«Η Αθήνα διέκοψε συνεργασία δεκαετιών με τη Μόσχα». Η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα ανάρτησε στη σελίδα της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη δήλωση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Κοίτα ποιος μιλάει; Το προπαγανδιστικό φερέφωνο του Πούτιν, που χρησιμοποιεί όλες τις κυνικές πρακτικές του αφεντικού του για να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα. Ο εσκεμμένος ισχυρισμός του δε απιθώνεται με σεβασμό σε μια δημοκρατική χώρα-μέλος της Ε.Ε. Ζητάει εμμέσως τη συμμόρφωσή της. Αν όχι την υποταγή της.
Η στοχοποίηση της Ελλάδας έγινε σαν να αφορούσε παλιό ρωσικό λιμάνι που άλλαξε ξαφνικά σημαία. Σαν να ήταν ιδιόκτητη πέτρινη ντάτσα στα περίχωρα της Μόσχας, της οποίας άλλαξαν αναπάντεχα χρώμα στους σοβάδες. Δεν επρόκειτο για παράπονο του περισσότερο διαπραγματευτικού γραφειοκράτη παρά διπλωμάτη Λαβρόφ. Ούτε για έντιμη στάση απέναντι στην Ιστορία, στην παράδοση και τις συναισθηματικά μυθοποιημένες θρησκευτικές αναφορές και πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Αυτό έλειπε σε έναν προσβλητικό, απότομο και απορριπτικό 75χρονο, τέως Σοβιετικό πολίτη, που κατέχει επί 22 χρόνια το πόστο του Ρώσου ΥΠΕΞ. Του κακοφαίνεται που η χώρα μας συντάσσεται σε όλα τα επίπεδα και με την Ευρώπη και με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Ενοχλείται που η Ελλάδα δεν καταπίνει αμάσητο το έγκλημα της κτηνώδους ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Την οποία αποκαλεί στερεοτυπικά στην αταβιστική γλώσσα του Κρεμλίνου «ειδική στρατιωτική επιχείρηση». Καταγγέλλει την Αθήνα πως ήταν από τις πρώτες που έστειλαν όπλα και πυρομαχικά στο «ναζιστικό καθεστώς» του Κιέβου. Στην ουσία επαναλαμβάνει όλο το τετριμμένο, κοινότοπο και πολυκαιρισμένο αφήγημα της εκπρόσωπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα.
«Θα λογαριαστούμε»
Η οποία προκλητικά προειδοποιούσε ότι η Ρωσία θα απαντήσει κατάλληλα στις «εχθρικές ενέργειες» της Ελλάδας. Απλώς, ο ίδιος διαπλάθει σε πιο επίσημη εκδοχή το αιχμηρό «θα λογαριαστούμε» της συγκρουσιακής υφιστάμενής του. Διατυπώνει πλαγίως την κατηγόρια ότι η Ελλάδα ευθυγραμμίστηκε με τη γενικότερη ευρωπαϊκή και διατλαντική γραμμή στην αρχή της σύγκρουσης στην Ουκρανία το 2022. Κατά τη γνώμη του, η χώρα μας όφειλε να συνταχτεί με τη βίαιη αλλαγή συνόρων που επιχειρεί η Ρωσία. Παραμερίζοντας σκόπιμα τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου από την τουρκική εισβολή εδώ και 42 χρόνια. Ακόμη χειρότερα μοιάζει να ψάχνει για ντόπια κορόιδα. Δεδομένου ότι υποστηρίζοντας πως η Ρωσία προστατεύει τους ρωσόφιλους πληθυσμούς στην Ουκρανία, ποιος πιστός στα σοφίσματά του θα του αρνούνταν ότι αντίστοιχο επιχείρημα θα μπορούσε να προβάλει η Τουρκία για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης;
Από την έδρα του υπουργείου του στην πλατεία Σμολένσκαγια-Σενάγια στο κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας χρησιμοποιεί επιπλέον την ελληνική διασπορά στην Ουκρανία για να κάνει μάθημα «ανθρωπισμού» στην Ελλάδα. Σε μια χώρα που στέκεται απαρέγκλιτα υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υπενθυμίζει παλιές συμφωνίες των δύο πλευρών σαν αποτυχημένες συνταγές μαγειρικής γραμμένες σε χαρτιά που κιτρίνισαν και υποσημειώσεις παρασκευής τους που μουτζουρώθηκαν. Αναμοχλεύει έμμεσα τις χαλαρές χειραψίες του παρελθόντος που μύριζαν πετρέλαιο, φυσικό αέριο, προμήθεια οπλικών συστημάτων σαν τους S-300.
Κλείσιμο
Υπονοεί ότι η Ελλάδα έχασε με την απομάκρυνσή της από την επιρροή της ενεργειακής υπεροχής της Ρωσίας. Με δυο λόγια, υπαινικτικά καλεί τη χώρα σε συνέτιση. Βαρυγκωμά παραπλανητικά για τη διάλυση ενός «ολόκληρου φάσματος ρωσο-ελληνικής συνεργασίας από την πολιτική και την οικονομία έως τον πολιτισμό και τα ανθρωπιστικά ζητήματα». Κυρίως τα τελευταία, στα οποία η χώρα του δίνει, με απάνθρωπη ωμότητα, ρέστα. Στην πραγματικότητα στοχεύει με πανουργία σε μερίδα της εγχώριας κοινής γνώμης. Επικαλείται δημοσκοπήσεις, στα ευρήματα των οποίων η πλειονότητα των ερωτηθέντων απαντά ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να κρατήσει ουδέτερη στάση στη βίαιη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας.
