Για το εάν φοβάται πως κάτι κακό θα συμβεί ο Μ. τονίζει «εδώ και 35 χρόνια ζούμε κάτω από έναν διαρκή φόβο. Κάθε μέρα μας είναι μία ημέρα που δεν ξέρουμε εάν θα γυρίσουμε πίσω μετά τη δουλειά και τα παιδιά από το σχολείο. Σήμερα για ακόμη μία φορά κάποιος μας έχει βάλει στο στόχαστρο και ζητά τον θάνατό μας. Αν δεν μπορεί κάποιος να μας βοηθήσει με κάποιον άλλο τρόπο ας μας δώσει τα όπλα να υπερασπιστούμε τις οικογένειες, την θρησκεία και τα σπίτια μας».
Ο Μ. αναφέρει και ακόμη μία ανησυχητική εξέλιξη αναφορικά με τα όσα γίνονται σήμερα στη χώρα. Στη Δαμασκό ο ορθόδοξος χριστιανισμός έχει και επίσημη εκπροσώπηση μέσω του Πατριαρχείου Αντιοχείας. Χιλιάδες ορθόδοξοι Σύριοι διαδήλωσαν πρόσφατα κρατώντας σταυρούς αλλά και τη νέα σημαία της χώρας τους και έφτασαν έξω από το Πατριαρχείο.
Ο λόγος όπως μας λέει ο Μ. είναι πως «από την αλλαγή του καθεστώτος και μετά έχουμε επιχειρήσει εκατοντάδες φορές να μιλήσουμε με τον Πατριάρχη για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουμε. Να ζητήσουμε τη συμβουλή και την συμβολή του στην επίλυση του ζητήματος. Δεν μας έχει δεχθεί κανένας. Δεν μας μιλά κανείς. Μας έχουν αφήσει μόνους μέσα σε όλη αυτή τη βία και τον τρόμο». Το Πρώτο Θέμα επιχείρησε να επικοινωνήσει με το Πατριαρχείο αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα χωρίς ανταπόκριση.
Τρεις εβδομάδες πριν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε επίσης στη Συρία και είχε συνάντηση με τον μεταβατικό Προέδρο της χώρας. Ο κ. Γεραπετρίτης μετά το πέρας της συνάντησης υπογράμμισε «για την Ελλάδα είναι εξαιρετικά σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι το νέο καθεστώς στη Συρία θα έχει απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και ιδίως στο Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς και ότι θα είναι συμπεριληπτικό, περιλαμβάνοντας όλους τους χριστιανικούς πληθυσμούς στη διακυβέρνηση αυτή».
Εχθές το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ακόμη μία ανακοίνωση αναφορικά με τα όσα έγιναν την Παρασκευή: «Είμαστε βαθιά θορυβημένοι από τις αναφορές για βίαιες συγκρούσεις με πολλές απώλειες αμάχων στην Συρία. Καλούμε όλες τις πλευρές να επιδείξουν υπευθυνότητα και να αναζητήσουν ειρηνικές λύσεις, απέχοντας από ενέργειες που θα πυροδοτήσουν περαιτέρω εντάσεις.» αναφέρει η ανακοίνωση στην οποία δεν γίνεται αυτή την φορά καμία συγκεκριμένη αναφορά στους χριστιανικούς πληθυσμούς της περιοχής ή στις ασύμμετρες πιέσεις που ασκούνται προς το Πατριαρχείο.
Ο Μ. ο οποίος εκπροσωπεί πέρα από την οικογένειά του και αρκετές ακόμη ορθόδοξες οικογένειες στη Δαμασκό ζητά από την χώρα μας να επέμβει άμεσα και δραστικά «όσο είναι ακόμη καιρός καθώς σήμερα είμαστε ακόμη στην αρχή και δεν φαίνεται να έχουν καμία διάθεση να σταματήσουν τις διώξεις, τις απαγωγές και τις εκτελέσεις» όπως υπογραμμίζει.
Αξίζει να σημειωθεί πως για την μειονότητα των Δρούζων το Ισραήλ έχει καταστήσει σαφές τόσο προς την μεταβατική Κυβέρνηση της Συρίας όσο και προς την Τουρκία πως δεν θα γίνει ανεκτή καμία πράξη δίωξης και βίας και πως το Τελ Αβίβ θα απαντήσει με αντίστοιχο τρόπο σε κάθε τέτοια κίνηση.

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies
Μάθετε περισσότερα εδώ

Αποδοχή