Κακουργηματικές διώξεις ασκήθηκαν σε 17 μέλη του Λιμενικού Σώματος για την πολύνεκρη τραγωδία με το ναυάγιο στην Πύλο τον Ιούνιο του 2023, σχεδόν δύο χρόνια μετά την απώλεια εκατοντάδων ζωών και ενώ το Λιμενικό Σώμα αρνήθηκε να κάνει έρευνα για τις συνθήκες του ναυαγίου, παράλληλα με την κυβέρνηση που έριχνε ευθύνες μόνο στα θύματα.
Όπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους έξι οργανώσεις και συλλογικότητες -Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ), Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), Πρωτοβουλία δικηγόρων και νομικών για το ναυάγιο της Πύλου, Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA), Legal Centre Lesvos-, μεταξύ των κατηγορουμένων περιλαμβάνονται ο τότε Αρχηγός του Λιμενικού, Γιώργος Αλεξανδράκης, ο Επόπτης του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) καθώς και δύο Αξιωματικοί Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας. Αυτοί κατηγορούνται για έκθεση προσώπων σε κίνδυνο με νομική υποχρέωση διάσωσής τους, πράξη που οδήγησε στον θάνατο τουλάχιστον 82 ανθρώπων.
Ειδικές κατηγορίες απαγγέλθηκαν και στον κυβερνήτη του σκάφους του Λιμενικού ΠΠΛΣ 920, που βρισκόταν στην περιοχή του ναυαγίου στις 14 Ιουνίου 2023. Αντιμετωπίζει τις εξής κατηγορίες:
Πρόκληση ναυαγίου που επέφερε θάνατο (τουλάχιστον 82 ατόμων),
Επικίνδυνες παρεμβάσεις στη συγκοινωνία πλοίων με συνέπεια θανάτους,
Παράλειψη παροχής βοήθειας ως κυβερνήτης πλοίου.
Τα μέλη του πληρώματός του κατηγορούνται για απλή συνέργεια στις παραπάνω πράξεις.
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι οργανώσεις, η Εισαγγελία αποφάσισε να μην ασκήσει δίωξη σε τέσσερις άλλους αξιωματικούς του Λιμενικού, παρά την επιτελική εμπλοκή τους στη διαχείριση του περιστατικού, επικαλούμενη ότι δεν είχαν την κατά νόμο αρμοδιότητα λειτουργίας του Ε.Κ.Σ.Ε.Δ. τη δεδομένη χρονική στιγμή.Οι οργανώσεις που υπογράφουν την ανακοίνωση τονίζουν πως σχεδόν δύο χρόνια μετά την τραγωδία, η παραπομπή 17 μελών του Λιμενικού σε κύρια ανάκριση για κακουργήματα αποτελεί καθοριστικό βήμα για την απονομή δικαιοσύνης και τη δικαίωση των θυμάτων.
Παράλληλα, οι δικηγόροι των επιζώντων δηλώνουν πως θα προσφύγουν στον Εισαγγελέα του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου, ζητώντας να ανατραπεί η απόφαση αρχειοθέτησης της υπόθεσης για τους τέσσερις αξιωματικούς, στους οποίους περιλαμβάνεται και ο νυν αρχηγός του Λιμενικού.
Αναλυτικά η ανακοίνωση των 6 οργανώσεων:
«Οι δικηγόροι που εκπροσωπούμε τους επιζώντες και θύματα του ναυαγίου του αλιευτικού σκάφους “Adriana”, που έλαβε χώρα δυτικά της Πύλου στις 14/06/2023, ενημερωθήκαμε, για την περάτωση της προκαταρκτικής εξέτασης που διενήργησε η αρμόδια Αντεισαγγελέας του Ναυτοδικείου Πειραιώς και την άσκηση ποινικής δίωξης και παραπομπή σε κύρια ανάκριση για κακουργήματα 17 μελών του Λιμενικού Σώματος μεταξύ των οποίων και ανώτεροι αξιωματικοί της ηγεσίας του.
