Με μία αινιγματική φράση σχολίασε τα γραφόμενα του Αλέξη Τσίπρα στο νέο του βιβλίο ο πρώην υπουργός Άμυνας και κυβερνητικός εταίρος, Πάνος Καμμένος, δίνοντας τη δική του διάσταση στα δραματικά γεγονότα του 2015. Ads «Το κλειδί για το 2015 είναι το τηλεφώνημα με τον Πρόεδρο Ομπάμα από τις Βρυξέλλες…», έγραψε ο κ. Καμμένος στο Χ.
Διαβάστε επίσης: Τσίπρας / Τι γράφει στην «Ιθάκη» για Μέρκελ, υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, Κασσελάκη
Tι είπε ο Oμπάμα στον Τσίπρα: «Καλό και κακό νέο»
Το ίδιο τηλεφώνημα επικαλείται και ο Αλέξης Τσίπρας στο βιβλίο του, περιγράφοντας την κρίσιμη επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, ενώ βρισκόταν στο ξενοδοχείο στις Βρυξέλλες, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Σύνοδο Κορυφής.
Σύμφωνα με την αφήγηση του πρώην πρωθυπουργού, ο Ομπάμα, αφού τον συνεχάρη για το δημοψήφισμα, του μετέφερε ένα «καλό» και ένα «κακό» νέο: Ads «Μετά τη νίκη σου στο δημοψήφισμα, είσαι ο κυρίαρχος των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα», ήταν το «καλό νέο», ενώ το κακό υπογράμμιζε πως «έχουν συσπειρωθεί απέναντι σου δυνάμεις που θέλουν σήμερα να τορπιλίσουν τη διαπραγμάτευση. Υπάρχει ένα ισχυρό μπλοκ που θέλει να μην ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση σήμερα και να οδηγηθείτε στο εθνικό νόμισμα».
Ο Ομπάμα ζήτησε από τον Τσίπρα να είναι «ψύχραιμος», διαβεβαιώνοντάς τον ότι οι ΗΠΑ θα παρακολουθούν και θα παρέμβουν παρασκηνιακά αν χρειαστεί.
Το κλειδί για το 2015 είναι το τηλεφώνημα με τον Πρόεδρο Ομπάμα από τις Βρυξέλλες….. pic.twitter.com/bqwJ7JklDY
— Panos Kammenos (@PanosKammenos) November 24, 2025
Διαβάστε επίσης: Πολάκης για βιβλίο Τσίπρα / Εκοιλοπόνιε το «βουνό» και λέει και ψέματα και ανακρίβειες
Οι φόβοι για «κραχ» και το δίλημμα της Μέρκελ
Ο Αλέξης Τσίπρας εξομολογείται ότι φοβόταν πως, αν οι εταίροι ξεπερνούσαν τα όρια και εκείνος αποχωρούσε («αν τους έλεγα δεν πάτε στο διάολο και έφευγα»), θα επικρατούσε η ομάδα που ήθελε να τελειώσει την Ελλάδα, οδηγώντας σε οικονομικό «κραχ».
Το παρασκήνιο, όπως αναφέρει, αποκάλυψε ότι οι Αμερικανοί και ο Σοσιαλδημοκράτης Αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ πίεζαν τη Μέρκελ υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ. Αντίθετα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μαζί με τον Ολλανδό Πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε και τους «σκληρούς» της Ευρωζώνης, πίεζαν προς την έξοδο.
«Η Μέρκελ βρισκόταν μπροστά σε δίλημμα. Όπως πρέπει να ομολογήσω πως σε ένα διαφορετικό δίλημμα, με την ίδια όμως βάση, βρισκόμουν κι εγώ», καταλήγει ο κ. Τσίπρας.
