω από το στήθος της γαλοπούλας, γλιστρώντας τα δάχτυλά σας ανάμεσα στη σάρκα και την πέτσα στο μέρος του λαιμού, αφήνοντας την πέτσα στο άνοιγμα της κοιλότητας.

Το βούτυρο και οι φέτες λεμονιού κάτω από την πέτσα ποτίζουν τη γαλοπούλα και βοηθούν να μην στεγνώσει κατά το ψήσιμο.

Απλώστε τα δύο τρίτα από το μαλακωμένο βούτυρο πάνω στο στήθος, κάτω από την πέτσα, κρατώντας την πέτσα ψηλά.

Περάστε τις φέτες λεμονιού και τα κλαράκια θυμάρι κάτω από την πέτσα.

Πάντα αφήνετε τη γαλοπούλα να ξεκουραστεί για τουλάχιστον μισή ώρα, ώστε να το απολαμβάνετε στο πιο ζουμερό του σημείο.

Δέστε τα πόδια με σπάγκο μαγειρικής για να δώσετε όμορφο σχήμα.

Αλείψτε ελαφρά την πέτσα της γαλοπούλας με το υπόλοιπο βούτυρο και αλατοπιπερώστε ελαφρά. Τοποθετήστε τη γαλοπούλα σε σχάρα μέσα σε ένα μεγάλο ταψί για ψήσιμο.

Ψήστε τη γαλοπούλα στο φούρνο για περίπου 2–2¼ ώρες μέχρι να ροδίσει, ραντίζοντας κατά διαστήματα.

Σκεπάστε τη γαλοπούλα με αλουμινόχαρτο αν αρχίζει να καίγεται υπερβολικά.

Οι χρόνοι ψησίματος για τις γαλοπούλες ποικίλλουν σημαντικά ανάλογα με τον τρόπο εκτροφής και τη φυλή της γαλοπούλας.

Ελέγξτε αν έχει ψηθεί χρησιμοποιώντας θερμόμετρο κρέατος – τρυπήστε το πιο χοντρό μέρος του ποδιού, ανάμεσα στο τύμπανο και τον μηρό, και το θερμόμετρο πρέπει να δείχνει 65–70°C. Εναλλακτικά, αν δεν έχετε θερμόμετρο, τρυπήστε το πιο χοντρό μέρος του ποδιού με ένα μικρό, κοφτερό μαχαίρι.

Μια γαλοπούλα κορυφαίας ποιότητας ελεύθερης βοσκής για 12 άτομα μπορεί να χρειαστεί μόλις 2¼ ώρες (όπως αναφέρεται από τη Mary σε αυτή τη συνταγή), ενώ μια γαλοπούλα με βαρύτερο στήθος ίδιου βάρους μπορεί να χρειαστεί έως και 3½ ώρες.
Είναι καλύτερο να ελέγχετε τις οδηγίες στη συσκευασία, στην ιστοσελίδα του προμηθευτή ή να ρωτάτε τον κρεοπώλη σας.
Εναλλακτικά, επενδύστε σε ένα ψηφιακό θερμόμετρο τροφίμων (η εσωτερική θερμοκρασία στο πιο χοντρό μέρος του κρέατος πρέπει να φτάσει τους 70°C).
Να έχετε υπόψη ότι η προσθήκη γέμισης στον λαιμό της γαλοπούλας θα αυξήσει επίσης τον χρόνο ψησίματος.
Μπορείτε να προετοιμάσετε τη γαλοπούλα μέχρι και 12 ώρες πριν το ψήσιμο. Ακολουθήστε τη συνταγή μέχρι τη στιγμή που η γαλοπούλα τοποθετείται στο ταψί και στη συνέχεια σκεπάστε και φυλάξτε στο ψυγείο μέχρι να είναι έτοιμη για ψήσιμο.

Αν τα υγρά τρέχουν καθαρά χωρίς ροζ απόχρωση, η γαλοπούλα είναι έτοιμη. Αν έχουν ακόμα ροζ απόχρωση, συνεχίστε το ψήσιμο για λίγο ακόμα.

Σκεπάστε τη γαλοπούλα με αλουμινόχαρτο και πολλές πετσέτες κουζίνας και αφήστε την να ξεκουραστεί για 1½ ώρα.