Συγκεκριμένα:
Ασκήθηκε ποινική δίωξη και παραπέμφθηκαν σε κύρια ανάκριση από την αρμόδια Εισαγγελέα του Ναυτοδικείου με τις κατωτέρω κακουργηματικές πράξεις:
Ο κυβερνήτης του σκάφους ΠΠΛΣ 920 που ενεπλάκη στο ναυάγιο της Πύλου της 13-14/6/2023 με την κατηγορία της:
α) πρόκλησης ναυαγίου από το οποίο μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο μεγάλου αριθμού προσώπων (τουλάχιστον 82) (άρθρ. 277 παρ. 1 στ. β και δ ΠΚ)
β) επικίνδυνες παρεμβάσεις στη συγκοινωνία πλοίων, με τη μορφή της διατάραξης συγκοινωνίας πλοίων με εξίσου επικίνδυνες για την ασφάλεια της συγκοινωνίας πράξεις από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλων (τουλάχιστον 82) (άρθρ. 291 παρ. 1 στ. στ., ββ και δδ ΠΚ)
γ) παράλειψη προσφοράς βοήθειας από κυβερνήτη πλοίου (αρθρ. 122 ΣΠΚ)
Το πλήρωμα του σκάφους ΠΠΛΣ 920 με την κατηγορία της απλής συνέργειας στις παραπάνω υπό α’ και β’ πράξεις του κυβερνήτη.
Επιπλέον, όλοι οι παραπάνω, καθώς και ο τότε Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, ο Επόπτης του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) και οι δύο αξιωματικοί ΑΑΝ (Αξιωματικοί Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας) της συγκεκριμένης ημέρας, με την κατηγορία έκθεσης άλλων προσώπων με νομική υποχρέωση διάσωσης αυτών και κατάστασης αυτών αβοήθητων, η οποία προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 82 ατόμων (άρθρ. 306 παρ. 1, 2 στ. β ΠΚ).
Με διάταξη της ίδιας αρμόδιας Εισαγγελέως δεν ασκήθηκε ποινική δίωξη και η υπόθεση ετέθη στο αρχείο ως προς τέσσερις άλλους αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος, παρά την παρουσία τους στον θάλαμο επιχειρήσεων και την επιτελική εμπλοκή τους στη διαχείριση του εν λόγω περιστατικού, καθώς κρίθηκε από την Εισαγγελέα η μη, κατά νόμο, αρμοδιότητά τους κατά το χρόνο εκείνο ως προς την ευθύνη λειτουργίας και δράσης του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ).
Οι δικηγόροι που εκπροσωπούμε τους επιζώντες και θύματα του ναυαγίου της Πύλου δηλώνουμε την ικανοποίησή μας για την άσκηση ποινικής δίωξης και την παραγγελία κύριας ανάκρισης για τη διερεύνηση κακουργηματικών πράξεων, μεταξύ των οποίων της πρόκλησης ναυαγίου καθώς και της έκθεσης σε κίνδυνο ζωής με αποτέλεσμα το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων, που αφορά και τους ανώτερους υπηρεσιακούς υπεύθυνους του Λιμενικού Σώματος.
Τα θύματα και οι συγγενείς τους θα υποβάλλουν ενώπιον του Εισαγγελέα του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου προσφυγή κατά της Εισαγγελικής Διάταξης που θέτει στο Αρχείο την υπόθεση ως προς τους τέσσερις αξιωματικούς ζητώντας την άσκηση ποινικής δίωξης και κατά αυτών, οι οποίοι είχαν συμμετοχή στη διαχείριση του περιστατικού εκ μέρους των αρμοδίων οργάνων του Λιμενικού Σώματος – οι ευθύνες, των οποίων είχαν επισημανθεί και από το Πόρισμα έρευνας του Συνηγόρου του Πολίτη-, μεταξύ, δε, των οποίων και ο νυν αρχηγός του Λιμενικού Σώματος.
Δυο χρόνια, σχεδόν, μετά το ναυάγιο της Πύλου, η άσκηση ποινικής δίωξης και η παραπομπή σε κύρια ανάκριση για κακουργήματα 17 μελών του Λιμενικού Σώματος μεταξύ των οποίων και ανώτεροι αξιωματικοί της ηγεσίας του, αποτελεί μια ουσιαστική και αυτονόητη εξέλιξη στην πορεία για τη δικαίωση των θυμάτων και την απόδοση δικαιοσύνης.
Οι οργανώσεις και συλλογικότητες:
Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών
Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ)
Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ)
Πρωτοβουλία δικηγόρων και νομικών για το ναυάγιο της Πύλου
Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA)
Legal Centre Lesvos»