Μετά τον Κώστα Ανεστίδη, ένας ακόμη αγροτοσυνδικαλιστής βρίσκεται στο στόχαστρο των αρχών για παράνομες επιδοτήσεις.
Ο αγροτοσυνδικαλιστής από το μπλόκο των Μαλγάρων και γενικός γραμματέας Β’ αγροτικού συνεταιρισμού Χαλάστρας, Γιώργος Μπότας, σύμφωνα με την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (Δ.Α.Ο.Ε.), δήλωνε ότι μίσθωνε χωράφια, αλλά οι εκτάσεις δεν εμφανίζονταν στις δηλώσεις Ε9 των φυσικών προσώπων που κατά τον ίδιο ήταν οι εκμισθωτές.
Μετά από εντολή του εποπτεύοντα εισαγγελέα, το ελληνικό FBI έφτασε στον αγροτοσυνδικαλιστή, του οποίου δεσμεύτηκαν και οι λογαριασμοί.
Αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως η περίπτωσή του είναι αντίστοιχη με αυτή του Κ. Ανεστίδη που σε βάρος του έχει ήδη σχηματιστεί δικογραφία.
Ο έλεγχος έγινε λόγω αναντιστοιχίας μεταξύ της κτηματογράφησης και των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των 22 φυσικών προσώπων και ενός ιερού ναού, που εμφάνιζε ως εκμισθωτές σε 17 αγροτεμάχια. Τα αγροτεμάχια αυτά ο Μπότας τα παρουσίαζε ως καλλιεργούμενα και έπαιρνε τις επιδοτήσεις. Κατά τους ελέγχους ωστόσο προέκυψαν ισχυρές ενδείξεις ψευδούς δήλωσής τους και γι’ αυτό διατάχθηκε έρευνα.
Τα ποσά που πήρε ο αγροτοσυνδικαλιστής, 49.000 μόνο για τα 17 αγροτεμάχια «φαντάσματα»
Οπως προκύπτει από το πόρισμα, στους ελέγχους ο Γ. Μπότας φαίνεται να έχει πάρει επιδοτήσεις άνω των 125.000 ευρώ. Οπως προκύπτει από το ΑΦΜ του, το διάστημα από το 2019 έως το 2024 πήρε συγκεκριμένα συνολική επιδότηση 126.448 ευρώ.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ γνωστοποίησε ότι ο ελεγχόμενος έλαβε το ποσό των 49.021,14 ευρώ ως οικονομική ενίσχυση για τα συγκεκριμένα 17 αγροτεμάχια που ελέγχονται.
Να σημειωθεί πως ο αγροτοσυνδικαλιστής, σύμφωνα με τα αρχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, υπέβαλε και για το 2025 Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης, στην οποία δήλωσε συνολικά 15 αγροτεμάχια, τα οποία στην πλειοψηφία τους ταυτίζονται με τα αγροτεμάχια των ΕΑΕ 2022 και 2024, για τα περισσότερα εκ των οποίων προέκυψαν ισχυρές ενδείξεις ψευδής δήλωσης τους.
Ο αγροτοσυνδικαλιστής Γεώργιος Μπότας δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους: «Από χθες το απόγευμα προσπαθώ να βάλω τη σκέψη μου σε μία σειρά και πραγματικά είναι αδύνατο. Αυτό που συνέβη ξεπερνάει τα όρια της επιστημονικής φαντασίας. Από τη μία είχαμε δει τον ΕΛΓΑ να μπαίνει μέσα και να αλωνίζει στους λογαριασμούς μας, τώρα μπαίνει η ΑΑΔΕ και τους σκουπίζει εντελώς».
Ο ίδιος, κάνει λόγο για αναίτια πράξη για την οποία δεν ενημερώθηκε ποτέ: «Οι πληρωμές των επιδοτήσεων, όπως ξέρουμε είχαν γίνει καθυστερημένα, γι΄ αυτό άλλωστε είμαστε στον δρόμο και φωνάζουμε. Γιατί ελέγχθηκαν εις διπλούν, λόγω και της επέμβασης της ευρωπαϊκής εισαγγελίας για να πάρουν οι πραγματικοί δικαιούχοι τα χρήματα. Άνθρωποι που παράγουν και δηλώνουν αληθινά χωράφια και όχι φαντάσματα. Ένας από αυτούς που ελέγχθηκα και πληρώθηκα ήμουν και εγώ. Οι πληρωμές που περίμενα έστω και καθυστερημένα, έγιναν. Μέχρι και τις 17 Δεκεμβρίου πληρώθηκα σωστά. Και ερχόμαστε δεύτερη ημέρα μετά τα Χριστούγεννα και ανακαλύπτω εντελώς τυχαία, χωρίς προειδοποίηση ότι οι λογαριασμοί μου έχουν δεσμευτεί».
