Σημαντικά προβλήματα έχουν καταγραφεί στο νοσοκομείο Ξάνθης, όπου δεν λειτουργεί η ΜΕΘ του νοσοκομείου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΜΕΘ δεν λειτουργεί από τον Ιούνιο του 2021, αναγκάζοντας τους 110.000 κατοίκους του νομού να διακομίζονται σε νοσοκομεία άλλων πόλεων, όπως Καβάλα, Δράμα, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλονίκη σε επείγουσες καταστάσεις.
Το βασικότερο πρόβλημα και αιτία της μη λειτουργίας της ΜΕΘ είναι η έλλειψη προσωπικού, κυρίως εντατικολόγων, παρόλο που το νοσοκομείο διαθέτει άρτιες υποδομές.
«Εδώ και πέντε χρόνια δεν λειτουργεί η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου της Ξάνθης, με αποτέλεσμα 110.000 πολίτες που κατοικούν στο νομό να χρειάζεται να κάνουν διακομιδές τη στιγμή που θα χρειαστούν να μπουν σε μια μονάδα εντατικής θεραπείας. Είμαστε ο μοναδικός νομός της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης χωρίς Μονάδα Εντατικής Θεραπείας», σημείωσε ο Στράτος Κοντός, δήμαρχος Ξάνθης.
Αναφέρεται ότι μετά την περίοδο του Covid, το νοσοκομείο άδειασε από γιατρούς, καθώς δεν είναι πρόθυμοι να εργαστούν υπό τόσο μεγάλη πίεση. Παρά τις προσπάθειες που γίνονται από την τελευταία διοίκηση του νοσοκομείου και το υπουργείο Υγείας για την αναβάθμιση και τη στελέχωση κάποιων κλινικών, το θέμα της ΜΕΘ παραμένει άλυτο.
«Η αλήθεια είναι ότι η τελευταία διοίκηση έχει κάνει πολύ μεγάλες προσπάθειες για τις στελέχωση του νοσοκομείου, έτσι ώστε να αρχίσουν τουλάχιστον κάποιες κλινικές να λειτουργούν κανονικά, αλλά το κομμάτι της ΜΕΘ παραμένει ένα πάρα πολύ μεγάλο άλυτο ζήτημα. Παρόλα τις προσπάθειες που γίνονται κυρίως και από το υπουργείο για την αναβάθμιση του νοσοκομείου».
Ο Δήμος Ξάνθης, σε μια προσπάθεια προσέλκυσης ιατρικού προσωπικού, έχει θεσμοθετήσει επίδομα στέγασης 300 ευρώ για γιατρούς που έρχονται από άλλες περιοχές. Παρόμοιο πρόγραμμα τρέχει και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.
Πηγή MEGA