Θα χρειαστούν περίπου 48 ώρες για να ξεπαγώσει μια ολόκληρη γαλοπούλα στο ψυγείο, αλλά αυτό εξαρτάται από το βάρος, οπότε ελέγξτε τη συσκευασία.
Αν δεν υπάρχουν οδηγίες στη συσκευασία, στοχεύστε σε 10–12 ώρες ανά κιλό.
Μπορεί να δείτε οδηγίες για ξεπάγωμα σε δροσερό δωμάτιο, αλλά αυτό δεν συνιστάται από τον Οργανισμό Προτύπων Τροφίμων (Food Standards Agency), καθώς μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ασφάλειας τροφίμων.
Ιδανικά, κρατήστε τη γαλοπούλα στην αρχική της συσκευασία και τοποθετήστε την σε ένα ταψί ή ταψί ψησίματος στον πάτο του ψυγείου.
Το ταψί θα συγκρατήσει τυχόν υγρά.
Αν το ψυγείο σας είναι γεμάτο με άλλα χριστουγεννιάτικα εδέσματα, δείτε αν κάποιοι από τους καλεσμένους σας μπορούν να «φιλοξενήσουν» τη γαλοπούλα μέχρι το πρωί των Χριστουγέννων.

Αν θέλετε, γυρίστε πίσω το αλουμινόχαρτο και στραγγίστε τα περίσσια υγρά από το ταψί σε ένα δοχείο για να φτιάξετε τη σάλτσα.

Αν ψήνετε τη γαλοπούλα σε σχάρα μέσα σε ταψί, μπορεί να είναι χρήσιμο να προσθέσετε λίγο νερό ή ζωμό στο ταψί για να μην καούν τα υγρά.
Αν η γαλοπούλα κάθεται απευθείας στον πάτο του ταψιού, αυτό δεν είναι απαραίτητο.
Ποια είναι η καλύτερη θερμοκρασία για ψήσιμο γαλοπούλας;
Η γαλοπούλα ψήνεται καλά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C / 160°C με αέρα / Αέριο 4. Οι φούρνοι με αέρα είναι πιο αποδοτικοί στη διατήρηση ομοιόμορφης θερμοκρασίας, γι’ αυτό συνήθως ψήνουν σε χαμηλότερη θερμοκρασία.
Αν ψήνετε πολλά λαχανικά στον φούρνο ταυτόχρονα, η θερμοκρασία μπορεί να μεταβληθεί και να παραταθεί ο χρόνος ψησίματος της γαλοπούλας.

Πρέπει η γαλοπούλα να είναι σκεπασμένη ή ακάλυπτη κατά το ψήσιμο;

Μπορείτε να μαγειρέψετε τη γαλοπούλα από την προηγούμενη μέρα;

Αν ξέρετε ότι ο φούρνος σας θα δουλεύει στο φουλ την ημέρα των Χριστουγέννων και ο χώρος είναι περιορισμένος, μπορείτε να σκεφτείτε να ψήσετε τη γαλοπούλα την προηγούμενη μέρα.
Ψήστε σύμφωνα με τη συνταγή και αφήστε τη να ξεκουραστεί και να κρυώσει, ακάλυπτη, για περίπου μία ώρα.
Κόψτε τη γαλοπούλα σε φέτες και τοποθετήστε τις σε ένα μεγάλο ρηχό πυρίμαχο σκεύος. Σκεπάστε και φυλάξτε στο ψυγείο όλη τη νύχτα. Φτιάξτε τη σάλτσα, αφήστε να κρυώσει, σκεπάστε και φυλάξτε στο ψυγείο.
Περίπου μία ώρα πριν το σερβίρισμα, περιχύστε τη γαλοπούλα με λίγη σάλτσα ή ζωμό γαλοπούλας (ή ζωμό κοτόπουλου), στη συνέχεια σκεπάστε καλά με αλουμινόχαρτο και ξαναζεστάνετε στο φούρνο στους 180°C / 160°C με αέρα / Αέριο 4 για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να ζεσταθεί παντού.
Χρειάζεται να γυρίσετε τις φέτες στη μέση του χρόνου, ανάλογα με το πόσο ζεσταίνετε.
Εναλλακτικά, μπορείτε να ξαναζεστάνετε τη γαλοπούλα με λίγη σάλτσα ή ζωμό για να παραμείνει ζουμερή, στο φούρνο μικροκυμάτων.
Αυτό είναι καλύτερο να γίνεται σε παρτίδες σε καλυμμένο πιάτο κατάλληλο για μικροκύματα, γυρνώντας τακτικά.
Η γαλοπούλα μπορεί επίσης να ξαναζεσταθεί σε καλυμμένο ανθεκτικό στη θερμότητα πιάτο πάνω από κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει ή σε ατμομάγειρα.