website analysis Στέλιος Κούλογλου / Στην εποχή του Κόμη Μόντε Κρίστο – Epikairo.gr

Η Γαλλία ανοίγει φυλακές σε μία αποικία της, ο Τραμπ τραμπουκίζει τον μαύρο πρόεδρο της πολυβασανισμένης Νότιας Αφρικής επειδή καταπιέζει τους… λευκούς! Και ο Ράμα γονατίζει μπροστά στη Μελόνι: η ανθρωπότητα γυρίζει πίσω, στην εποχή των αποικιοκρατικών σχέσεων. Ads Η φωτογραφία του γονατισμένου Αλβανού πρωθυπουργού θα έπρεπε να αναγορευθεί φωτογραφία της δεκαετίας. Πριν από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, η Αλβανία ήταν de facto προτεκτοράτο, για να ενσωματωθεί στο ιταλικό βασίλειο μετά την εισβολή του 1939 και την κατάκτηση της χώρας.
Μεσολάβησε η σύντομη κομμουνιστική περίοδος, για να αποκατασταθούν μετά το 1991 σχέσεις μετααποικιακού τύπου. Συχνά παρουσιάζονται ως “εταιρικές”, αλλά στην πράξη διακρίνονται από την ασύμμετρη εξάρτηση της Αλβανίας από την Ιταλία.
EPA/MALTON DIBRA
Η Ιταλία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αλβανίας. Ιταλικές εταιρείες (κυρίως στον τομέα της ένδυσης, του καφέ, της ενέργειας) εκμεταλλεύονται το χαμηλό κόστος εργασίας και την έλλειψη νομοθεσίας για την προστασία των εργαζόμενων. Πολλά ρούχα ή παπούτσια Made in Italy κατασκευάζονται στην Αλβανία. Ads Η Ιταλία έχει ενισχύσει την “εισαγωγή” εργατικού δυναμικού από την Αλβανία, κυρίως για αγροτική εργασία, οικιακή φροντίδα, και εποχική απασχόληση. Πολλές από τις συμβάσεις συνάπτονται με χαμηλούς μισθούς, επισφαλείς όρους και περιορισμένα δικαιώματα. Αποτελεί συνέχεια της αποικιοκρατικής λογικής: ημιανεπίσημη εργασία από “υποδεέστερους” λαούς, προς όφελος της χώρας- μητρόπολης.
Κλασικό αποικιοκρατικό στοιχείο, ο πολιτιστικός ιμπεριαλισμός. Η ιταλική γλώσσα και κουλτούρα προβάλλονται έντονα στην Αλβανία, ενώ το αντίστροφο απουσιάζει. Ιταλικά τηλεοπτικά κανάλια και προγράμματα “soft power” (χορηγίες, φοιτητικών υποτροφίες) εδραιώνουν την πολιτιστική ηγεμονία.
Διαβάστε: Μελόνι / Πλήρης αποτυχία του σχεδίου κράτησης μεταναστών στην Αλβανία
Τελευταία πράξη, πολύ χαρακτηριστική, η κατασκευή στρατοπέδων στην Αλβανία, όπου θα στέκονται οι αιτούντες άσυλο στην.. Ιταλία. Τα κέντρα αυτά χρηματοδοτούνται από την Ιταλία και βρίσκονται υπό ιταλική διοίκηση. Ουσιαστικά, η Αλβανία λειτουργεί ως “offshore” αποθήκη ψυχών.
Ένα ιταλικό δικαστήριο ακύρωσε το πρόγραμμα που είχε ήδη ξεκινήσει, αλλά η Μελόνι προσπαθεί να το ξαναβάλει από το παράθυρο.
”H Αλβανία είναι η 21η περιφέρεια της Ιταλίας”
Οι δηλώσεις του πρέσβη της Ιταλίας στα Τίρανα Fabrizio Bucci, μοιάζουν εντυπωσιακά με εκείνες εκατό χρόνια πριν. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Il Piccolo της Τεργέστης, ο Bucci δήλωσε ότι “η Αλβανία είναι πραγματικά μια ιταλική περιοχή, όπου όλοι αγαπούν τη χώρα μας και μιλούν τη γλώσσα μας”.
Πιο πρόσφατα εξήρε την “κυριαρχία” της Ιταλίας στο αλβανικό εξωτερικό εμπόριο λέγοντας ότι η αλβανική οικονομία είναι “ισχυρά ενσωματωμένη στην ιταλική οικονομία”. Μιλώντας για τον ρόλο της Ιταλίας στις ενταξιακές συνομιλίες της Αλβανίας στην ΕΕ, επιβεβαίωσε ότι η Ρώμη υποστηρίζει αυτόν τον στόχο, διότι “ουσιαστικά η Αλβανία είναι η 21η περιφέρεια της Ιταλίας”.
”Η Ιταλία κατέκτησε κάποτε την Αλβανία, ισχυριζόμενη ότι έφερνε πολιτισμό σε έναν βάρβαρο λαό. Αν κρίνουμε από τη γλώσσα των σημερινών διπλωματών της, η νοοτροπία της δεν έχει αλλάξει”, σχολίαζε η ιστοσελίδα balkaninsight.
