Αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι και αλιείς έφτασαν στην Αττική με σκοπό να διαδηλώσουν, καθώς τα αιτηματά τους, όπως λένε δεν ικανοποιήθηκαν μετά από 50 ημέρες κινητοποιήσεων.
Φωτογραφίες και βίντεο «Ζούγκλας»: Νίκος Χριστοφάκης – Δανάη Μαραγκού
Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης
Ο σταθμός απολύμανσης
Οι αγρότες που μετέβηκαν στις Αφίδνες έρχονται από τον Παλαμά, το Κάστρο, την Εύβοια, τα Μάλγαρα και της τη Λάρισα
Ολοκληρώθηκε το μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο των αγροτών στο Σύνταγμα.
Οι αγρότες θα παραμείνουν τη νύχτα της Παρασκευής (13/2) με τα τρακτέρ τους παρατεταγμένα στην πλατεία Συντάγματος, και το Σάββατο (14/2) θα αναχωρήσουν από την Αθήνα.
Υπάρχει συνεχής και καλή επικοινωνία και συνεργασία με τους επικεφαλής των αγροτών, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. Τα τρακτέρ κινούνται με τη συνοδεία περιπολικών, από τις πύλες της Αττικής, μέσω της λεωφόρου Κηφισού, ακολουθώντας το δρομολόγιο: Λ. Αθηνών, Ομόνοια, αντίθετα την οδό Πανεπιστημίου μέχρι την πλατεία Συντάγματος, όπου σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα διανυκτερεύσουν μπροστά στη Βουλή.
Στη συγκέντρωση συμμετείχαν, σε ένδειξη στήριξης προς τους αγρότες, η ΑΔΕΔΥ, φοιτητικοί και άλλοι σύλλογοι, καθώς και επικεφαλής αγροτικών συνεταιρισμών. Στο κέντρο της Αθήνας βρίσκονται, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Αστυνομίας, πάνω από σαράντα τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, καθώς και περισσότεροι από χίλιοι συμμετέχοντες.
Δηλώσεις αγρότη στη «Ζούγκλα» – «Εμείς στην Αθήνα θα πάμε για όλους»:
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, δήλωσε από το Σύνταγμα ότι η κυβέρνηση διαθέτει δημοσιονομικό χώρο, αλλά όχι πολιτική βούληση, κατηγορώντας την ότι ωθεί τους αγρότες εκτός παραγωγής, ενώ υπογράμμισε πως οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων.
Αντίστοιχο μήνυμα έστειλαν και άλλοι συνδικαλιστές, τονίζοντας ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί έως ότου υπάρξουν αλλαγές στην αγροτική πολιτική και έως ότου καταστεί βιώσιμη η αγροτική παραγωγή υπογραμμίζοντας πως «θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι τέλος».
Επίσης, όπως κατέγραψε η «Ζούγκλα», πεζοί χαιρετούσαν τους αγρότες, ενώ οδηγοί κόρναραν στο πέρασμά τους, θέλοντας έτσι να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα τους.
Δείτε βίντεο από τις πρώτες αφίξεις τρακτέρ στην Αττική:
Δείτε βίντεο:
Επί ποδός βρίσκεται η τροχαία, στο πλαίσιο της πανελλαδικής συγκέντρωσης των αγροτών στην Αθήνα, με έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
Γύρω στις 12:30 το μεσημέρι έφτασαν οι αγρότες στις Αφίδνες. Οι Αρχές εγκατέστησαν δύο σταθμούς απολύμανσης για την ευλογιά των προβάτων στα διόδια Αφιδνών και Ελευσίνας, από τους οποίους πέρασαν όλα τα τρακτέρ.
Φωτογραφία από τη διαδικασία απολύμανσης των τρακτέρ.
Από την αστυνομία έχει ζητηθεί να σταθμεύσουν κατά τρόπο ώστε να μην κλείσει τελείως το Σύνταγμα, ενώ τα λεωφορεία με τους διαδηλωτές θα σταθμεύσουν στην πλατεία Καραϊσκάκη και στη λεωφόρο Συγγρού, πριν τους Στύλους του Ολυμπίου Διός και στη συνέχεια οι διαδηλωτές θα κινηθούν πεζή προς τη Βουλή.
