Αρκετές ασιατικές χώρες, όπως το Βιετνάμ, η Ταϊλάνδη, οι Φιλιππίνες, η Ινδονησία και η Σρι Λάνκα, «κάνουν ουρά» για να προμηθευτούν ρωσικό πετρέλαιο, καθώς ο πόλεμος στο Ιράν διαταράσσει τις προμήθειες και ενισχύει τον κίνδυνο η ζήτηση να ξεπεράσει την προσφορά, σύμφωνα με πηγές, μεταξύ των οποίων και ρωσικές.

Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, που οδήγησε τους Ευρωπαίους –παλαιότερα βασικούς αγοραστές– να περιορίσουν τις εισαγωγές από τη Ρωσία, η Ινδία και η Κίνα καλύπτουν πλέον περίπου το 80% των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου, ενώ σημαντικό ρόλο διατηρεί και η Τουρκία. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα αυξάνεται το ενδιαφέρον και από άλλες χώρες.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η ζήτηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη, ειδικά από εναλλακτικές αγορές, προειδοποιώντας ότι ενδέχεται να καταστεί δύσκολη η κάλυψη επιπλέον αναγκών.

Η κατάσταση επιβαρύνεται από το γεγονός ότι περίπου το 20% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου δεν φτάνει στην αγορά, λόγω του πολέμου ΗΠΑ και Ισραήλ με το Ιράν, που έχει διακόψει τη διέλευση από το Στενό του Χορμούζ.

Διαβάστε: ΕΕ / Αναβολή στο σχέδιο για πλήρη απογόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου

Η Ρωσία ωφελείται από την άνοδο των τιμών και από μια 30ήμερη εξαίρεση αμερικανικών κυρώσεων για θαλάσσιες μεταφορές πετρελαίου, με τα έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο να αποτελούν περίπου το ένα τέταρτο των κρατικών της εσόδων. Ωστόσο, η δυνατότητα αύξησης των εξαγωγών παραμένει περιορισμένη, καθώς ουκρανικές επιθέσεις με drones έχουν πλήξει περίπου το 40% της εξαγωγικής της ικανότητας.

Ενδεικτικά, οι Φιλιππίνες προμηθεύτηκαν δύο φορτία ρωσικού αργού τύπου ESPO, συνολικού όγκου περίπου 1,5 εκατ. βαρελιών, επιστρέφοντας σε αγορές ρωσικού πετρελαίου μετά από πέντε χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία του LSEG. Τα φορτία μεταφέρθηκαν στο λιμάνι Λιμάι, όπου βρίσκεται το διυλιστήριο Μπατάαν.

Παράλληλα, η Ταϊλάνδη βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Μόσχα για πιθανές εισαγωγές, ενώ και στη Σρι Λάνκα εξετάζεται αντίστοιχη προμήθεια, σύμφωνα με τοπικά μέσα. Ο πρωθυπουργός του Βιετνάμ, Φαμ Μιν Τσιν, επισκέφθηκε πρόσφατα τη Ρωσία, ζητώντας από τη Zarubezhneft να ενισχύσει τις επενδύσεις της και να εξασφαλίσει μακροχρόνια προμήθεια αργού για τη χώρα.