Ο Κίριλ Ντμίτριεφ, ο Ρώσος απεσταλμένος του προέδρου Πούτιν για οικονομικά ζητήματα, είναι το πρόσωπο που σπρώχνει αυτή τη στιγμή τη ρωσική πλευρά στο προσκήνιο των επαφών, καθώς ανακοίνωσε το Σάββατο (20/12) ότι ταξιδεύει στις ΗΠΑ, όπου έχει ήδη ανοίξει νέος κύκλος συνομιλιών με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Το ενδιαφέρον συγκλίνει στο Μαϊάμι, όπου προγραμματίζεται μια κρίσιμη συνάντηση ανάμεσα σε Αμερικανούς και Ρώσους αξιωματούχους με στόχο να διερευνηθεί ο δρόμος προς μια φόρμουλα τερματισμού των εχθροπραξιών – την ώρα όμως που η Ρωσία, παρά τον πυρετό της διπλωματίας, κλιμακώνει τις αεροπορικές επιδρομές της.
Ο Ντμίτριεφ αναμένεται να δει τον Στιβ Γουίτκοφ, μεγιστάνα των ακινήτων που έχει αναλάβει και διπλωματικό ρόλο, καθώς και τον Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρό του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Μάρκο Ρούμπιο, κορυφαίος διπλωμάτης και σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, δήλωσε ότι δεν αποκλείεται να συμμετάσχει και ο ίδιος στις συνομιλίες, σύμφωνα με το Reuters.
Ο Ρώσος αξιωματούχος, επιπλέον, επέλεξε να «σφραγίσει» επικοινωνιακά το ταξίδι του: Σε ανάρτηση στο X έγραψε «Καθ’οδόν προς το Μαϊάμι», πρόσθεσε emoji με περιστέρι και ανέβασε ένα σύντομο βίντεο με τον πρωινό ήλιο να διαπερνά σύννεφα πάνω από παραλία με φοίνικες.
Στο ίδιο μήνυμα σημείωσε πως, καθώς «οι πολεμοχαρείς» – όπως τους αποκάλεσε – συνεχίζουν να εργάζονται για να υπονομεύσουν το αμερικανικό σχέδιο ειρήνευσης, θυμήθηκε αυτή την εικόνα ως «το φως που διαπερνά τα σύννεφα της καταιγίδας».
Στο Μαϊάμι έχουν ήδη μεταβεί και ουκρανικές και ευρωπαϊκές αποστολές, επιδιώκοντας να έχουν παρουσία και λόγο στην εξέλιξη των συζητήσεων.
Ωστόσο, άμεσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Ντμίτριεφ και τους Ουκρανούς ή τους Ευρωπαίους θεωρούνται απίθανες, καθώς οι σχέσεις των δύο πλευρών παραμένουν εξαιρετικά τεταμένες και οι επαφές κινούνται – τουλάχιστον προς το παρόν – σε παράλληλες τροχιές.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, από την πλευρά του, ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον πρότεινε ένα τριμερές σχήμα «Ουκρανία, ΗΠΑ, Ρωσία» στο Μαϊάμι, αφήνοντας ανοιχτό να συμμετάσχουν και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Κατά τον ίδιο, μια τέτοια κοινή συνάντηση θα είχε όντως ουσία «αφού πρώτα ενημερωθούμε για τα πιθανά αποτελέσματα των συναντήσεων που έχουν ήδη λάβει χώρα», υποδηλώνοντας ότι το Κίεβο θέλει πρώτα να αποσαφηνίσει τι ακριβώς παράγεται στις απευθείας επαφές Ουάσινγκτον – Μόσχας.
Παράλληλα, ο Ουκρανός πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι δεν αποδέχεται οποιαδήποτε ρωσική «υπόδειξη» για εκλογές. Απαντώντας στο υπονοούμενο του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να περιορίσει πλήγματα την ημέρα που θα διεξαχθούν εκλογές, ο Ζελένσκι τόνισε πως «δεν εξαρτάται από τον Πούτιν» να αποφασίσει πότε και με ποιον τρόπο θα γίνουν, αποκλείοντας μάλιστα κάθε ενδεχόμενο κάλπης σε περιοχές που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή.
Στο καθαρά διαπραγματευτικό πεδίο, ο Ζελένσκι μίλησε για «πρόοδο» προς έναν συμβιβασμό με την Ουάσινγκτον, σχετικά με το περιεχόμενο ενός σχεδίου που θα τεθεί στη Μόσχα ως βάση για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες.
Την ίδια στιγμή, όμως, προειδοποίησε ότι – κατά την εκτίμησή του – η Ρωσία προετοιμάζεται για μια ακόμη «χρονιά πολέμου» το 2026, υπογραμμίζοντας ότι ακόμη κι αν προχωρούν οι συνομιλίες, η απειλή μιας παρατεταμένης σύγκρουσης παραμένει ενεργή.
Οι ΗΠΑ είχαν καταθέσει εδώ και πάνω από έναν μήνα ένα αρχικό σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου που ξεκίνησε με τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022.
Εκείνη η εκδοχή είχε προκαλέσει αντιδράσεις στο Κίεβο και σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ως υπερβολικά ευνοϊκή προς τις θέσεις του Κρεμλίνου, αλλά έκτοτε έχει τροποποιηθεί μετά από διαβουλεύσεις με την ουκρανική πλευρά.
Οι πλήρεις λεπτομέρειες δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, ωστόσο ο Ζελένσκι ανέφερε ότι περιλαμβάνει εδαφικές παραχωρήσεις από την Ουκρανία, με αντάλλαγμα δυτικές εγγυήσεις ασφαλείας – ένα σταθερό παζάρι που διεξάγεται εδώ και πολλές εβδομάδες.
