48 λεπτά πριν
Πεζεσκιάν: Ο αμερικανικός αποκλεισμός στα Στενά του Ορμούζ είναι καταδικασμένος να αποτύχει Κατερίνα Χαμαλέλη 17:11, Πέμπτη 30 Απριλίου 2026 Διεθνή Νέα Φωτογραφία: Reuters Ο πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, δήλωσε ότι ο αμερικανικός αποκλεισμός στα Στενά του Ορμούζ είναι «καταδικασμένος να αποτύχει», εντείνοντας τη σκληρή ρητορική της Τεχεράνης εν μέσω των αδιεξόδων στις διαπραγματεύσεις.
Προειδοποιήσεις για «μακρά και επώδυνα αντίποινα»
Οι δηλώσεις του συνοδεύτηκαν από απειλές ανώτατου αξιωματούχου των Φρουρών της Επανάστασης, ο οποίος προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε αμερικανική επίθεση, ακόμη και περιορισμένη, θα οδηγήσει σε «μακρά και επώδυνα πλήγματα» ως αντίποινα, αναφέρει το Sky News.
Ο διοικητής της Αεροδιαστημικής Δύναμης, Ματζίντ Μουσαβί, φέρεται να δήλωσε:
«Είδαμε τι συνέβη στις βάσεις σας στην περιοχή – το ίδιο θα δούμε να συμβαίνει και στα πολεμικά σας πλοία».
Υπενθυμίζεται ότι το Ιράν έχει ήδη στοχοποιήσει αμερικανικές βάσεις στην ευρύτερη περιοχή κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.
«Έτοιμοι για πόλεμο αλλά και ειρήνη»
Σε πιο μετριοπαθή τόνο, ο Ιρανός πρέσβης στην Ινδία δήλωσε ότι η χώρα δεν επιθυμεί να εγκλωβιστεί σε έναν φαύλο κύκλο συγκρούσεων, εκεχειριών και νέων εντάσεων.
«Είμαστε προετοιμασμένοι τόσο για πόλεμο όσο και για ειρήνη», ανέφερε χαρακτηριστικά. ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Τα 3 ζώδια που βλέπουν βελτίωση στη ζωή τους έως το τέλος Μαΐου – «Τρεις πλανήτες σας ευνοούν σκανδαλωδώς» Νικόλας Ραπτάκης για Άννα Βίσση: «Την αγαπώ πάρα πολύ, αλλά ήταν μία από κοινού απόφαση να χωρίσουμε επαγγελματικά» Ίλιον: Επεκτάθηκε σε διαμερίσματα η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε σε κατάστημα ανταλλακτικών αυτοκινήτων – ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ αναγνώστη Τραμπ κατά Μερτς: Να ασχοληθεί με τη «διαλυμένη» χώρα του αντί να παρεμβαίνει στο Ιράν «Μη διαπραγματεύσιμη η ασφάλεια του Περσικού Κόλπου»
Παράλληλα, ο πρώτος αντιπρόεδρος του Ιράν, Μοχάμεντ Αρέφ, υπογράμμισε ότι η ασφάλεια του Περσικού Κόλπου αποτελεί «μη διαπραγματεύσιμο ζήτημα», σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Οι δηλώσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της αυξανόμενης έντασης μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον, με το Στενό του Ορμούζ να παραμένει κρίσιμο σημείο για τη διεθνή ενεργειακή ασφάλεια. ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ Μοιράσου το: Ουκρανία: Τουλάχιστον 4 νεκροί και 68 τραυματίες από ρωσικές επιθέσεις – Μαζικό χτύπημα με drones Ίλιον: Επεκτάθηκε σε διαμερίσματα η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε σε κατάστημα ανταλλακτικών αυτοκινήτων – ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ αναγνώστη Στο αυτόφωρο οδηγήθηκε το ζευγάρι που «τα έσπασε» στη ΔΥΠΑ Βέροιας
Προφυλακιστέος ο 89χρονος για τους πυροβολισμούς σε ΕΦΚΑ και Πρωτοδικείο – Ζήτησε ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη, θέλει να αποζημιώσει τους τραυματίες
