Με νέα ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε νέα επίθεση εναντίον του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι με αφορμή τις δηλώσεις του δεύτερου ότι η ειρήνη στην Ουκρανία είναι «πολύ πολύ μακριά».

«Αυτή είναι η χειρότερη δήλωση που θα μπορούσε να κάνει ο Ζελέσνκι, και η Αμερική δεν θα το ανεχθεί για πολύ ακόμα!» ανέφερε παραθέτοντας έναν σύνδεσμο από το Associated Press.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριξε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος δεν επιθυμεί την ειρήνη όσο έχει την υποστήριξη της Αμερικής, ενώ επισήμανε ότι η Ευρώπη έχει δηλώσει ξεκάθαρα την αδυναμία της να διαχειριστεί την κατάσταση χωρίς τις ΗΠΑ.

Νωρίτερα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Λονδίνο την Κυριακή (2/3) το βράδυ υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας βρίσκεται ακόμη «πολύ, πολύ μακριά».

«Νομίζω ότι η σχέση μας (με τις ΗΠΑ) θα συνεχιστεί, επειδή είναι κάτι περισσότερο από μια περιστασιακή σχέση», δήλωσε ο Ζελένσκι αργά την Κυριακή, αναφερόμενος στην υποστήριξη της Ουάσινγκτον τα τελευταία τρία χρόνια του πολέμου.

«Πιστεύω ότι η Ουκρανία έχει μια αρκετά ισχυρή εταιρική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής» για να συνεχιστεί η βοήθεια, είπε σε ενημέρωση στα ουκρανικά πριν αναχωρήσει από το Λονδίνο.

Η ένταση μεταξύ των δύο κρατών κορυφώθηκαν μετά την έντονη συνάντηση όπου ο Τραμπ κατηγόρησε τον Ζελένσκι ότι «παίζει» με τον κίνδυνο ενός τρίτου παγκοσμίου πολέμου και τον προέτρεψε να επιστρέψει «όταν θα είναι έτοιμος για ειρήνη».

Σύμφωνα με το Fox News, η συμφωνία ορυκτών μεταξύ Ουκρανίας και Ηνωμένων Πολιτειών, που θα παρείχε ορισμένες εγγυήσεις ασφαλείας στο Κίεβο, δεν πρόκειται να υπογραφεί «μέχρι ο Ζελένσκι να εμφανιστεί μπροστά στις κάμερες και να κάνει μια ρητή δημόσια απολογία για τη συμπεριφορά του στη συνάντηση του Οβάλ Γραφείου».

Διαβάστε επίσης: Σύνοδος για Ουκρανία / Έτοιμος για επαναπροσέγγιση με ΗΠΑ ο Ζελένσκι – Ανησυχίες από Μελόνι

Η ευρωπαϊκή πρόταση για εκεχειρία και η σύσκεψη Τραμπ για την Ουκρανία

Παράλληλα, οι Κιρ Στάρμερ και Εμανουέλ Μακρόν έχουν αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητών μεταξύ του Ζελένσκι και του Λευκού Οίκου, καθώς οι σχέσεις μεταξύ Κιέβου και Ουάσιγκτον φαίνεται να βρίσκονται στο ναδίρ. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Νοέλ Μπαρό τόνισε τη σημασία μιας εκεχειρίας για ένα μήνα, όπως προτείνουν οι Ευρωπαίοι εταίροι, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να αποτελέσει δείκτη της καλής πίστης του Βλαντιμίρ Πούτιν και της στάσης του απέναντι σε «πραγματικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις».

Ο Τραμπ προγραμμάτισε σύσκεψη με κορυφαίους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου τη Δευτέρα (3/3) για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης της ευρωπαϊκής πρότασης αλλά και της πιθανής διακοπής της βοήθειας προς την Ουκρανία.

Ο Μάικλ Βαλτζ, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, χαιρέτισε τις προσπάθειες του Μακρόν και του Βρετανού πρωθυπουργού Στάρμερ, τονίζοντας τη σημασία της ευρωπαϊκής ηγεσίας στην ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Σε πρωινή συνέντευξη στο Fox, ο Βαλτζ απέφυγε να ζητήσει ευθέως την παραίτηση του Ζελέσνκι, αλλά όταν ρωτήθηκε για την καταλληλότητά του να ηγηθεί της Ουκρανίας, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Τα γεγονότα της Παρασκευής πραγματικά έθεσαν αυτό το ζήτημα υπό αμφισβήτηση».