Απαξίωση
Του αρκούν τα ποσοστά που προκύπτουν από τις συγκεκριμένες έρευνες για να ενοχοποιήσει ύπουλα την ελληνική κυβέρνηση που συμπαραστέκεται σε μια αμυνόμενη χώρα πριν αυτή γίνει απέραντο νεκροταφείο αμάχων. Εξάλλου, η υποκρισία, η αναισθησία και η απαξίωση ηθικών κανόνων δεν έλειψαν ποτέ από τη ρητορική του ρωσικού ΥΠΕΞ. Ουδέποτε παραδέχτηκε ότι ευθύνεται για κάτι το μεμπτό. Λες και ανάμεσα στους 12.000 υπαλλήλους από τα 39 τμήματα της κεντρικής διοίκησής του συνωστίζονται και κυκλοφορούν μόνο άγγελοι εξ ουρανού.
Ο γεννημένος στην Τιφλίδα της Γεωργίας, με αρμενική καταγωγή ρίζα, Σεργκέι Βικτόροβιτς Λαβρόφ, δεν είναι καμιά ξεχωριστή διπλωματική φυσιογνωμία. Δεν είναι ένας σκακιστής στις παγκόσμιες υποθέσεις. Αντλεί την όποια υπόστασή του στις διεθνείς σχέσεις από τον τίτλο του ΥΠΕΞ που φέρει στο καθεστώς Πούτιν. Στον πυρήνα των δραστηριοτήτων του λειτουργεί ως εξάρτημα της αυταρχικής μηχανής του Κρεμλίνου. Σε αυτό το δεσποτικό μοτίβο της εξουσίας εκφράζει εργαλειακά όλη την προσποίηση της αθωότητάς του. Καταγράφει μεθοδικά και ανακυκλώνει την επιθετική στάση του. Με υστερόβουλη υποκρισία. Μιλάει φαρισαϊκά για τον Ελληνισμό στην Ουκρανία, στον οποίο δήθεν η ελληνική κυβέρνηση δεν έδειξε καμία έγνοια, δεν δρομολόγησε καμία προστασία, δεν φανέρωσε καμία ανθρωπιστική ευαισθησία. Ο διατεταγμένος παραλογισμός του, απογειωμένος σε τροχιά ψεμάτων, αγγίζει τη στρατόσφαιρα.
Λες και μια ζωντανή κοινότητα με πάνω από 100.000 Ελληνες ομογενείς στις ουκρανικές πόλεις βομβαρδίστηκαν εξοντωτικά από εξωγήινους. Σαν να μην ήταν το σφοδρό ρωσικό σφυροκόπημα που ισοπέδωσε την Οδησσό, τη Χερσώνα, τη μαρτυρική Μαριούπολη. Για τη μετατροπή της τελευταίας σε ερειπωμένη πόλη-φάντασμα, σύμφωνα με τον χονδροειδώς γκροτέσκο ισχυρισμό του, φταίει η Ελλάδα που εξοπλίζει, μεταξύ άλλων δυτικών χωρών, την Ουκρανία. Για το εφιαλτικό θάψιμο ολόκληρων άμαχων οικογενειών στα χαλάσματα θεάτρων και νοσοκομείων δεν ψέλλισε κουβέντα. Για τον βάρβαρο εκτοπισμό των ελληνικής καταγωγής κατοίκων της δεν βρήκε λέξη. Για τα έρημα ορφανά και τους ανήμπορους υπερήλικες που έμειναν ανυπεράσπιστοι πίσω για να βιώσουν συνθήκες άσπλαχνης αιχμαλωσίας δεν χαλάλισε ούτε μια νύξη. Μουγκαμάρα για τις εκτεταμένες θηριωδίες και το παιδομάζωμα στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη. Για όλα αυτά τα ανοσιουργήματα και τις ειδεχθείς πράξεις των ένοπλων Ρώσων εισβολέων σε ανεξάρτητη χώρα, ο ελεεινά ανήθικος Λαβρόφ επιρρίπτει υπαιτιότητα -για φαντάσου- και στην Ελλάδα. Επειδή αυτή δεν έκανε τα στραβά μάτια στην ωμή παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Και της «τη λέει» με θρασύτητα από πάνω ως μηδενιστής Ρασκόλνικοφ που δοκιμάζει τα όρια της ηθικής.
Η Μόσχα εμφανίζεται ενοχλημένη από τις ελληνικές θέσεις στο θέμα του πολέμου της Ουκρανίας – Επικαλείται υποκριτικά τον ανθρωπισμό, αλλά αποσιωπά τις ρωσικές θηριωδίες σε ουκρανικές πόλεις με έντονο ελληνικό στοιχείο – Το παραλήρημα του Ρώσου ΥΠΕΞ στοχεύει στα φιλορωσικά ακροατήρια στη χώρα μας
Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies
Μάθετε περισσότερα εδώ
Αποδοχή
