website analysis Πάρκινγκ, δρόμοι κυκλοφοριακό: Τα κύρια παράπονα του 21% των επισκεπτών της Αλεξανδρούπολης – Epikairo.gr

“Δεν ήταν έτοιμη η πόλη για αυτή την τουριστική έκρηξη” – Τι σχεδιάζει ο Δήμος για την στάθμευση έως το 2026

Το 21% των ερωτηθέντων – επισκεπτών της Αλεξανδρούπολης, στο πλαίσιο της έρευνας «Τουριστικό Βαρόμετρο\» για το 2025, απάντησε πως οι μεγαλύτερες αδυναμίες της πόλης είναι η διαθεσιμότητα στάθμευσης (12%) και η κατάσταση του οδικού δικτύου, των πεζοδρομίων και το κυκλοφοριακό εν γένει (9%). Ενδιαφέρον θα είχαν τα αποτελέσματα μίας αντίστοιχης έρευνας στους μόνιμους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης, καθώς, το πιθανότερο είναι ότι τα συγκρατημένα αυτά ποσοστά που έδωσαν στα συγκεκριμένα προβλήματα οι επισκέπτες μας, για τους κατοίκους που τα βιώνουν σε καθημερινή βάση, πιθανότατα θα ήταν πολύ υψηλότερα.

Εντυπωσιακό είναι ότι ενώ μεταξύ 2024 και καλοκαιριού 2025 δεν προστέθηκε καμία επιπλέον θέση στάθμευσης στην Αλεξανδρούπολη, οι συμμετέχοντες στην έρευνα, φέτος, σχετικά με το πάρκινγκ, απάντησαν ότι είναι η σοβαρότερη αδυναμία της πόλης σε ποσοστό 12%, ενώ το 2024 το ποσοστό αυτό ήταν 25%. Ίσως να βοήθησε και η αρκετά διαφορετική διατύπωση του προβλήματος: Το 2025 αναφέρεται, πιο «διακριτικά» ως «διαθεσιμότητα στάθμευσης» και το 2024 ξεκάθαρα ως «έλλειψη πάρκινγκ». Και πάλι πιο προσεκτική η διατύπωση στο φετινό ερωτηματολόγιο για την «Κατάσταση οδικού δικτύου / πεζοδρομίων / Κυκλοφοριακό», όπου το χαρακτήρισε τη σημαντικότερη αδυναμία το 9%, ενώ πέρυσι αναφέρονταν ως δύο  ξεχωριστά ζητήματα: «Κυκλοφοριακό / Κίνηση / Πολυκοσμία» με 9% και «Κακό οδικό δίκτυο / Στενοί δρόμοι» με 5%.

Στην παραδοχή ότι η Αλεξανδρούπολη δεν ήταν έτοιμη για αυτή την τουριστική έκρηξη, προχώρησε ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης, μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας. Όπως υπογράμμισε, οι επισκέπτες μας έρχονται με τα οχήματά τους, με αποτέλεσμα η πόλη  να γιγαντώνεται, με μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες να αγγίζουν στην πόλη τις 92.000 και σε όλο τον Δήμο τις 110.000.  ολος δημος

Ο κ. Ζαμπούκης σημείωσε πως η δημοτική αρχή γνωρίζει το πρόβλημα έλλειψης χώρων στάθμευσης και σε αυτό το πλαίσιο γίνεται ο σχεδιασμός που προβλέπει ότι μέχρι το καλοκαίρι του 2026 το πρόβλημα θα έχει μετριαστεί σημαντικά, με τη λειτουργία του πάρκινγκ στον ΟΣΕ, στα γήπεδα τένις και πέριξ του Κέντρου Νεότητας, απέναντι από το «Φώτης Κοσμάς».

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Δεικτών ΟΤΑ του Δήμου Αλεξανδρούπολης (2024), καταγράφονται συνολικά 550 θέσεις μόνιμων οργανωμένων χώρων στάθμευσης (parking) για οχήματα, 500 θέσεις μόνιμων οργανωμένων χώρων στάθμευσης (parking) για δίκυκλα, 900 θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης μονίμων κατοίκων και επισκεπτών για οχήματα και 500 θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης μονίμων κατοίκων και επισκεπτών για δίκυκλα οχήματα. Υπάρχουν ακόμη 40 ειδικές θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης για ΑμεΑ.