Στη διάθεσή τους έχουν από σήμερα οι επιβάτες του Μετρό Θεσσαλονίκης 400 ελεύθερες θέσεις πάρκινγκ στον τερματικό σταθμό Νέας Ελβετίας.
Ο χώρος στάθμευσης δημιουργήθηκε προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των επιβατών που φτάνουν στον σταθμό με το αυτοκίνητό τους προκειμένου να χρησιμοποιήσουν το μετρό, αλλά και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονία ολοκλήρωσαν τις εργασίες, τόσο στο κατασκευαστικό επίπεδο, όσο και στον εξωραϊσμό του χώρου, στον οποίο έχουν φυτευτεί 1000 θάμνοι και δέντρα.
Ο δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης στην τελετή παράδοσης δήλωσε πως μόλις μέσα σε 127 ημέρες κατασκευάστηκε το μεγαλύτερο ανοιχτό δημόσιο πάρκινγκ στη Θεσσαλονίκη.
«Στις 27 Δεκεμβρίου 2024 είχαμε προνοήσει με τον Αντιπεριφερειάρχη Κωνσταντίνο Γιουτίκα να έρθουμε σε αυτό το χωράφι για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε άμεσα προκειμένου να δώσουμε λύση στο μεγάλο πρόβλημα της στάθμευσης στον τερματικό σταθμό Νέας Ελβετίας του μετρό. Μετά από 127 μέρες παραδίδουμε στους κατοίκους το μεγαλύτερο υπαίθριο ανοιχτό δημοτικό πάρκινγκ που πλέον θα διαθέτει η πόλη».
Πρόσθεσε επίσης πως όλα έγιναν χωρίς ανάδοχο και εργολαβία κι όπως σημείωσε «πρόκειται για έναν άθλο».
Συνεχίζοντας ζήτησε από τη διοίκηση του μετρό να προχωρήσει άμεσα στη διάνοιξη της οδού Μιχαήλ Ψελλού και να τοποθετήσει τους απαραίτητους φανοστάτες.
Αναγγελία για νέους χώρους στάθμευσης
Ο κ. Αγγελούδης ανακοίνωσε πως θα δημιουργηθούν δύο ακόμη χώροι στάθμευσης στην περιοχή ένας ανοιχτός και ένας υπόγειος με τη διαδικασία του ΣΔΙΤ και ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα γίνουν οι μελέτες και θα ακολουθήσει η δημοπρασία.
Σημείωσε ότι υπολείπονται 2,5 με 3 εκατομμύρια για τις απαλλοτριώσεις, χρήματα τα οποία ο δήμος έχει ζητήσει από το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών.
«Αντιλαμβάνεστε ότι είναι μια μεγάλη παρέμβαση, ετοιμάζουμε μελέτες και θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα δημοπρατήσουμε τους νέους χώρους», είπε ο δήμαρχος.
Ο κ. Αγγελούδης έκανε γνωστό ότι το συγκεκριμένο πάρκινγκ δεν αποτελεί χώρο μόνιμης στάθμευσης, αλλά έγινε κατά κύριο λόγο για να εξυπηρετεί τους επιβάτες του μετρό και δευτερευόντος τις υπόλοιπες ανάγκες της περιοχής.
«Θα δούμε πώς θα είναι και η συμπεριφορά των χρηστών, ώστε να προχωρήσουμε σε τυχόν διορθωτικές κινήσεις που πάντοτε είναι αναγκαίο να γίνουν», ανέφερε.
Ο ίδιος συνέχισε δίνοντας εμμέσως απάντηση σε ανάρτηση του πρώην δημάρχου, Κωνσταντίνου Ζέρβα, ο οποίος ανέφερε πως η καθυστερημένη παράδοση του πάρκινγκ 400 θέσεων συνοδεύεται από τη συνήθη παράλειψη σημαντικών λεπτομερειών.
«Τα έργα δεν ανήκουν σε κανέναν. Τα έργα ανήκουν στους πολίτες. Δεν έχω παραλάβει κανένα έτοιμο έργο. Αλλά σήμερα μιλάμε για το πρώτο μεγάλο έργο. Είμαι ένας δήμαρχος της δουλειάς και όχι της πολιτικής. Οι απαλλοτριώσεις έγιναν με απόφαση του υφυπουργού Υποδομών, Νίκου Ταχιάου, μόλις δύο μήνες πριν τελειώσει ο χρόνος δηλαδή με την παραλαβή του μετρό. Εδώ λοιπόν είχαμε ιδιοκτησίες. Απαλλοτριώθηκαν για όσους φαντασιώνονται κάτι άλλο, με παρέμβαση του υπουργείου Υποδομών και με χρήματα που έστειλαν στον δήμο τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο του 24. Μέσα σε ένα μήνα η υπηρεσία ολοκλήρωσε απαλλοτριώσεις. Παραλάβαμε ένα τσαΐρι τέλος του Δεκέμβρη. Το πήραμε χωράφι και μέσα σε 127 μέρες έγινε αυτό που βλέπετε σήμερα», δήλωσε ο κ. Αγγελούδης.
Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Γιουτίκας, δήλωσε ότι οι δύο πλευρές «συνεργαστήκαμε για να κάνουμε το αυτονόητο».
Αναφέρθηκε επίσης στην επίσκεψη που είχαν κάνει με τον κ. Αγγελούδη στον χώρο στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου λέγοντας πως «αμέσως πήρα τηλέφωνο σε πέντε ανθρώπους, χειριστές μηχανημάτων της ΠΚΜ και τους είπα “δεν με ενδιαφέρει αν είναι γιορτές ή όχι, αυτό πρέπει να το κάνουμε”. Φέραμε ό,τι μηχανήματα χρειαζόταν για να ξεκινήσει η διαδικασία της κατεδάφισης και απομάκρυνσης των υλικών κατεδάφισης».
Κλείνοντας υπογράμμισε πως πρέπει να προχωρήσει η διάνοιξη της Ψελλού, αλλά και η τοποθέτηση των φωτεινών σηματοδοτών από την Ελληνικό Μετρό.