Το Ιράν διέψευσε κατηγορηματικά τον Ντόναλντ Τραμπ πως έχει προχωρήσει σε απευθείας διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Εσμαΐλ Μπαγκαεΐ, δήλωσε ότι «μέχρι στιγμής δεν έχουμε καμία απευθείας διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ», χαρακτηρίζοντας παράλληλα «υπερβολικές και παράλογες» τις απαιτήσεις που, όπως υποστηρίζει, του έχουν διαβιβαστεί.

Όπως ανέφερε, «αυτό που έχει συζητηθεί είναι μηνύματα που λάβαμε μέσω μεσολαβητών, σύμφωνα με τα οποία οι ΗΠΑ επιθυμούν να διαπραγματευτούν».

Ο ίδιος εξέφρασε αμφιβολίες για την αξιοπιστία της αμερικανικής πλευράς, σημειώνοντας: «Αναρωτιέμαι πόσοι στις Ηνωμένες Πολιτείες λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τούς ισχυρισμούς της αμερικανικής διπλωματίας. Το δικό μας καθήκον είναι σαφές, σε αντίθεση με την άλλη πλευρά, η οποία αλλάζει συνεχώς στάση».

Σύμφωνα με τον Μπαγκαεΐ, η Τεχεράνη έχει ξεκάθαρη θέση από την αρχή: «Το Ιράν έχει διατυπώσει σαφώς τη στάση του από την αρχή και γνωρίζουμε πολύ καλά ποιο είναι το πλαίσιο που εξετάζουμε».

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «το υλικό που μας έχει διαβιβαστεί περιλαμβάνει υπερβολικές και παράλογες απαιτήσεις».

Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες του Πακιστάν για πιθανές συνομιλίες, σημείωσε ότι «οι συναντήσεις που πραγματοποιεί το Πακιστάν αποτελούν ένα πλαίσιο που έχει διαμορφώσει το ίδιο και εμείς δεν συμμετείχαμε».

Καταλήγοντας, τόνισε ότι «είναι θετικό οι χώρες της περιοχής να ανησυχούν για τον τερματισμό του πολέμου, αλλά θα πρέπει να είναι προσεκτικές ως προς το ποια πλευρά ξεκίνησε τη σύγκρουση».

Την ίδια στιγμή, ο πόλεμος εισέρχεται σε ακόμη πιο επικίνδυνη φάση, με νέο κύμα ισραηλινών βομβαρδισμών στη Βηρυτό και ιρανική πυραυλική επίθεση που προκάλεσε πυρκαγιά σε διυλιστήριο στη Χάιφα.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι στοχεύει «τρομοκρατικές υποδομές» της Χεζμπολάχ στα νότια προάστια της λιβανέζικης πρωτεύουσας, ενώ εικόνες δείχνουν πυκνούς καπνούς να υψώνονται πάνω από την πόλη.

Την ίδια ώρα, ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ξέσπασε φωτιά στο διυλιστήριο Bazan, πιθανότατα μετά από πυραυλικό πλήγμα από το Ιράν ή / και τη Χεζμπολάχ.

Η κατάσταση επιδεινώνεται με την εμπλοκή των ανταρτών Χούθι, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες για γενικευμένη σύρραξη στην περιοχή.

Παράλληλα, οι τιμές του πετρελαίου εκτοξεύονται, με το Brent να ξεπερνά τα 115 δολάρια το βαρέλι, εν μέσω φόβων για διαταραχές στην παγκόσμια προσφορά ενέργειας.

Την ίδια στιγμή, αυξάνεται η στρατιωτική κινητοποίηση των ΗΠΑ με χιλιάδες πρόσθετους πεζοναύτες να αναπτύσσονται στην περιοχή, ενώ εξετάζονται σενάρια για πιθανή χερσαία επιχείρηση στο Ιράν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι εξετάζει την κατάληψη της στρατηγικής σημασίας νήσου Χαργκ, βασικού πετρελαϊκού κόμβου του Ιράν στον Περσικό Κόλπο.

Το Ιράν απάντησε
με έντονη ρητορική, προειδοποιώντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις του «περιμένουν»
μια τέτοια εισβολή και ότι θα τιμωρήσουν τους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή.

Σε ανακοίνωσή
του, το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) υπογράμμισε ότι «δεν θα σταματήσει μέχρι την
πλήρη καταστροφή του εχθρού», μετά και τον θάνατο ανώτατου διοικητή του
ναυτικού του.

Στο μέτωπο του Λιβάνου, έξι Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σε ξεχωριστά περιστατικά, μεταξύ των οποίων επιθέσεις με αντιαρματικό πύραυλο και drone.

Οι συγκρούσεις έχουν ήδη προκαλέσει βαριές απώλειες στον Λίβανο, με περισσότερους από 1.000 νεκρούς, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας, ενώ πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί.

Το Ισραήλ έχει
δηλώσει ότι επιδιώκει τον έλεγχο μεγάλου τμήματος του νότιου Λιβάνου στο
πλαίσιο της χερσαίας επιχείρησης κατά της Χεζμπολάχ.