Στις Αφίδνες η Τροχαία με σκοπό να εξελιχθεί ομαλά η κυκλοφορία στην πρωτεύουσα
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
20:16
Νέες φωτογραφίες από το Σύνταγμα
18:33
Βίντεο που τράβηξε drone της «Ζούγκλας» από την πλατεία Συντάγματος
18:32
Πανοραμικό βίντεο από την κάθοδο των τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας
18:07
Βίντεο με ομιλία στο αγροτικό συλλαλητήριο
18:04
Οι αγρότες – πρωταγωνιστές του συλλαλητηρίου
17:49
Φωτογραφίες από το Σύνταγμα με το drone της «Ζούγκλας»
17:45
Κι άλλες φωτογραφίες από το Σύνταγμα
17:31
Δείτε βίντεο από το Σύνταγμα
17:26
Εικόνες από την αγροτική κινητοποίηση στην Αθήνα με το drone της «Ζούγκλας»
17:12
Δείτε φωτογραφίες από το Σύνταγμα
16:28
Στην πλατεία Ομονοίας οι πρώτοι αγρότες
15:37
Βίντεο από το κομβόι των τρακτέρ στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας
15:33
Φωτογραφίες από την συγκέντρωση κόσμου στην πλατεία Ομονοίας
15:24
Δείτε φωτογραφίες από τη διαδικασία απολύμανσης των τρακτέρ
15:19
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από την Τροχαία
20:16
Νέες φωτογραφίες από το Σύνταγμα
Νέες φωτογραφίες από το Σύνταγμα: 18:33
Βίντεο που τράβηξε drone της «Ζούγκλας» από την πλατεία Συντάγματος
Βίντεο που τράβηξε drone της «Ζούγκλας» από την πλατεία Συντάγματος: 18:32
Πανοραμικό βίντεο από την κάθοδο των τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας
Πανοραμικό βίντεο από την κάθοδο των τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας: 18:07
Βίντεο με ομιλία στο αγροτικό συλλαλητήριο
Βίντεο με ομιλία στο αγροτικό συλλαλητήριο: 18:04
Οι αγρότες – πρωταγωνιστές του συλλαλητηρίου
Οι αγρότες – πρωταγωνιστές του συλλαλητηρίου: 17:49
Φωτογραφίες από το Σύνταγμα με το drone της «Ζούγκλας»
Φωτογραφίες από το Σύνταγμα με το drone της «Ζούγκλας»: 17:45
Κι άλλες φωτογραφίες από το Σύνταγμα
Κι άλλες φωτογραφίες από το Σύνταγμα: 17:31
Δείτε βίντεο από το Σύνταγμα
Δείτε βίντεο από το Σύνταγμα: 17:26
Εικόνες από την αγροτική κινητοποίηση στην Αθήνα με το drone της «Ζούγκλας»
Εικόνες από την αγροτική κινητοποίηση στην Αθήνα με το drone της «Ζούγκλας» 17:12
Δείτε φωτογραφίες από το Σύνταγμα
Δείτε φωτογραφίες από το Σύνταγμα: 16:28
Στην πλατεία Ομονοίας οι πρώτοι αγρότες
Στην πλατεία Ομονοίας έχουν συγκεντρωθεί αγρότες που έφτασαν με πούλμαν και ΙΧ. Αναμένονται τα τρακτέρ στο σημείο και κατόπιν όλοι μαζί θα κινηθούν προς την πλατεία Συντάγματος. 15:37
Βίντεο από το κομβόι των τρακτέρ στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας
Βίντεο από το κομβόι των τρακτέρ στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας: 15:33
Φωτογραφίες από την συγκέντρωση κόσμου στην πλατεία Ομονοίας
Φωτογραφίες από την συγκέντρωση κόσμου στην πλατεία Ομονοίας: 15:24
Δείτε φωτογραφίες από τη διαδικασία απολύμανσης των τρακτέρ
Δείτε φωτογραφίες από τη διαδικασία απολύμανσης των τρακτέρ 15:19
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από την Τροχαία
Λόγω της διέλευσης των τρακτέρ, από την Τροχαία θα εφαρμοστούν σταδιακά κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες, ως εξής:
Ν.Ε.Ο. ΑΘΗΝΩΝ – ΛΑΜΙΑΣ (ΡΕΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΘΗΝΑ) – ΛΕΩΦ. ΚΗΦΙΣΟΥ – ΛΕΩΦ. ΑΘΗΝΩΝ – ΠΛ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ – ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ – ΠΛ. ΟΜΟΝΟΙΑΣ – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ- ΠΛ. ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ.
