Στο Μέγαρο Μαξίμου συναντώνται αυτή την ώρα ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, που πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα, μετά την κοινή τους επίσκεψη στην φρεγάτα «Κίμων», ώστε να υπογράψουν, μεταξύ άλλων, νέα αμυντική συμφωνία.

«Κύριε Πρόεδρε, καλωσήρθατε και πάλι. Θα ήθελα, καταρχάς, να σας ευχαριστήσω θερμά, εκ μέρους όλων των Ελλήνων, για τις χθεσινές σας δηλώσεις και για την ομιλία σας στο Προεδρικό Μέγαρο. Πιστεύω ότι άγγιξε πραγματικά τις καρδιές όλων των συμπατριωτών μου και κατέδειξε τους διαχρονικούς δεσμούς φιλίας μεταξύ των δύο χωρών μας, οι οποίοι μερικές φορές υπερβαίνουν τις συμφωνίες που υπογράφουμε» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην έναρξη της συνάντησής τους και πρόσθεσε:

«Η επίσκεψή σας έστειλε ένα πολύ σαφές μήνυμα ότι αυτό που είπατε χθες, “Ελλάς – Γαλλία, Συμμαχία”, είναι ένα αξίωμα προς το οποίο θα εργαστούμε όλοι και θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη συνεργασία μας. Και πάλι, καλώς ήρθατε».

Από την πλευρά του ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε: «Σας ευχαριστω, κ. Πρωθυπουργέ, αγαπητέ Κυριάκο. Σας ευχαριστώ όλους σας. Είμαι πολύ χαρούμενος και υπερήφανος που βρίσκομαι εδώ με τους Yπουργούς και την αντιπροσωπεία μου» και πρόσθεσε:

«Θεωρώ ότι, προφανώς, η φιλία και οι δεσμοί ανάμεσα στις δύο χώρες είναι μακραίωνοι αλλά θεωρώ επίσης ότι μετασχηματίζουμε αυτή τη σχέση και από το 2021, δεδομένων των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε, οικοδομούμε μια νέα ευρεία εταιρική συνεργασία. Είναι όντως μια παγκόσμια και στρατηγική εταιρική σχέση. Θα αφορά την άμυνα και την ασφάλεια, προφανώς, αλλά θα υπογράψουμε και για άλλους τομείς: την ενέργεια, την οικονομία, τον πολιτισμό, την καινοτομία. Αυτός είναι ο λόγος που αυτή η σχέση είναι σημαντική, τόσο για τη χώρα σας, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή όσον αφορά μερικές από τις πιο σημαντικές προκλήσεις για τους Ευρωπαίους, αλλά και για αμφότερες τις χώρες μας.

Και θέλω να σας πω ότι με τα λόγια μου χθες εξέφρασα μια αληθινή δέσμευση από τη Γαλλία. Μπορείτε να βασιστείτε πάνω μας. Σας ευχαριστώ».

Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν θα υπογράψουν κείμενο συμφωνίας που τιτλοφορείται «Ενισχυμένη Συνολική Στρατηγική Εταιρική Σχέση Ελλάδας και Γαλλίας».

Το κείμενο θα σηματοδοτεί τη σύμπλευση και τη συνεργασία της Ελλάδας και της Γαλλίας στην άμυνα, στην οικονομία και στην ανάπτυξη, στις επενδύσεις, στην πολιτική προστασία, στο μεταναστευτικό, στην τεχνολογία, στο περιβάλλον, στην παιδεία και στον πολιτισμό, καθώς και τη συνεργασία στο πλαίσιο της Ε.Ε. και άλλων διεθνών οργανισμών.

Τη συμφωνία θα υπογράψουν οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας από την ελληνική πλευρά και ο υπουργός παρά τω υπουργώ Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης, Μπεντζαμέν Χαντάντ (εξουσιοδοτημένος για την υπογραφή) και η υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων από τη γαλλική πλευρά.

Νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος έφτασε στις 10 το πρωί, στο λιμάνι του Πειραιά, όπου τον υποδέχτηκαν θερμά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Δένδιας. Αμέσως μετά επιθεώρησαν το τιμητικό άγημα των Ενόπλων Δυνάμεων. Ακολούθησε η ανάκρουση των εθνικών ύμνων Ελλάδας και Γαλλία.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε υπερπτήση από αεροσκάφη Rafale και οι δύο ηγέτες ανέβηκαν στη φρεγάτα. Μαζί τους και οι δύο υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και Γαλλίας, οι δύο υφυπουργοί Εξωτερικών, οι ΑΓΕΕΘΑ, Α/ΓΕΝ και ΑΣ.

Ύστερα, μετέβησαν στο Κέντρο Επιχειρήσεων για ξενάγηση από τον Κυβερνήτη της Φ/Γ ΚΙΜΩΝ και μέσω του Planning Room για να καταλήξουν στη Γέφυρα.

Λίγο μετά τις 11 το πρωί οι δύο ηγέτες αναχώρησαν από τη φρεγάτα «Κίμων».