website analysis Νέος ΚΟΚ: Μειώθηκαν οι παραβάσεις για μη χρήση κράνους – Epikairo.gr

Πιο ενθαρρυντικά, σε σχέση με την έναρξη της καμπάνιας για «μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους», είναι τα τελευταία στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ.

Η 23η εβδομάδα της εκστρατείας «Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους» ολοκληρώθηκε με 12.936 ελέγχους σε όλη την Ελλάδα, από Τροχαία, Αστυνομικά Τμήματα και Ο.Ε.Π.Τ.Α., με στόχο τη συμμόρφωση οδηγών δικύκλων, επιβατών και χρηστών Ελαφρών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχημάτων (Ε.Π.Η.Ο.).

Από την 1η έως τις 7 Δεκεμβρίου βεβαιώθηκαν συνολικά 748 παραβάσεις, εκ των οποίων 663 σε οδηγούς και 85 σε επιβάτες. Μεταξύ των παραβατών περιλαμβάνονται και 31 εργαζόμενοι σε υπηρεσίες διανομής, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και σε επιχειρήσεις ενοικίασης δικύκλων.

Πρωταθλήτρια στις παραβάσεις η Αττική

Οι περισσότερες παραβάσεις καταγράφηκαν:

Ακολουθούν οι υπόλοιπες περιφέρειες με μικρότερα νούμερα

Συνολικά, από τις καταγραφές προκύπτουν 555 παραβάσεις οδηγών δικύκλων, 81 επιβατών και 108 οδηγών Ε.Π.Η.Ο.

Αυστηροποίηση ποινών με τον νέο ΚΟΚ

Με τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Ν. 5209/2025), η Πολιτεία θέτει ξεκάθαρο μήνυμα μηδενικής ανοχής απέναντι στη μη χρήση κράνους. Οι ποινές διαμορφώνονται ως εξής:

350 ευρώ πρόστιμο και αφαίρεση άδειας οδήγησης για 30 ημέρες στον οδηγό δικύκλου Ίδιες κυρώσεις για οδηγό που δεν μεριμνά για την ασφάλεια του επιβάτη 350 ευρώ πρόστιμο για τον επιβάτη δικύκλου 30 ευρώ πρόστιμο για οδηγούς Ε.Π.Η.Ο.

Σε περιπτώσεις υποτροπής, οι ποινές αυξάνονται σημαντικά.

Στόχος: αλλαγή οδηγικής κουλτούρας

Όπως υπογραμμίζει η ΕΛ.ΑΣ., η εκστρατεία δεν στοχεύει στην τιμωρία, αλλά στη διαμόρφωση ασφαλούς οδηγικής συμπεριφοράς και στην καθιέρωση της χρήσης πιστοποιημένου κράνους ως αυτονόητης πρακτικής ζωής.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Το νέο αυτοκίνητο του Ταρέμι τα… σπάει (video)

Ο Έλληνας εφοπλιστής με τα εκατομμύρια κέρδη και την τρέλα του

Ποιος Έλληνας αγόρασε την πιο ισχυρή Rolls‑Royce όλων των εποχών; (video)