H Oριάνα Φαλάτσι, δημοσιογράφος και συγγραφέας, πήρε συνέντευξη από τον Χομεϊνί το 1979 φορώντας τσαντόρ. Στο τέλος της συνάντησης, όμως, μετά από μια έντονη αντιπαράθεση με τον Ανώτατο ηγέτη του Ιράν, το έβγαλε.
Η Ισλαμική Επανάσταση μόλις είχε θριαμβεύσει. Ο Σάχης είχε εγκαταλείψει τη χώρα και ο Χομεϊνί είχε επιστρέψει από την εξορία, εγκαινιάζοντας μια νέα θεοκρατική εποχή για το Ιράν.
Η Οριάνα Φαλάτσι ζήτησε και έλαβε άδεια να πάρει συνέντευξη από τον Χομεϊνί.
Η συνέντευξη με τη Φαλάτσι ήταν μόλις η δεύτερη που έδωσε ο Χομεϊνί σε Δυτικό δημοσιογράφο από την επιστροφή του από το Παρίσι τον Φεβρουάριο του 1978 (η πρώτη ήταν στον Ερίκ Ρουλό της «Le Monde»).
Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στην κατοικία του Αγιατολάχ, στην Κουμ, και διήρκεσε τρεις ώρες.
Γράφει δημοσίευμα των Times της εποχής:
Η Φαλάτσι φορούσε τσαντόρ, το μαύρο πέπλο που φτάνει μέχρι το πάτωμα και το οποίο ήταν υποχρεωμένες να φορούν οι Ιρανές. «Δεν φοράω μπλε τζιν για να πάρω συνέντευξη από τον Πάπα», εξήγησε. Τελικά, το τσαντόρ αποτέλεσε την πιο δραματική στιγμή της συνέντευξης. Εν μέσω αρκετών ερωτήσεων σχετικά με τον ρόλο των γυναικών σε μια ισλαμική κοινωνία, η Φαλάτσι ισχυρίστηκε ότι το τσαντόρ ήταν σύμβολο του διαχωρισμού στον οποίο έχουν περιέλθει οι γυναίκες από την επανάσταση του 1979. «Πρέπει να βουτήξουν μέσα στο τσαντόρ τους», είπε. «Παρεμπιπτόντως, πώς κολυμπάς με τσαντόρ;». «Τα έθιμά μας δεν σε αφορούν», απάντησε ο Χομεϊνί. «Αν δεν σου αρέσει η ισλαμική ενδυμασία, δεν είσαι υποχρεωμένη να τη φοράς, επειδή η ισλαμική ενδυμασία είναι για καλές και σωστές νεαρές γυναίκες» συνέχισε.
«Πολύ ευγενικό εκ μέρους σου», είπε η Φαλάτσι. «Και αφού το είπες, θα βγάλω αυτό το ηλίθιο μεσαιωνικό κουρέλι αμέσως». Όταν το έκανε, αφηγείται η Φαλάτσι, ο Χομεϊνί σηκώθηκε «σαν νεαρή γάτα» και έφυγε από το δωμάτιο χωρίς να πει λέξη. Ο Χομεϊνί, ωστόσο, συμφώνησε να τη δει ξανά την επόμενη ημέρα.
