website analysis Σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ οι αποθήκες της ΚΥΔΕΠ – Epikairo.gr

Η εταιρεία, με έδρα τη Θεσσαλονίκη απέκτησε το ακίνητο, μέσω του πλειστηριασμού της 5ης Δεκεμβρίου, στον οποίο δεν συμμετείχε καν ο Δήμος Αλεξανδρούπολης

Ο πρόσφατος, 4ος μέσα σε λίγους μήνες, πλειστηριασμός των αποθηκών της ΚΥΔΕΠ στην Αλεξανδρούπολη άνοιξε έναν νέο κύκλο έντονης συζήτησης και προβληματισμού γύρω από τις προοπτικές ανάπτυξης της πόλης. Το ακίνητο–«φιλέτο», σε κομβικό σημείο και με σημαντικές δυνατότητες αξιοποίησης, κατακυρώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες σε εταιρεία σούπερ μάρκετ με έδρα τη Θεσσαλονίκη, έναντι 1,3 εκ ευρώ. Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά την απόφαση της δημοτικής αρχής Αλεξανδρούπολης να μην συμμετάσχει στον πλειστηριασμό, καθώς, όπως υποστήριξε, δεν θα ήταν δυνατόν να εξασφαλιστεί το απαιτούμενο ποσό του 1 εκατομμυρίου ευρώ, σε διάστημα λίγων ημερών μετά τον πλειστηριασμό, όπως ορίζει η νομοθεσία.

Η στάση της δημοτικής αρχής προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης, η οποία κατηγόρησε τον Δήμαρχο Γιάννη Ζαμπούκη για έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού και αδυναμία να αξιοποιήσει μια μοναδική ευκαιρία για την πόλη. Η είδηση για την απόκτησή του από ιδιώτη σχολιάστηκε έντονα και από πολίτες, με κάποιους να μιλούν για μία χαμένη ευκαιρία για τον Δήμο και κάποιους άλλους να αισιοδοξούν ότι έστω κι έτσι, ο χώρος θα αξιοποιηθεί αντί να ρημάζει στο πέρασμα του χρόνου.

Σε ανακοίνωσή της, η δημοτική αρχή, που στην προεκλογική περίοδο του 2019 είχε κυκλοφορήσει βιντεάκι με τον τότε υποψήφιο Δήμαρχο κ. Ζαμπούκη, μέσα στις αποθήκες, να λέει ότι η παράταξή του μπορεί να δημιουργήσει μία δημοτική αγορά στον συγκεκριμένο χώρο και θα το κάνει, εστιάζει στην κοινή παρέμβαση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, τονίζοντας πως «οι αποθήκες δεν χάθηκαν για 1 ευρώ». Παράλληλα, ζητά από τις παρατάξεις να απαντήσουν πώς θα καλύπτονταν τα 3,5 εκατομμύρια που απαιτούνταν για την απόκτηση των αποθηκών μέσα από πιστώσεις του Δήμου. Τέλος, η απόκτηση του ακινήτου από ιδιώτη παρουσιάζεται ως ευκαιρία για διάλογο και πιθανή συνεργασία μεταξύ Δήμου και νέου ιδιοκτήτη.

Από την άλλη πλευρά, η εταιρεία που έλαβε μέρος στον πλειστηριασμό και απέκτησε τις αποθήκες, με κέρδη 203 εκ ευρώ το 2024, αποτελεί οικογενειακή επιχείρηση, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο των σούπερ μάρκετ από τη δεκαετία του ’90. Άνοιξε το πρώτο «εκπτωτικό» κατάστημά της στη Θεσσαλονίκη το 2005 και ως τα τέλη του 2024 διέθετε ένα δίκτυο 95 καταστημάτων σε Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα. Εφόσον όλα πάνε βάσει σχεδίου, αυτή θα είναι η πρώτη παρουσία της στην Αλεξανδρούπολη.

Πέρα από το ποσό της αγοράς, της εισφοράς σε χρήμα και άλλων «βαρών» του ακινήτου που πρέπει να τακτοποιηθούν, η εταιρεία θα χρειαστεί να διαθέσει τουλάχιστον 2 εκ ευρώ για την ανακαίνιση και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, οι οποίες βρίσκονται σε κακή κατάσταση. Η επένδυση αυτή, εφόσον υλοποιηθεί με επιτυχία, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα αναδιαμορφώσει την οικονομική δραστηριότητα σε ένα καίριο σημείο της πόλης.

Παρά ταύτα, θεωρείται μείζον το ζήτημα της συνεργασίας με τον Δήμο. Αυτοδιοικητικοί και πολίτες που μίλησαν στη ΓΝΩΜΗ ζητούν να υπάρξει διαβούλευση, ώστε να διασφαλιστεί ότι ένα μέρος του χώρου θα αξιοποιηθεί προς όφελος των τοπικών επαγγελματιών και των καταναλωτών, για δράσεις που θα ενισχύουν την τοπική αγορά και θα στηρίζουν τις μικρές επιχειρήσεις, προς όφελος των καταναλωτών. Προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε φαίνεται πως θα κινηθεί και η δημοτική αρχή, μετά την χθεσινή ανακοίνωσή της.