Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων της προοδευτικής αντιπολίτευσης εντείνονται ενόψει της κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, την ώρα που σε εξέλιξη βρίσκεται στη Βουλή η συζήτηση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τα Τέμπη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσχέδιο του κειμένου της πρότασης έχει σταλεί από τη Χαριλάου Τρικούπη ήδη από το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας και βρίσκεται πλέον στα χέρια των υπολοίπων κομμάτων, με στόχο τη συνδιαμόρφωσή του.
Προηγήθηκε ένας κύκλος επικοινωνίας του Νίκου Ανδρουλάκη με πολιτικούς αρχηγούς, με το ΠΑΣΟΚ να επιδιώκει η πρόταση δυσπιστίας να κατατεθεί με την έναρξη της συνεδρίασης της Βουλής την Τετάρτη το πρωί, κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την τραγωδία των Τεμπών.
Με αυτόν τον τρόπο, η διαδικασία θα μπορούσε να ξεκινήσει άμεσα στην Ολομέλεια.
Πρόταση δυσπιστίας: Οι εκτιμήσεις Νέας Αριστεράς–Πλεύσης Ελευθερίας.
Το αρχικό εμπόδιο της προ ημερησίας φαίνεται να έχει ξεπεραστεί, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναμένεται να επιμείνει στη θέση που είχε εκφράσει την Κυριακή ο Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος είχε θέσει ως όρο την ολοκλήρωση της προ ημερησίας συζήτησης πριν την κατάθεση της πρότασης μομφής.
Η Χαριλάου Τρικούπη εκτιμά ότι πλέον δεν υπάρχουν εμπόδια και πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνυπογράψει την πρόταση δυσπιστίας, ώστε να κατατεθεί νωρίς την Τετάρτη, πιθανότατα με την έναρξη της προ ημερησίας.
Εκτός από το ΠΑΣΟΚ, τόσο η Νέα Αριστερά όσο και η Πλεύση Ελευθερίας δείχνουν να θεωρούν ότι η προ ημερησίας καθίσταται πλέον περιττή και ότι τα κόμματα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στην πρόταση δυσπιστίας, αμέσως μετά τη συζήτηση για την Προανακριτική. Το ΚΚΕ, αν και στηρίζει την πρόταση, δεν συμμετέχει στις σχετικές διεργασίες.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Χαριλάου Τρικούπη είχε προτείνει την Καθαρά Δευτέρα, σε επικοινωνίες με τη Νέα Αριστερά και την Πλεύση Ελευθερίας, να προχωρήσουν οι τρεις τους στην υποβολή της πρότασης, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ επέμενε στην προ ημερησίας. Ωστόσο, τα δύο κόμματα απέρριψαν αυτήν την προοπτική, κρίνοντας ότι η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να κατατεθεί από κοινού με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ακολούθησαν διαβουλεύσεις, στις οποίες φαίνεται πως η Νέα Αριστερά έπαιξε διαμεσολαβητικό ρόλο, με αποτέλεσμα να καμφθούν οι αντιστάσεις του Σωκράτη Φάμελλου, παρά την ενόχληση για την πρόταση Ανδρουλάκη. Έτσι, η Κουμουνδούρου, το βράδυ της Δευτέρας, έδωσε το σήμα ότι δεν θα επιμείνει στην προ ημερησίας.
Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σημείωναν ότι το κόμμα επιμένει στην ανάγκη τα προοδευτικά κόμματα να ανταποκριθούν στην απαίτηση της κοινωνίας για αμφισβήτηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, καταθέτοντας από κοινού την πρόταση δυσπιστίας, χωρίς διαχωρισμούς και ανταγωνισμούς. «Το ζητούμενο είναι ένα: να φύγει το συντομότερο αυτή η κυβέρνηση και να υπάρξει προοδευτική διέξοδος», ανέφεραν χαρακτηριστικά.