Τα πρώτα τρακτέρ στις Αφίδνες
Αγρότες μπροστά από τρακτέρ
Τα πρώτα τρακτέρ έφτασαν στις Αφίδνες
Μερικοί από τους αγρότες έφτασαν και με ΚΤΕΛ
Μερικοί από τους αγρότες έφτασαν και με ΚΤΕΛ
Σημειώνεται ότι η πρώτη συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί από το ΠΑΜΕ στις 13.00 στο Σύνταγμα. Η κεντρική συγκέντρωση των αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων είναι προγραμματισμένη για τις 16.00, μπροστά στη Βουλή, όπου θα σταθμεύσουν τα τρακτέρ, ενώ θα συμμετάσχουν σε στήριξη των αγροτών η ΑΔΕΔΥ, φοιτητικοί και άλλοι σύλλογοι.
Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό από τη ΓΑΔΑ, μετά από διαδικτυακό κάλεσμα αναμένεται προσυγκέντρωση διαφόρων συλλογικοτήτων στις 13.00 στην πλατεία Καραϊσκάκη, ενώ οι σύλλογοι οδηγών ταξί έχουν ανακοινώσει ότι σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους αγρότες, θα σταθμεύσουν στην άκρη της λεωφόρου Αθηνών, κατά την διέλευση των τρακτέρ.
Τέλος έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις διαφόρων συλλογικοτήτων στο Σύνταγμα και το απόγευμα, στις 18.00 και 19.00.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΑΔΑ, λόγω των προγραμματισμένων συγκεντρώσεων και αγροτικών κινητοποιήσεων που θα πραγματοποιηθούν σήμερα, Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2026, θα ισχύσουν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου της Αθήνας και στους κεντρικούς οδικούς άξονες της Αττικής, οι οποίες θα εφαρμοστούν σταδιακά και ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες.
Στο πλαίσιο αυτό καλούνται οι οδηγοί για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων, να αποφύγουν τη διέλευση και στάθμευση των οχημάτων τους στ οδικό δίκτυο του ευρύτερου κέντρου της Αθήνας και να ακολουθούν τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.
Οι αγρότες πέρασαν από την υψηλή γέφυρα της Χαλκίδας με προορισμό την Αθήνα
Συνολικά περίπου 100 τρακτέρ θα κάνουν «απόβαση» στην πρωτεύουσα. Με συνοδεία της Αστυνομίας τα τρακτέρ θα μπουν στον Κηφισό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους οδηγούς. Το «στοίχημα» της ΕΛ.ΑΣ. είναι να μη διακοπεί η κυκλοφορία. Τα τρακτέρ θα κινούνται στη δεξιά λωρίδα και τη ΛΕΑ, και οι άλλες λωρίδες θα παραμένουν ανοιχτές για τους υπόλοιπους οδηγούς.
Στις 14:00 έχουν δώσει ραντεβού στο ΟΑΚΑ όλοι οι αγρότες που έρχονται στην σημερινή κινητοποίηση χωρίς τρακτερ. Για τον λόγο αυτό λεωφορεία θα τους μεταφέρουν στην πρωτεύουσα και θα σταθμεύσουν στο ΟΑΚΑ.
Το πρώτο σημείο συγκέντρωσης είναι στην Ομόνοια, όπου τα τρακτέρ θα μπουν «μπροστά» και θα μετακινηθούν όλοι μαζί με τελικό προορισμό την πλατεία Συντάγματος.
Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, θα ισχύσουν από το πρωί στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας και σε κεντρικούς οδικούς άξονες της Αττικής.
Οι ρυθμίσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΑΔΑ, θα εφαρμοστούν σταδιακά και ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες.
Από την ΕΛ.ΑΣ. παρακαλούνται οι οδηγοί για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων, να αποφύγουν τη διέλευση και στάθμευση των οχημάτων τους στο οδικό δίκτυο του ευρύτερου κέντρου της Αθήνας και να ακολουθούν τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.
