Κορυφαίος παράγοντας του αγροτοσυνδικαλιστικού κινήματος της Κρήτης φέρεται ως αρχηγικό μέλος του κυκλώματος που εξαρθρώθηκε σήμερα στο νησί, από ομάδες της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος για παράνομες επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Στο νησί βρίσκεται από νωρίς το πρωί της Παρασκευής 12/12 σε εξέλιξη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση με προσαγωγές υπόπτων σε Ηράκλειο και Αρχάνες. Ανάμεσά τους και ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής, που φέρεται ως αρχηγός του κυκλώματος, το οποίο λυμαινόταν παράνομες επιδοτήσεις για βιολογικά προϊόντα. Ο ίδιος κατείχε ως κομβικός παράγοντας δεκάδες θέσεις του αγροτοσυνδικαλιστικού κινήματος.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για τον Μύρωνα Χιλετζάκη αγροτοσυνεταιριστή, αντιπρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου και πρόεδρο της Εθνικής Ένωσης Μικρών Αγροτικών Συνεταιρισμών, με πλούσια δράση στην παραγωγή και προώθηση βιολογικών προϊόντων στην Κρήτη.
Συγκεκριμένα από νωρίς το πρωί γίνονται συντονισμένες έφοδοι από δυνάμεις της Δ.Α.Ο.Ε. (Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος) σε διάφορες περιοχές της Κρήτης για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, που δραστηριοποιούνταν σε κακουργηματικές απάτες σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και της αγροτικής οικονομίας, λαμβάνοντας παρανόμως ενισχύσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, μέσω ψευδών δηλώσεων.
Μέχρι στιγμής έχουν προσαχθεί 14 άτομα, σύμφωνα με πληροφορίες του Cretalive που αναφέρουν ότι μεταξύ των προσαχθέντων περιλαμβάνονται γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής και μέλη της οικογένειάς του.
Ο Μύρων Χιλετζάκης που έχει προσαχθεί και φέρεται ως αρχηγός του κυκλώματος
Σύμφωνα με πηγές ενημέρωσης, οι έρευνες είναι ακόμα σε εξέλιξη, με επίκεντρο και άλλα πρόσωπα, που δεν είναι στο περιβάλλον του αγροτοσυνδικαλιστή. Συγκεκριμένα η έρευνα επεκτείνεται σε τουλάχιστον 50 άτομα που αναζητούνται για να προσαχθούν. Η επιχείρηση πραγματοποιείται μετά από εντολή για προκαταρκτική έρευνα από την ευρωπαϊκή εισαγγελέα, που έχει αναλάβει την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι εμπλεκόμενοι φέρονται να έπαιρναν παρανόμως οικονομικές ενισχύσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, μέσω ψευδών δηλώσεων και παραπλανητικών στοιχείων, αποκομίζοντας σημαντικά χρηματικά ποσά. Κομβικό ρόλο για τις ψευδείς δηλώσεις φέρεται να είχε το Κέντρο Υποδοχής Δηλώσεων με την επωνυμία «Αγροτικός Συνεταιρισμός Αρχανών Βιολογικών και Αγροτικών Προϊόντων».
Όπως γράφει το Politica.gr στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκεται ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού, με πολυετή συνδικαλιστική δράση και ενεργή παρουσία στις αγροτικές κινητοποιήσεις της Κρήτης, ο οποίος φέρεται -σύμφωνα με τις αρχές- να έχει τον ρόλο του αρχηγικού μέλους.
Επίσης, στους προσαχθεντες είναι κορυφαίο στέλεχος της Ένωσης Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου. Πρόκειται για τον διευθύνοντα σύμβουλο και οικονομολόγο Γιώργο Λαμπράκη, που το όνομά του αναφέρθηκε το πρωί στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής και φέρεται να έχει κουμπαριές με πολιτικούς παράγοντες.
Προσήχθη επίσης η σύζυγός του, Χρυσάφη Κουτάντου, που είναι δικηγόρος και φέρεται επίσης ως εμπλεκόμενη στην υπόθεση.
Το ζεύγος του οικονομολόγου με την δικηγόρο που εμπλέκονται στην υπόθεση
Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι για όσους τελικά η προσαγωγή μετατραπεί σε σύλληψη, εκτιμάται ότι θα μεταχθούν στην Αθήνα τις επόμενες ώρες, όπως έγινε και σε προηγούμενες, ανάλογες περιπτώσεις.
Το διάστημα που ερευνάται αφορά τα έτη από το 2019 μέχρι το 2025, με το ύψος των παράνομων επιδοτήσεων να αγγίζει τα 1,7 εκατ. ευρώ. Στο κύκλωμα φέρονται ως εμπλεκόμενοι επίσης δικηγόροι και λογιστές.
