Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε επιθέσεις εναντίον στο δυτικό και κεντρικό Ιράν τη Δευτέρα, παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε ζητήσει από τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να αποφύγει περαιτέρω επιθέσεις, μετά τα αντίποινα της Τεχεράνης για τις επιθέσεις του Ισραήλ στον Λίβανο. Ads Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Τραμπ είχε υποστηρίξει ότι νέες επιθέσεις από το Ισραήλ και το Ιράν δεν θα επηρεάσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες της κυβέρνησής του με την Τεχεράνη, προσθέτοντας ότι ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου «δεν έχει τον τελευταίο λόγο». Ads Μέση Ανατολή: Οι πιέσεις του Τραμπ που αγνοήθηκαν και οι εκατέρωθεν επιθέσεις
Ο Τραμπ άσκησε πιέσεις στο Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις του στο Λίβανο, προκειμένου να δημιουργηθεί περιθώριο για μια συμφωνία που θα θέσει τέλος στον ευρύτερο πόλεμο με το Ιράν, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να επιπλήξει με έντονα τρόπο τον Νετανιάχου σε τηλεφωνική συνομιλία την περασμένη εβδομάδα. Ads Ωστόσο, νωρίτερα την Κυριακή το Ισραήλ εξαπέλυσε επιθέσεις στην περιοχή της Βηρυτού για πρώτη φορά από τότε που οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ένα σχέδιο εκεχειρίας για το Λίβανο την περασμένη εβδομάδα. Ads Το Ιράν εκτόξευσε στη συνέχεια μια σειρά πυραύλων εναντίον ισραηλινών στόχων ως αντίποινα, όπως είχε προειδοποιήσει πως θα πράξει, θέτοντας σε κίνδυνο τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν. Ωστόσο, ο Τραμπ επέμεινε ότι μια συμφωνία για τον τερματισμό του ευρύτερου πολέμου παραμένει εφικτή.

«Δεν θα έχει καμία επίδραση στη συμφωνία», δήλωσε ο Τραμπ στη Financial Times. «Εγώ παίρνω τις αποφάσεις. Εγώ παίρνω όλες τις αποφάσεις. Αυτός (ο Νετανιάχου) δεν παίρνει τις αποφάσεις».
Λίγες ώρες αργότερα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι είχαν χτυπήσει ιρανικούς στρατιωτικούς στόχους. Το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης ανέφερε ότι το Ισραήλ χρησιμοποίησε βαλλιστικούς πυραύλους αεροπορικής εκτόξευσης στις επιθέσεις του.
Μέση Ανατολή: Άνοδος στο πετρέλαιο μετά τις νέες επιθέσεις
«Όλοι έχουν βαρεθεί αυτό το μανιακό ιρανικό καθεστώς», δήλωσε ο πρέσβης του Ισραήλ στις Ηνωμένες Πολιτείες, Yechiel Leiter, στο X, προσθέτοντας ότι το Ιράν είχε εκτοξεύσει 11 βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ.
«Κανένα κράτος στον κόσμο δεν θα ανεχόταν μια τέτοια επίθεση, και το ίδιο ισχύει και για το Ισραήλ», είπε, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ στόχευε τις εγκαταστάσεις εκτόξευσης πυραύλων του Ιράν, καθώς και υποδομές που δεν σχετίζονται με τον ενεργειακό τομέα.
Οι τελευταίες εχθροπραξίες οδήγησαν τις τιμές του πετρελαίου σε άνοδο άνω του 3% στις πρώτες συναλλαγές της Δευτέρας, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent να επιστρέφουν πάνω από τα 96 δολάρια το βαρέλι.
Το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν δήλωσε ότι είχε στοχεύσει την αεροπορική βάση Ramat David, κοντά στη Ναζαρέτ. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε από την πλευρά του ότι εντόπισε πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από το Ιράν και ότι τα αμυντικά του συστήματα τους είχαν αναχαιτίσει.
Καθώς ηχούσαν οι σειρήνες αεροπορικού συναγερμού στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα με μάρτυρα του Reuters, ο ισραηλινός στρατός πρόσθεσε ότι είχε εντοπίσει την εκτόξευση πυραύλου από την Υεμένη προς το έδαφός του, ενώ τα συστήματα αεροπορικής άμυνας είχαν ενεργοποιηθεί για να αναχαιτίσουν την απειλή.
Η επίθεση αυτή είναι επίσης η πρώτη από την Υεμένη εναντίον του Ισραήλ μετά την εκεχειρία της 8ης Απριλίου.
Νέα συνομιλία Τραμπ – Νετανιάχου, απειλές και ανησυχία
Ο Τραμπ μίλησε τηλεφωνικά με τον Νετανιάχου από το γκολφ κλαμπ του στο Μπέντμινστερ του Νιου Τζέρσεϊ για λίγο λιγότερο από μισή ώρα την Κυριακή, όπως ανέφερε ισραηλινός αξιωματούχος, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Ο Τραμπ είπε στον Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της συνομιλίας να αποφύγει περαιτέρω επιθέσεις επειδή «είμαστε κοντά στο να κάνουμε κάτι καλό όσον αφορά μια συμφωνία», σύμφωνα με έναν Αμερικανό αξιωματούχο που επικαλείται το Axios.
