website analysis Mαξίμου: «Στο ίδιο πλαίσιο» Μητσοτάκης και Καραμανλής – Γενικότητες για τη «ναυμαχία» Κίνας-ΗΠΑ – Epikairo.gr

Mαξίμου: «Στο ίδιο πλαίσιο» Μητσοτάκης και Καραμανλής – Γενικότητες για τη «ναυμαχία» Κίνας-ΗΠΑ
«Αξιοποιούμε τη γεωγραφική μας θέση και ενισχύουμε και τη γεωπολιτική μας θέση», λέει ο Π.Μαρινάκης
Αντιλιάν Κοτζάι
15:57
21 Νοεμβρίου 2025
ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/INTIME

Σε εμφανή αμηχανία εμφανίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης μετά τη δημόσια αντιπαράθεση των ΗΠΑ με την κινέζικη πρεσβεία στην Αθήνα, σχετικά με την Cosco και τις σφαίρες επιρροής εντός της Ελλάδας. Όλα αυτά ενώ στη χθεσινή του παρέμβαση στο Ελληνοκινέζικο Επιμελητήριο, ο Κώστας Καραμανλής μίλησε για την προσήλωση της κυβέρνησής του (2004-2009), στην «πολυδιάστατη προσέγγιση στην εξωτερική της πολιτική», αφήνοντας αιχμές προς το Μαξίμου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε με γενικές διατυπώσεις στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και είπε ότι «η Ελλάδα γίνεται σημείο εισόδου για την αμερικάνικη ενέργεια στην ευρωπαϊκή αγορά, όχι μόνο στην ελληνική» και πρόσθεσε πως «αξιοποιούμε τη γεωγραφική μας θέση και ενισχύουμε και τη γεωπολιτική μας θέση». Παράλληλα, για να πέσουν οι τόνοι και στο εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης σημείωσε ότι «μπορούμε να καταλήξουμε σε αμοιβαία επωφελείς διευθετήσεις, χωρίς να αμφισβητούμε τις επενδύσεις που έγιναν στο παρελθόν και των οποίων η δομή πρέπει να γίνει σεβαστή».

Για τις δηλώσεις του Κώστα Καραμανλή είπε πως «κινούνται ακριβώς στο ίδιο πλαίσιο οι θέσεις του πρώην πρωθυπουργού, του Κώστα Καραμανλή με τις θέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είναι στο απολύτως λογικό και ίδιο πλαίσιο. Δεν υπάρχει καμία διαφορά».

Αυτά τα λέει ο Παύλος Μαρινάκης, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός στήριξε με ηχηρό τρόπο την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και τις συμφωνίες της κυβέρνησής του. Συγκεκριμένα, είπε για τη Cosco ότι «η επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα του Προέδρου Hu Jintao θεμελίωσε αυτή τη συνεργασία με την υπογραφή συμφωνίας για την ανάληψη από την COSCO της λειτουργίας και διαχείρισης δύο τερματικών σταθμών εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά. Η επένδυση ήταν μία από τις μεγαλύτερες που είχαν γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Σήμερα, το λιμάνι του Πειραιά είναι το 8ο μεγαλύτερο στον κόσμο, 3ο στην Ευρώπη και το μεγαλύτερο στη Μεσόγειο, σύμφωνα με πρόσφατες μετρήσεις» και πρόσθεσε πως «ας σημειωθεί ότι, την περίοδο εκείνη, κανείς άλλος σοβαρός διεθνής παράγοντας είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για το λιμάνι του Πειραιά. Το γεγονός, μάλιστα, πως σήμερα εκδηλώνεται έντονη κινητικότητα στην κατεύθυνση της δημιουργίας ανταγωνιστικών λιμενικών υποδομών είναι η καλύτερη απόδειξη της επιτυχίας εκείνης της πολιτικής επιλογής».

Η αναφορά του Κώστα Καραμανλή περί της «δημιουργίας ανταγωνιστικών λιμενικών υποδομών», γίνεται λίγα 24ωρα, μετά τη συνάντηση της Κίμπερλι Γκιλφόιλ με τον με τον υπουργό Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο, όπου αποφασίστηκε να ληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία για τα ναυπηγεία Ελευσίνας. Υπενθυμίζεται, ότι πριν ληφθεί η πρωτοβουλία για τα ναυπηγεία της Ελευσίνας, η νέα πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά της, για την παρουσία του κινέζικου παράγοντα στον Πειραιά.