Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι έρευνες των Ενόπλων Δυνάμεων αναφορικά με το θαλάσσιο drone που εντοπίστηκε από ψαράδες σε σπηλιά στη Λευκάδα.
Πρόκειται για μια σοβαρή υπόθεση, με το Λιμενικό να παραλαμβάνει το μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας, που ρυμούλκησαν οι ψαράδες μέχρι το λιμάνι, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκε στον Αστακό για περαιτέρω εξέταση από τις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει αυξημένη στρατιωτική παρουσία.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Alpha, πρόκειται για ένα οπλισμένο drone, το οποίο ήταν φορτωμένο με εκρηκτικά. Μάλιστα, το εν λόγω drone παραπέμπει σε ουκρανικό drone κατασκευής Magura, που χρησιμοποιείται κυρίως από την Ουκρανία για πλήγματα σε ρωσικά πλοία τόσο στη Μαύρη Θάλασσα όσο και σε άλλες περιοχές, όπως η Μεσόγειος.
Για το λόγο αυτό και η έρευνα των έμπειρων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να ξεκαθαριστεί το τοπίο αναφορικά με το λόγο που βρέθηκε το drone σε ελληνικό έδαφος.
Η περιγραφή ενός από τους ψαράδες που βρήκε το drone -«Είχε καρφωθεί με τη μηχανή να δουλεύει»
Στον Alpha μίλησε και ένας από τους ψαράδες που βρήκε το θαλάσσιο drone, περιγράφοντας όσα είδε και τις πρώτες κινήσεις που έκαναν.
«Ερχόμενοι από το λιμάνι στον κάβο από κάτω ακριβώς είχε καρφωθεί το σκάφος, με τη μηχανή να δουλεύει. Αυτό ήταν κατάμαυρο. Είχε πάνω ένα στρογγυλό σαν δορυφόρο και τρεις κάμερες εκεί μπροστά. Το ξεκολλήσαμε από τα βράχια και το πήγαμε λίγο ανοιχτά. Κατευθείαν παίρνω το Λιμεναρχείο τηλέφωνο και τους λέω το συμβάν», ανέφερε.
Αναμένεται να μεταφερθεί στην Αθήνα το drone για περαιτέρω εξέταση
Παράλληλα, πληροφορίες που μεταδόθηκαν στον AΝΤ1 αναφέρουν ότι μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα στο drone στο λιμάνι του Αστακού αναμένεται να μεταφερθεί στην Αθήνα προκειμένου να το «ξεσκονίσουν» περαιτέρω τα έμπειρα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.
Τι λέει στο iefimerida ο ναύαρχος ε.α. του Λιμενικού Σώματος Νίκος Σπανός για το θαλάσσιο drone
Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα μίλησε στο iefimerida o ναύαρχος ε.α. του Λιμενικού Σώματος Νίκος Σπανός.
«Πρόκειται για ένα καθαρά στρατιωτικό σκάφος, σχεδιασμένο για επιθετικές αποστολές. Δεν έχει καμία σχέση με πολιτική ή ερασιτεχνική κατασκευή. Από την πρώτη εικόνα φαίνεται ότι μιλάμε για επαγγελματική στρατιωτική πλατφόρμα».
Όπως εξηγεί ο ίδιος, το χαμηλό προφίλ του σκάφους δεν είναι τυχαίο. «Το χαμηλό προφίλ του πάνω στο νερό και η μορφολογία του σκαριού δείχνουν τεχνολογία low observable. Με απλά λόγια, επιχειρεί να “χαθεί” μέσα στο θαλάσσιο περιβάλλον και να πλησιάσει τον στόχο χωρίς να γίνει εύκολα αντιληπτό από ραντάρ ή οπτικά μέσα επιτήρησης», σημειώνει.
Ο κ. Σπανός περιγράφει το USV ως ένα μέσο εξαιρετικά υψηλών δυνατοτήτων. «Το σκάφος είναι εξαιρετικά στιβαρό. Διαθέτει ενισχυμένη δομή με νευρώσεις και εσωτερική διαμερισματοποίηση, κάτι που συναντάμε σε μέσα τα οποία προορίζονται να αντέχουν υψηλές ταχύτητες, καταπονήσεις και ισχυρά φορτία. Δεν πρόκειται για πρόχειρη κατασκευή αλλά για ολοκληρωμένο στρατιωτικό σύστημα», αναφέρει.
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν ενδείξεις ότι το σκάφος χρησιμοποιεί υδροπροωθητήρα τύπου waterjet και υβριδικό ενεργειακό σύστημα με μπαταρίες μεγάλης χωρητικότητας. «Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να επιχειρεί σε πολύ μεγάλες αποστάσεις χωρίς ανεφοδιασμό», εξηγεί, ενώ εκτιμά ότι η αυτονομία του μπορεί να ξεπερνά τα 2.000 ναυτικά μίλια.
Μάλιστα αναφέρει πως, σύμφωνα με δικές του πληροφορίες, το σκάφος φαίνεται να έχει 4 πυροκροτητές με περίπου 200 κιλά εκρηκτικής ύλης και διακόπτη στο safe/unsafe.
Εξίσου σημαντικά θεωρούνται και τα συστήματα καθοδήγησης που εντοπίστηκαν πάνω στο drone. «Διαθέτει ενσωματωμένες κεραίες επικοινωνιών και φαίνεται ότι υποστηρίζει πολλαπλούς τρόπους ελέγχου. Μπορεί να λειτουργεί είτε μέσω τηλεχειρισμού είτε αυτόνομα με προγραμματισμένη πορεία μέσω δορυφορικών συντεταγμένων. Αυτό δείχνει προηγμένη αρχιτεκτονική επιχειρησιακού ελέγχου και ανθεκτικότητα ακόμη και σε παρεμβολές», λέει ο ναύαρχος ε.α. Ωστόσο, αρκετοί από τους ανθρώπους που παρακολουθούν την υπόθεση θεωρούν ότι, τελικά, το επικρατέστερο σενάριο παραμένει αυτό της διακίνησης ναρκωτικών. Όπως αναφέρουν, τα κυκλώματα της Αδριατικής έχουν πλέον τη δυνατότητα να αποκτούν ή να τροποποιούν στρατιωτικού τύπου τεχνολογία, προσαρμόζοντάς τη στις ανάγκες του λαθρεμπορίου.