Από την έναρξη των συνομιλιών, το Ισραήλ συνεχίζει τις επιθέσεις στο Λίβανο στο πλαίσιο της σύγκρουσης με τη Χεζμπολάχ, η οποία, όπως επιμένουν οι ισραηλινοί αξιωματούχοι, πρέπει να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά από οποιαδήποτε εκεχειρία με το Ιράν.
Η Τεχεράνη υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία με τις ΗΠΑ θα εξαρτηθεί από την τήρηση εκεχειρίας και στο Λίβανο, τον οποίο το Ισραήλ εισέβαλε τον Μάρτιο καταδιώκοντας μαχητές της Χεζμπολάχ που υποστηρίζονται από το Ιράν και οι οποίοι εκτόξευσαν ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη πέρα από τα σύνορα σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Τεχεράνη.
Ο επικεφαλής των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων του Ιράν, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Μοχάμεντ Μπακέρ Καλιμπάφ, δήλωσε ότι οι αμερικανικές βάσεις και τα ισραηλινά περιουσιακά στοιχεία αποτελούν νόμιμους στόχους λόγω εχθρικών ενεργειών, συμπεριλαμβανομένης της «παραβίασης των συμφωνιών σχετικά με τον Λίβανο».
Πριν από την Κυριακή, το Ιράν δεν είχε επιτεθεί στο Ισραήλ από την έναρξη της εκεχειρίας στον ευρύτερο πόλεμο τον Απρίλιο.
Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα επιμείνει ότι η Ουάσιγκτον και η Τεχεράνη βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου.
«Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία, αλλιώς θα τους γκρεμίσω», δήλωσε ο Τραμπ στην εκπομπή «Meet the Press» του NBC News, σε μια μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη που μεταδόθηκε την Κυριακή, με αφορμή την συμπλήρωση 100 ημερών από την έναρξη της σύγκρουσης.
Οι ασταμάτητες επιθέσεις του Ισραήλ στον Λίβανο
Το Ισραήλ δεν έχει σταματήσει ποτέ την εκστρατεία του στο Λίβανο, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους και έχει αναγκάσει εκατοντάδες χιλιάδες ακόμη να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Η Χεζμπολάχ, η οποία παρέμεινε εκτός των συνομιλιών για εκεχειρία, συνέχισε επίσης τις επιθέσεις της και δηλώνει ότι δεν θα παραδώσει τα όπλα της, εκτός αν το Ισραήλ σταματήσει τις επιθέσεις του και αποσυρθεί από το Λίβανο.
Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ την Κυριακή στα νότια προάστια της Βηρυτού, σε μια περιοχή γνωστή ως Νταχίγιε και παραδοσιακό προπύργιο της Χεζμπολάχ, διατάχθηκαν ως απάντηση στις επιθέσεις της Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ.
Ο ευρύτερος πόλεμος έχει σταματήσει από τότε που οι ΗΠΑ και το Ισραήλ ανέστειλαν τις επιθέσεις εναντίον του Ιράν στις αρχές Απριλίου, με την Τεχεράνη να εμποδίζει το μεγαλύτερο μέρος της ναυτιλίας μέσω του Στενού του Ορμούζ, της κύριας διαδρομής διαμετακόμισης για το ένα πέμπτο του παγκόσμιου αργού πετρελαίου και του υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Η Ουάσιγκτον έχει επιβάλει δικό της αποκλεισμό στα ιρανικά λιμάνια.
Μέση Ανατολή: Η πιθανή συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν και οι όροι
Αν και η Ουάσιγκτον και η Τεχεράνη έχουν δηλώσει ότι βρίσκονται κοντά σε μια προκαταρκτική συμφωνία για την επαναλειτουργία του στενού, έχουν ανταλλάξει επανειλημμένα πυρά, με κλιμακώσεις τις τελευταίες ημέρες που περιλάμβαναν επιθέσεις σε γειτονικά αραβικά κράτη όπου φιλοξενούνται αμερικανικές βάσεις.
Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι οποιαδήποτε συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου πρέπει να εμποδίσει το Ιράν να αναπτύξει πυρηνικό όπλο, και βρίσκεται υπό πίεση να επιβάλει όρους πιο αυστηρούς από εκείνους που συμφωνήθηκαν το 2015 υπό τον τότε πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, σε μια συμφωνία που ο Τραμπ αργότερα αποκήρυξε.
Οι απαιτήσεις της Τεχεράνης περιλαμβάνουν την άρση των αμερικανικών και διεθνών κυρώσεων, την αναγνώριση της κυριαρχίας της επί του στενού και την αποδέσμευση δισεκατομμυρίων δολαρίων σε δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία.
Πηγή εξοικειωμένη με τα σχέδια των ΗΠΑ δήλωσε το Σάββατο στο Reuters ότι η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να διαθέσει ιρανικά περιουσιακά στοιχεία στις γειτονικές χώρες του Κόλπου για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε το Ιράν.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Καζέμ Γκαριμπαμπάντι, δήλωσε την Κυριακή ότι οποιαδήποτε τέτοια εκτροπή ιρανικών περιουσιακών στοιχείων θα ήταν παράνομη και ότι η Τεχεράνη θα λάμβανε μέτρα ως απάντηση.