Ιδιαίτερα υψηλά πρόστιμα για οδικές παραβάσεις και για όσους οδηγούν χωρίς δίπλωμα προβλέπει ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), που κατατέθηκε στη Βουλή την Παρασκευή.
Η μείωση του επιτρεπόμενου ορίου ταχύτητας των οχημάτων στα 30 χλμ./ώρα σε κατοικημένες περιοχές, από τον Ιανουάριο του 2026, αλλά και η κυκλοφορία των ταξί στις λεωφορειολωρίδες, ανάμεσα στα σημεία των άρθρων που ξεχωρίζουν.
Σημειώνεται ότι ο νέος ΚΟΚ επιτρέπει την χρήση τεχνικών μέσων διαπίστωσης παραβάσεων, δηλαδή στην χρήση καμερών, σε οχήματα έκτακτης ανάγκης αλλά και σε δημόσια μέσα μεταφοράς (λεωφορεία).
Σε σχέση δε, με την κυκλοφορία των ταξί, η χρήση της λεωφορειολωρίδας, κρίνεται απαγορευτική, με μόνη εξαίρεση τα ταξί μηδενικών ρύπων, τα οχήματα ειδικού τύπου που εξυπηρετούν άτομα με αναπηρία, καθώς και σε περιπτώσεις επιβίβασης ή αποβίβασης επιβατών, υπό την προϋπόθεση ότι δεν παρεμποδίζεται η κυκλοφορία των λεωφορείων. Επίσης, επιτρέπεται η κυκλοφορία ταξί στις λεωφορειολωρίδες κατά τις νυχτερινές ώρες.
Μοτοποδήλατα και μοτοσικλέτες θα μπορούν να κινούνται ανάμεσα σε οχήματα, σε δρόμους με τουλάχιστον 2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, αν η ταχύτητά τους δεν υπερβαίνει τα 20χλμ/ώρα και τα λοιπά οχήματα είναι ακινητοποιημένα.
Σε περίπτωση παραβίασης από τον οδηγό του STOP, επιβάλλεται πρόστιμο 700 ευρώ και αφαίρεση άδειας για 60 ημέρες, ενώ όποιος επαναλάβει την παράβαση, τιμωρείται με πρόστιμο 2.000 ευρώ και αφαίρεση της άδειας για τέσσερα έτη. Σε περίπτωση δεύτερης υποτροπής, το πρόστιμο αγγίζει τα 4.000 ευρώ και η άδεια αφαιρείται για οκτώ έτη. Εάν ο οδηγός επιφέρει θανατηφόρο δυστύχημα, ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει κάθειρξη από 10 έως 20 έτη, ενώ εάν ο οδηγός προκαλέσει ατύχημα που επιφέρει βαριά σωματική βλάβη τότε προβλέπεται κάθειρξη έως 10 έτη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ, αφαίρεση της πινακίδας για ένα μήνα, ενώ προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως 2 έτη και χρηματική ποινή ύψους 1.000 ευρώ για όσους οδηγούν χωρίς άδεια. Σε περίπτωση δεύτερης υποτροπής, το ύψος του προστίμου ανεβαίνει στα 4.000 ευρώ, ενώ και σε αυτή την περίπτωση η άδεια οδήγησης αφαιρείται για οκτώ έτη (σε όσους ήδη έχει αφαιρεθεί το δίπλωμα για κάποια άλλη παράβαση).
Αυστηροποιούνται οι ποινές και στην περίπτωση στάθμευσης σε θέση αναπήρου. Επιβάλλεται αυξημένο διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ, αφαιρούνται η άδεια και οι πινακίδες για 60 ημέρες, ενώ το όχημα απομακρύνεται επί τόπου. Σε περίπτωση δεύτερης υποτροπής το πρόστιμο ανεβαίνει στα 2.000 ευρώ, ενώ το δίπλωμα αφαιρείται για ένα έτος.
Σε σχέση με το όριο ταχύτητας πάντως, σημειώνεται ότι, σε δρόμους με δύο τουλάχιστον λωρίδες διαχωριζόμενες με διαγραμμίσεις θα ισχύουν τα 50 χλμ./ώρα, όπως επίσης και σε οδούς διπλής κατεύθυνσης με διαχωριστική νησίδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2026 διατηρείται το γενικό όριο των 50 χλμ./ώρα, ενώ τα νέα όρια εφαρμόζονται εφόσον δεν ορίζονται διαφορετικά με ειδική σήμανση.