Παράλληλα, δήλωσε ότι είναι ανοιχτός σε κάθε έλεγχο των Αρχών και να τιμωρηθεί εάν έχει προκύψει κάποιο λάθος στη δήλωσή του: «Έχω δεμένα χέρια, δεν έχω ούτε ένα ευρώ, δεν μπορώ να δουλέψω, δεν μπορώ να κινηθώ. Δεν ξέρω τον λόγο. Εάν κάπου έχω σφάλει και έχει πρόβλημα η δήλωσή μου να γίνει έλεγχος, να τιμωρηθώ να γίνει ό,τι είναι να γίνει και να προχωρήσει η δουλειά. Αυτό το πράγμα είναι ανεπίτρεπτο. Δεν έχω να κρύψω τίποτα, ελάτε να με ελέγξετε».
Τι λέει ο αγροτοσυνδικαλιστής για τα 17 αγροτεμάχια -«Τα νοικιάζω, μάλλον οι ιδιοκτήτες παρέλειψαν να κάνουν δήλωση»
Ο κ. Μπότας μίλησε στον ΣΚΑΪ για όσα του καταλογίζονται τις τελευταίες μέρες.
«Από την Παρασκευή το μεσημέρι ζω μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Ανακάλυψα εντελώς τυχαία ότι έχουν κατασχεθεί οι λογαριασμοί μου.
Μαθαίνω από τα site, χωρίς να έχει έρθει στα χέρια μου κάποιο επίσημο έγγραφο, την δικογραφία. Ότι έχω 17 αγροτεμάχια «φαντάσματα» και ότι έχω λάβει επιδοτήσεις ύψους 126.000 ευρώ από το 2019 έως σήμερα. Αν δεν είναι ενορχηστρωμένη επίθεση προς το πρόσωπό μου, τότε τι άλλο να σκεφτώ; Ζω έναν κανιβαλισμό», είπε αρχικά και συνέχισε:
«Εγώ δηλώνω 17 και περισσότερα αγροτεμάχια κάθε χρόνο, τα οποία τα νοικιάζω. Απ’ ότι καταλαβαίνω, δεν υπάρχει ταυτοποίηση του Ε9 με το Κτηματολόγιο. Ίσως οι ιδιοκτήτες των αγροτεμαχίων έχουν παραλείψει να κάνουν δήλωση και μου πετάει τη δήλωση ως “φάντασμα”.
Το μόνο που μου ζητάνε από την υπηρεσία είναι το συμφωνητικό μίσθωσης, που το καταθέτω κάθε χρονιά επικυρωμένο και σφραγισμένο, είτε ηλεκτρονικό από την ΑΑΔΕ, είτε χειρόγραφα συμφωνητικά επικυρωμένα από το ΚΕΠ ή τον δήμο. Δεν μιλάμε για χωράφια “φαντάσματα”. Έγινε ένας έλεγχος και απλά δεν ταυτοποιούνται».
Επιπλέον, ο αγροτοσυνδικαλιστής, που δήλωσε ότι καλλιεργεί κυρίως ρύζι, μαζί με λίγο βαμβάκι και καλαμπόκι, αναφέρει ότι έχει υποστεί ανεπανόρθωτη οικονομική ζημιά.
«Εύχομαι να μην τραβήξει πολύ γιατί η οικονομική ζημιά που έχω υποστεί σε οικογενειακό και επαγγελματικό επίπεδο είναι ανεπανόρθωτη, όπως και ο κανιβαλισμός που έχω δεχτεί από τα sites, χωρίς να έχω καταδικαστεί. Επειδή βρέθηκε μία αναντιστοιχία στις δηλώσεις δέχομαι μία ανεπανόρθωτη ηθική ζημιά. Το μόνο που έχω να πω είναι ότι μακάρι να γίνει έλεγχος, να πάρει τέλος όλο αυτό και αν φταίω κάπου, να πληρώσω. Αυτό το μπλοκάρισμα που έγινε είναι καταστροφή για μένα.
Θέλω να τονίσω ότι όπως έγιναν οι πληρωμές τον Δεκέμβριο καθυστερημένα, και γι’αυτό είμαστε και στα μπλόκα, εγώ πληρώθηκα κανονικά. Αυτό σημαίνει ότι ελέγχθηκα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Με τη μετάβαση στην ΑΑΔΕ, επειδή είναι γεφυρωμένη με το Κτηματολόγιο, βρήκε κάποια σκαλώματα και κοκκίνησε η δήλωσή μου. Πολύ σωστά έγινε, όμως που έχει δημιουργηθεί μία απορία. Αν σκάλωσε τώρα η δήλωσή μου στην ΑΑΔΕ, που σημαίνει ότι πέρασε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τι άλλο μπορεί να έχει περάσει από τον ΟΠΕΚΕΠΕ; Όλα αυτά τα φαντάσματα που κυνηγάμε όλο αυτό το εξάμηνο και τις καταγγελίες που υπάρχουν για δηλώσεις που καταχράστηκαν εκατομμύρια, καταλαβαίνω ότι ξαναπληρώθηκαν. Όλα τα λαμόγια και οι απάτες ξαναπληρώθηκαν. Ποτέ δεν αρνηθήκαμε τον έλεγχο. Να πάρει όσο χρειαστεί», ανέφερε ο κ. Μπότας.
