Το σκάνδαλο των αγροτικών επιδοτήσεων στην Ελλάδα, με επίκεντρο τον ΟΠΕΚΕΠΕ αποτελεί μια από τις σημαντικότερες υποθέσεις διασπάθισης ευρωπαϊκών κονδυλίων των τελευταίων ετών. Εμπλέκονται 5 υπουργοί των κυβερνήσεων Μητσοτάκη. Και αν δεν ήταν η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας θα είχαν μπαζώσει και το σκάνδαλο αυτό.
To χρονικό: την περίοδο 2017–2020, δεκάδες κτηνοτρόφοι, κυρίως από την Κρήτη, υπέβαλαν αιτήσεις για επιδοτήσεις βοσκοτόπων μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων), δηλώνοντας ψευδώς ιδιοκτησία ή μίσθωση εκτάσεων που δεν κατείχαν.
Οι αιτήσεις αυτές εγκρίθηκαν, με αποτέλεσμα να καταβληθούν επιδοτήσεις συνολικού ύψους 2,9 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκά ταμεία.
Το 2019-20 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημερώνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ότι υπάρχει πρόβλημα.
Ο τότε πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Γρηγόρης Βάρρας εντοπίζει παρατυπίες σε αιτήσεις επιδοτήσεων και μπλοκάρει 3.500 ΑΦΜ για περαιτέρω έλεγχο. Ωστόσο, τον Νοέμβριο του 2020, ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, ζητά την παραίτηση του, με αποτέλεσμα την παύση της έρευνας.
Το 2021-22 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανέρχεται στο θέμα και ζητά, πάλι, να ληφθούν μέτρα. Οι καθηγητές της επιτροπής για την προετοιμασία του στρατηγικού σχεδίου για την Αγροτική Πολιτική ενημερώνουν και αυτοί τους υπουργούς ((Σπ. Λιβανός και Γ. Γεωργαντάς) ότι υπάρχει πρόβλημα με τις επιδοτήσεις. Οι υπουργοί του επιτελικού κράτους κάνουν το κορόιδο.
Το 2023, ο τότε πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Ευάγγελος Σιμάνδρακος, παγώνει 6.000 ΑΦΜ που συνδέονταν με ύποπτες αιτήσεις. Ωστόσο, δέχεται πιέσεις από τον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη, με αποτέλεσμα την απομάκρυνση του από τη θέση.
Μετά τις συνεχείς οχλήσεις των Βρυξελλών, ο Λ. Αυγενάκης δηλώνει ότι θα στείλει το θέμα στη Δικαιοσύνη, αλλά το… ξεχνάει. Και στις αρχές 2024 η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ξεκινά έρευνα και ενημερώνει το αδιάφορο υπουργείο για την ύπαρξη κυκλώματος στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Η Παρασκευή Τυχεροπούλου, πρώην προϊσταμένη της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου του ΟΠΕΚΕΠΕ, εντοπίζει σωρεία παρατυπιών στις ενισχύσεις. Ωστόσο, καθαιρείται από τη θέση της και αντιμετωπίζει πειθαρχικές διαδικασίες, παρά την υποστήριξη της από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.
Απηυδισμένη, η τελευταία καταθέτει τον Μάρτιο 2024 μηνυτήρια αναφορά κατά 100 ατόμων για απάτη ύψους 2,9 εκατ. ευρώ, με τις υποθέσεις να εκδικάζονται το 2025.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβάλλει στην Ελλάδα πρόστιμο 283 εκατ. ευρώ για κακοδιαχείριση των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων και προειδοποιεί για πιθανή απώλεια χρηματοδότησης αν δεν ληφθούν διορθωτικά μέτρα.
Τον Ιανουάριο του 2025, διορίζεται ο Νικόλαος Σαλάτας, συνταξιούχος δικαστής, ως νέος πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο έκτος σε πέντε χρόνια. Η αντιπολίτευση εκφράζει ανησυχίες για την επιλογή υποστηρίζοντας ότι ενδέχεται να σχετίζεται με προσπάθειες συγκάλυψης των υποθέσεων.
Πριν 10 μέρες, η η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία κάνει έφοδο στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ. Καταγγέλλει ότι ο μηχανισμός του οργανισμού αρνείται να της δώσει στοιχεία, με το πρόσχημα ότι οι υπολογιστές δεν μπορούν να τα κατεβάσουν!
Σε μία κωμικοτραγική εξέλιξη, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Σαλάτας δίνει διορία 48 ωρών στον Ευρωπαίο εισαγγελέα να ανακαλέσει δημόσια τις δηλώσεις του σχετικά με την υπόθεση, ειδάλλως θα προσφύγει στη.. Δικαιοσύνη.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας ζητά την παραίτηση του προέδρου Σαλάτα που ο ίδιος έχει διορίσει. Ο πρόεδρος δεν παραιτείται και τελικά παύεται. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτάται χθες για το θέμα.
«Ερώτηση: (πέρα από την παρέμβαση Αυγενάκη) αποκαλύφθηκε ακόμα ένα έγγραφο του ΟΠΕΚΕΠΕ, το 2019, με την υπογραφή του τότε Υπουργού, Μάκη Βορίδη, ο οποίος συμφωνεί και δίνει το πράσινο φως στον τότε Πρόεδρο του Οργανισμού, Αθανάσιο Καπρέλη, για να δεσμεύονται βοσκότοποι για κτηνοτρόφους από την Κρήτη σε άλλα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Ήταν η χρονιά που γιγαντώθηκε η περίφημη «φούσκα των βοσκοτόπων». Ποιο είναι το σχόλιό σας για το πολιτικό σκέλος;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ευθύνες Υπουργών δεν προκύπτουν από τη μέχρι τώρα έρευνα…
..να πετάμε λάσπη στον ανεμιστήρα και να κατηγορούμε διατελέσαντες Υπουργούς επειδή επί των ημερών τους κάποιοι υπηρεσιακοί, σε χαμηλά μάλιστα κλιμάκια, ενός Οργανισμού που υπάγεται στο Υπουργείο, δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους.. είναι μια ακροβασία.
.. Εγώ θεωρώ ότι είναι μια παθογένεια πολλών ετών πριν, όπως και όλα όσα βλέπουμε μετά από πάρα πολλά χρόνια να μπαίνουν σε μια σειρά σε αυτή τη χώρα».
Όπως έγινε και με όλα τα υπόλοιπα μεγάλα σκάνδαλα, από τη Siemens έως την Novartis, έτσι και των αγροτικών επιδοτήσεων- μαϊμού ανακινήθηκε από το εξωτερικό. Αν είχαμε αφήσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη «να βάλει τα πράγματα σε μία σειρά» θα μας έπαιρναν στους δρόμους και τα πορτοφόλια.
ΥΓ- ερώτηση: χώρια το διεθνές ρεζιλίκι, το πρόστιμο των 283 εκατ. ευρώ που έχει ήδη επιβληθεί και όσα ακολουθήσουν, ποιος τα πληρώνει;