Μαρινάκης στη Realnews: «Όποιος έχει ευθύνες, θα πληρώσει – Όλα στο φως»

«Οι πολίτες διαδήλωσαν ειρηνικά και μαζικά με ένα βασικό ζητούμενο: Την απόδοση δικαιοσύνης στην υπόθεση των Τεμπών. Οι όποιες προσπάθειες οικειοποίησης και ‘‘καπελώματος’’ του αιτήματος των πολιτών για δικαιοσύνη και αλήθεια από κόμματα έπεσαν στο κενό. Όποιοι επένδυσαν σε μικροκομματικές σκοπιμότητες με στόχο την αποσταθεροποίηση, απέτυχαν», λέει στη Realnews ο Παύλος Μαρινάκης.

– Ποιο μήνυμα έλαβε η κυβέρνηση από τα μαζικά συλλαλητήρια της Παρασκευής;

Οι πολίτες άσκησαν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους, διαδήλωσαν ειρηνικά και μαζικά με ένα βασικό ζητούμενο: Την απόδοση δικαιοσύνης στην υπόθεση των Τεμπών. Μέσα σε αυτή τη μαζική συγκέντρωση πολιτών, η οποία είχε ως μοναδικό αίτημα τη δικαιοσύνη, είδαμε δυστυχώς, να παρεισφρέουν νοσηρές μειοψηφίες μπαχαλάκηδων, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό πολιτών και αστυνομικών. Η Ελληνική Αστυνομία προσπάθησε να κάνει τη δουλειά της αποκρούοντας αυτές τις επιθέσεις, με στόχο να προστατεύσει τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών, αλλά και το δικαίωμά τους να διαδηλώσουν ειρηνικά, όπως ορίζει ο νόμος. Οι όποιες προσπάθειες οικειοποίησης και «καπελώματος» του αιτήματος των πολιτών για δικαιοσύνη και αλήθεια από κόμματα, είτε των άκρων είτε -ακόμη χειρότερα- των υποτιθέμενων «μετριοπαθών δυνάμεων», έπεσαν στο κενό. Οποιοι επένδυσαν σε μικροκομματικές σκοπιμότητες με στόχο την αποσταθεροποίηση, για να καλύψουν τις δικές τους πολιτικές ανεπάρκειες, απέτυχαν. Και αυτό γιατί οι πολίτες δεν πατρονάρονται, ούτε καθοδηγούνται. Εδώ έχουμε τρία μείζονα διακυβεύματα: Πρώτον, το αίτημα των πολιτών είναι και για την κυβέρνηση ζητούμενο. Να μάθουμε την αλήθεια για το τι προκάλεσε την εθνική τραγωδία. Και αυτό δεν θα μας το πει κανείς άλλος, πλην της Δικαιοσύνης. Ούτε οι πολιτικοί, ούτε οι πανελίστες. Το δεύτερο αφορά την κυβέρνηση και είναι ότι το «ποτέ ξανά» θα γίνει πράξη. Και σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε για έναν σιδηρόδρομο πιο ασφαλή και ένα κράτος πιο αποτελεσματικό. Το τρίτο και μείζον διακύβευμα, που όμως αποτελεί ευθύνη όλων των πολιτικών και πολιτειακών δυνάμεων και όχι μόνο της κυβέρνησης, είναι να μην επιτρέψουμε το σαράκι της αμφιβολίας ή οι θεωρίες συνωμοσίας να προκαλέσουν ρήξη στην εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στους θεσμούς. Γιατί τότε η ζημιά στη Δημοκρατία μας θα είναι ανήκεστος. Και από την πλευρά μας τουλάχιστον, θα κάνουμε το παν να διασφαλίσουμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί.

– Πώς ερμηνεύετε την άποψη της πλειονότητας ότι η κυβέρνηση συγκαλύπτει ευθύνες και υπαίτιους του δυστυχήματος;

Ο ίδιος ο πρόεδρος του Σιδηροδρομικού Τομέα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, Χρήστος Παπαδημητρίου, δήλωσε ότι δεν δόθηκε καμία πολιτική εντολή για το περιβόητο «μπάζωμα». Αρα, το αφήγημα της συγκάλυψης, με το οποίο η αντιπολίτευση μπολιάζει συστηματικά την κοινωνία, καταρρέει. Η αντιπολίτευση επιμένει να μας απευθύνει την κατηγορία για μπάζωμα με δόλο, άρα συγκάλυψη. Και όμως, από πουθενά δεν προκύπτει, ούτε από μαρτυρίες, ούτε από στοιχεία, ούτε από το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Το παράλογο; Κατηγορούν μια κυβέρνηση που -εγώ θα αναγνωρίσω, ότι όφειλε να το έχει κάνει νωρίτερα- σύστησε αυτόν τον οργανισμό, τον στελέχωσε με έμπειρους πραγματογνώμονες που έκαναν αυτή την εμπεριστατωμένη έρευνα, η οποία μάλιστα αναδεικνύει και πολλές αστοχίες και επί των δι- κών της ημερών. Η εθνική τραγωδία ανέδειξε τις πιο μεγάλες αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού διαχρονικά, οι οποίες «συναντήθηκαν» με τραγικά ανθρώπινα λάθη. Τα έχουμε αναγνωρίσει από την πρώτη στιγμή και είμαστε εδώ για να τα διορθώσουμε. Ομως, από το σημείο αυτό μέχρι να μιλούν κάποιοι για συγκάλυψη, όπως ο Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος προανήγγειλε πρόταση δυσπιστίας πριν καν τελειώσει η παρουσίαση του πορίσματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, ή να αφήνουν χυδαία υπονοούμενα, όπως έκανε ο Σωκράτης Φάμελλος στη Βουλή, και να κάνουν υβριστικές αναρτήσεις, όπως ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, είναι τουλάχιστον απρεπές. Αποδεικνύει ότι η αντιπολίτευση δεν ενδιαφέρεται να αναζητήσει την αλήθεια, αλλά μόνο να εργαλειοποιήσει μια τραγωδία.

