Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να άρουν αμέσως την παύση της στρατιωτικής βοήθειας και της ανταλλαγής πληροφοριών προς το Κίεβο, μετά τις χθεσινές συνομιλίες με ανώτερους Ουκρανούς αξιωματούχους στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας. Με τη σειρά της, η Ουκρανία εξέφρασε την προθυμία της για εκεχειρία 30 ημερών με τη Ρωσία για να ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις για την υλοποίηση ενός “διαρκούς και βιώσιμου” τέλους της σύγκρουσης – εφόσον η Μόσχα συμφωνήσει να κάνει το ίδιο.
“Η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο [της Ρωσίας]”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο. “Ελπίζω ότι θα πουν ναι. Και αν το κάνουν, τότε νομίζω ότι έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο. Αν πουν όχι, τότε δυστυχώς θα ξέρουμε ποιο είναι το εμπόδιο για την ειρήνη εδώ”.
Στη συνάντηση της Τρίτης που διήρκησε 9 ώρες, συζητήθηκαν επίσης οι προσπάθειες ανθρωπιστικής βοήθειας, η επιστροφή των παιδιών που μεταφέρθηκαν με τη βία στην Ουκρανία, -ένα έγκλημα πολέμου για το οποίο το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει κατηγορήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν- η ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου και η σύναψη συμφωνίας των ΗΠΑ με την Ουκρανία για σπάνιες γαίες.
“Οι πρόεδροι μας έδωσαν εντολή στα αρμόδια μέλη των κυβερνήσεών τους να τη φέρουν σε οριστική και ολοκληρωμένη μορφή”, δήλωσε ο Ρούμπιο την Τρίτη σχετικά με την κρίσιμη συμφωνία για τα ορυκτά.
ΗΠΑ – Ουκρανία: Οι συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία, η επίθεση με drone στη Ρωσία και ο Ζελένσκι
Αυτή ήταν η πρώτη φορά που υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Ουκρανίας συναντήθηκαν από τότε που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε -σε ζωντανή μετάδοση- μπούλινγκ στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο και διέκοψε τη στρατιωτική βοήθεια και την ανταλλαγή πληροφοριών προς το Κίεβο.
Η ασφυκτική πίεση του Τραμπ απέδωσε, καθώς η Ουκρανία δεν βάζει πλέον όρους για την εκεχειρία, ούτε θέμα εδαφικής ακεραιότητας. Ο Λευκός Οίκος έχει επίσης τονίσει ότι το Κίεβο πρέπει να προετοιμαστεί να κάνει σοβαρές παραχωρήσεις, ιδίως όσον αφορά τα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη.
Οι συνομιλίες στην Τζέντα πραγματοποιήθηκαν λίγες ώρες αφότου η Ουκρανία εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη επίθεση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Μόσχα και τη γύρω περιοχή. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, η Ρωσία αναχαίτισε 343 μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Από την επίθεση σκοτώθηκαν τουλάχιστον τρεις άνθρωποι, τραυματίστηκαν άλλοι περίπου 18, διακόπηκε η λειτουργία τεσσάρων διεθνών αεροδρομίων και καταστράφηκαν σιδηροδρομικές γραμμές. Το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας δήλωσε ότι η επίθεση έπληξε επίσης πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στις περιοχές της Μόσχας και της Οριόλ.
Κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία, ο Ζελένσκι εξήρε τις συνομιλίες της Τρίτης και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την κυβέρνηση Τραμπ, τονίζοντας τον θετικό τρόπο με τον οποίο το σχέδιο των Ηνωμένων Πολιτειών αντιμετώπισε τις αρχικές προτάσεις του Κιέβου. Χθες βράδυ, ο πρόεδρος Τραμπ ανέφερε ότι θα καλέσει τον Ουκρανό ομόλογό του στον Λευκό Οίκο.
Συνάντηση ΗΠΑ – Ουκρανίας: Οι δηλώσεις Τραμπ και το «αγκάθι» που παραμένει
Ο Τραμπ χαιρέτισε τη συνάντηση της Τζέντα, λέγοντας: “Ελπίζω ότι ο πρόεδρος Πούτιν θα συμφωνήσει και σε αυτό και θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε αυτή την παράσταση”. Το Κρεμλίνο δεν έχει ακόμη απαντήσει στην πρόταση κατάπαυσης του πυρός. Αλλά ο Τραμπ δήλωσε ότι αναμένει να μιλήσει με τον Πούτιν αυτή την εβδομάδα, προσθέτοντας: “Χρειάζονται δύο για να χορέψουν τανγκό”.
Ωστόσο, ένα βασικό σημείο εμπλοκής μεταξύ Ουάσινγκτον και Κιέβου παραμένει. Ο Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος Andriy Yermak τόνισε στην Τζέντα την Τρίτη ότι οι αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας είναι “πολύ σημαντικές” για να αποτρέψουν τη Ρωσία από το να εισβάλει εκ νέου στη χώρα, κάτι με το οποίο συμφωνούν οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι του Κιέβου.
“Ο Πούτιν έχει αποδείξει ξανά και ξανά ότι είναι ένας εχθρικός γείτονας”, δήλωσε χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. “Δεν μπορούμε να τον εμπιστευτούμε. Μπορεί μόνο να αναχαιτιστεί”.
Όμως ο Τραμπ έχει αντιταχθεί σταθερά στο να δώσει εγγυήσεις και αντ’ αυτού έχει πει ότι οι ευθύνες αυτές πρέπει να ανατεθούν στην Ευρώπη.
Χθες Τρίτη, στρατιωτικοί αρχηγοί από 30 χώρες συνήλθαν στο Παρίσι για να συζητήσουν τη δημιουργία μιας διεθνούς δύναμης ασφαλείας για την Ουκρανία. Οι αξιωματούχοι συζήτησαν ένα βρετανικό-γαλλικό σχέδιο για έναν “συνασπισμό των προθύμων” που θα βοηθούσε στην υπεράσπιση του Κιέβου καθώς και στην ενίσχυση της ασφάλειας της ηπείρου.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αμφισβήτησε τον σκοπό μιας τέτοιας πρωτοβουλίας, ιδίως επειδή στοχεύει στη δημιουργία μιας ειρηνευτικής δύναμης στην Ουκρανία, την οποία ο Πούτιν απορρίπτει.