Νόμο με τον οποίο θα τιμωρείται η πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων και συναφών προϊόντων με ποινές έως και οκτώ χρόνια κάθειρξης, υιοθέτησε την Τετάρτη (10/12) το κοινοβούλιο του Μεξικού. Ads Το κόμμα Morena της προέδρου Κλαούντια Σέινμπάουμ τονίζει ότι ο νόμος στοχεύει στην προστασία της υγείας των νέων και στην κάλυψη νομικών κενών που επέτρεπαν την προώθηση αυτών των προϊόντων ως μη επικίνδυνων.
Με τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση απαγορεύεται η χρήση «ηλεκτρονικών τσιγάρων και άλλων παρόμοιων συσκευών», όπως εξήγησε η πρόεδρος της Γερουσίας, Λόρα Ιτζέλ Καστίγιο. Σύμφωνα με επίσημη έρευνα του 2023, οι χρήστες τέτοιων συσκευών στο Μεξικό φτάνουν τα 2,1 εκατομμύρια από συνολικό πληθυσμό περίπου 132 εκατομμυρίων.
Αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής έχουν ήδη απαγορεύσει την πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων, όμως το Μεξικό συγκαταλέγεται στις λίγες που επιβάλλουν και ποινές φυλάκισης. Ads Αντιπολιτευόμενοι βουλευτές χαρακτήρισαν τον νόμο «ασαφή» και εξέφρασαν ανησυχίες για πιθανές καταχρήσεις από τις αρχές. Ο νόμος, που εγκρίθηκε από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου, θα τεθεί σε ισχύ μετά την υπογραφή της προέδρου Σέινμπάουμ.
Τον Οκτώβριο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε ανησυχίες για το αυξανόμενο κύμα εθισμού στη νικοτίνη μέσω ηλεκτρονικών τσιγάρων στους νέους, με περισσότερα από 15 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 13 έως 15 ετών παγκοσμίως να τα χρησιμοποιούν.
Επίσης, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα κατηγορούνται συχνά ως μέσο κατανάλωσης συνθετικών ναρκωτικών.
Για σύγκριση, στη Σιγκαπούρη η νομοθεσία για το θέμα είναι από τις αυστηρότερες παγκοσμίως, με ποινή 20 ετών κάθειρξης για εισαγωγή ηλεκτρονικών τσιγάρων και 10 χρόνια για τη μεταπώλησή τους.