– Δύο χρόνια μετά, μετανιώνετε για αποφάσεις ή χειρισμούς σας στη συγκεκριμένη υπόθεση; Πώς θα πείσετε τους πολίτες ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη;

Προφανώς, αναγνωρίζω ότι ως κυβέρνηση δεν έχουμε καταφέρει να πείσουμε σημαντικό μέρος της κοινωνίας και πρέπει να συνεχίσουμε να δίνουμε απαντήσεις αναλυτικά και υπεύθυνα. Και αυτό θα κάνουμε. Επαναλαμβάνω, δικαιοσύνη θα αποδοθεί από την ίδια τη Δικαιοσύνη, όχι από την κυβέρνηση. Αυτό που εμείς οφείλουμε στη μνήμη των 57 θυμάτων και στους συγγενείς τους είναι να συνεχίσουμε να παρέχουμε στη Δικαιοσύνη, την οποία εμπιστευόμαστε, όλα τα θεσμικά εργαλεία προκειμένου να πράξει το καθήκον της. Οποιος έχει ευθύνες, όποιος αποδειχθεί ένοχος, θα πληρώσει. Ολα στο φως, καμία σκιά, με στόχο να αναδειχθεί η αλήθεια.

– Υπάρχει ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών; Θα μπορούσε ένας ανασχηματισμός να αποτελέσει πολιτική διέξοδο;

Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το 2027, το έχουμε ξεκαθαρίσει πάμπολλες φορές. Τότε θα κριθούμε από τον ελληνικό λαό για τις πράξεις μας, τα λάθη μας και την ανταπόκριση στις προεκλογικές δεσμεύσεις μας. Οσοι κάνουν άλλα σχέδια ή σενάρια, ας τα ξεχάσουν. Πέραν του γεγονότος ότι δεν θα κάνουμε τη χάρη στις μειοψηφίες, που ενοχλούνται από το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι εξαίρεση σταθερότητας σε έναν κόσμο ασταθή, υπάρχει και ένας ακόμα λόγος που μας υποχρεώνει να εξαντλήσουμε την τετραετία: έχουμε καθήκον να υλοποιήσουμε κάθε σελίδα, κάθε λέξη του προγράμματος για το οποίο μας εξέλεξαν οι πολίτες το 2023. Και ειδικά σε ό,τι αφορά το κράτος, για το οποίο δικαιολογημένα γίνεται συζήτηση ειδικά αυτή την περίοδο, μαζί με τα πολλά σημαντικά που έχουμε καταφέρει, οφείλουμε να κλείσουμε και τις υπόλοιπες ανοιχτές πληγές. Το ψηφιακό κράτος, το 112, τα μη κρατικά πανεπιστήμια, τα 80 νοσοκομεία που ανακαινίζονται, οι προληπτικές εξετάσεις, οι συντάξεις που εκδίδονται σε δύο μήνες αντί για τρία χρόνια, όλα αυτά και πολλά ακόμα δεν υπήρχαν μέχρι το 2019. Δουλειά μας είναι να προχωρήσουμε και όλα τα υπόλοιπα όπως δικαιολογημένα τα ζητά η κοινωνία. Σε ό,τι αφορά τον ανασχηματισμό, αυτός είναι αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού και δεν έχω κάποια ενημέρωση ότι επίκεινται αλλαγές. Η κυβέρνηση ακολουθεί μια πολιτική, την οποία τα πρόσωπα οφείλουν να υπηρετούν.

– Θα συμμετείχε η Ελλάδα σε μια ευρωπαϊκή ειρηνευτική δύναμη στην Ουκρανία και εάν ναι, υπό ποιες προϋποθέσεις;

Η στάση της Ελλάδας στο ζήτημα της Ουκρανίας ήταν πάντοτε ξεκάθαρη, υπέρ του αμυνομένου, και συνεπής απέναντι σε όσα είχαμε πει για την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας. Οπως είπε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του, «δεν μπορεί να υπάρξει λύση για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία. Και δεν μπορεί να υπάρξει και συζήτηση για την ασφάλεια της Ευρώπης χωρίς τη συμμετοχή της Ευρώπης».

– Στους δασμούς που προαναγγέλλει ο Πρόεδρος Τραμπ, ποια είναι η απάντηση της Ε.Ε.; Είναι εφικτή η λήψη αποφάσεων για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας στις Συνόδους του Μαρτίου;

Ως προς το κομμάτι της επιβολής δασμών, να ξεκαθαρίσουμε ότι η Ελλάδα για λόγους αρχών, για λόγους παράδοσης, αλλά και αμοιβαίου συμφέροντος, δεν επιθυμεί εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Ε.Ε. Και τούτο παρά το γεγονός ότι θα έχει πολύ μικρότερες συνέπειες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες λόγω, συγκριτικά, μικρότερου αριθμού εξαγωγών. Θεωρούμε ότι η αντίδραση της Ε.Ε. θα πρέπει να είναι ενιαία, άμεση και αποφασιστική. Ως προς το σκέλος της ευρωπαϊκής άμυνας, θυμίζω πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης -μαζί με τον Ντόναλντ Τουσκ- ήταν εκείνος ο οποίος έθεσε σε ανύποπτο χρόνο το ζήτημα. Με ικανοποίηση είδαμε ότι η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υιοθετεί αυτή την πρόταση. Οι καιροί απαιτούν γενναίες αποφάσεις και εκτιμώ ότι η Ε.Ε. θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.