Όλα αυτά συμβολίζει και η φωτογραφία: o Ράμα γονάτισε μπροστά στην αυτοκράτειρα της Ρώμης.
Ο Τραμπ και το ‘’νεο-απαρντχάιντ’’
Εξωφρενικά είναι τα επιχειρήματα τα οποία χρησιμοποίησε ο Ντόναλτ Τραμπ για την επίθεση του εναντίον του προέδρου της Νότιας Αφρικής. Οι Λευκοί ”φεύγουν από τη Νότια Αφρική για την ασφάλειά τους. Η γη τους κατασχέθηκε και, σε πολλές περιπτώσεις, σκοτώνονται”, δήλωσε ο Τραμπ ανάμεσα τις πολλές κατηγορίες που ξεστόμισε.
Διαβάστε: Τραμπ / Τσακώθηκε και με τον Πρόεδρο της Νότιας Αφρικής στο Οβάλ Γραφείο
Στην πραγματικότητα, η κατανομή του πλούτου στη Νότια Αφρική παραμένει βαθιά άνιση και φυλετικά προσδιορισμένη, ακόμα και τρεις δεκαετίες μετά το τέλος του απαρτχάιντ. Οι οικονομικές ανισότητες παραμένουν από τις μεγαλύτερες στον κόσμο — και σε μεγάλο βαθμό διαχωρισμένες με βάση το χρώμα του δέρματος. Τα βασικά στοιχεία είναι:
-Το 10% των πλουσιότερων Νοτιοαφρικανών κατέχει περίπου το 86% του πλούτου της χώρας.
-Από αυτούς, η συντριπτική πλειονότητα είναι λευκοί. Αν και αποτελούν μόλις το 7–8% του πληθυσμού, εξακολουθούν να ελέγχουν περίπου το 70% του ιδιωτικού πλούτου. Η γη και οι φυσικοί πόροι εξακολουθούν να βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό υπό τον έλεγχο λευκών.
-Οι μαύροι Νοτιοαφρικανοί, που αποτελούν περίπου το 80% του πληθυσμού, κατέχουν μόνο περίπου 7–10% του συνολικού πλούτου. Και επίσης:
Οι μέσοι μισθοί των λευκών είναι περίπου 3 έως 4 φορές υψηλότεροι από των μαύρων
Η ανεργία στους μαύρους φτάνει το 35–40%, ενώ στους λευκούς κινείται γύρω στο 8%.
EPA/JIM LO SCALZO / POOL
Η κληρονομιά του απαρτχάιντ συνεχίζει να επηρεάζει την πρόσβαση σε εκπαίδευση, δίκτυα, ευκαιρίες. Ενώ έχει δημιουργηθεί ένα καθεστώς ‘’νεό-απαρντχάιντ” ο λευκός πρόεδρος των ΗΠΑ, που ανέχτηκαν και συνεργάστηκαν με το παλιό καθεστώς, ζητάει και τα ρέστα.
Όπως την εποχή της δουλείας, στις ΗΠΑ και την Καραϊβική, όταν οι λευκοί αποικιοκράτες συχνά προέβαλαν τις εξεγέρσεις σκλάβων (στην Αϊτή ή στην Αμερική) ως αποδείξεις της ”βαρβαρότητας” και ”αχαριστίας” των μαύρων.
Φυλακή της Γαλλίας στη δυτική Γουιάνα
Κερασάκι στην τούρτα, ο Γάλλος υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα την κατασκευή, έως το 2028, μιας φυλακής 500 κρατουμένων στο Saint-Laurent-du-Maroni, στη γαλλική αποικία της δυτικής Γουιάνα, σε απόσταση άνω των 7.000 χιλιομέτρων από την ηπειρωτική Γαλλία.
Η εγκατάσταση θα περιλαμβάνει μια “μονάδα υψηλής ασφαλείας”, σχεδιασμένη να φιλοξενεί κρατούμενους που έχουν καταδικαστεί για διακίνηση ναρκωτικών, καθώς και «ισλαμιστές». * κάνοντας εγγραφή στο newsletter συμφωνείτε με τους όρους χρήσης της υπηρεσίας Moosend Σύμφωνα με τον υπουργό, το σωφρονιστικό ίδρυμα -που θα κατασκευαστεί σε μια έκταση αρκετών δεκάδων εκταρίων στη μέση της ζούγκλας- προορίζεται να “απομακρύνει οριστικά τους επικεφαλής του λαθρεμπορίου ναρκωτικών”, ώστε να μην μπορούν πλέον “να διατηρούν καμία επαφή με τα εγκληματικά τους δίκτυα”.
Όπως στο μυθιστόρημα του Αλεξάνδρου Δουμά, όπου ο μετέπειτα Κόμης Μόντε Κρίστο φυλακίζεται σε απάνθρωπες φυλακές σε ένα ξερονήσι, για να μην μπορεί να δραπετεύσει. Ο Δουμά το έγραψε το 1844. Σχεδόν 200 χρόνια πριν..