ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
15:42
Ιρανική επίθεση με πύραυλο κοντά στην Ιερουσαλήμ
15:35
Πετρελαιοφόρο με σημαία Πακιστάν διέπλευσε από τα στενά του Ορμούζ χωρίς να απενεργοποιήσει το σύστημα εντοπισμού του
15:34
Λευκός Οίκος: Η συνάντηση Τραμπ – Σι δεν ακυρώνεται, αλλά πιθανόν να αναβληθεί
15:30
Ισραήλ: Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί από την τελευταία ιρανική πυραυλική ομοβροντία – Γιατροί σαρώνουν τα σημεία πρόσκρουσης
15:24
Ήχησαν σειρήνες προειδοποίησης στο Μπαχρέιν
15:21
Ισραήλ: Τρεις ακόμα εβδομάδες πολέμου με το Ιράν
15:20
Εκρήξεις στη Ντόχα – Αναχαιτίστηκε πύραυλος
15:17
ΥΠΕΞ Κατάρ: Η εύρεση διπλωματικής διεξόδου με το Ιράν εφικτή μόνο αν σταματήσουν οι επιθέσεις

15:42
Ιρανική επίθεση με πύραυλο κοντά στην Ιερουσαλήμ
Αρκετά ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του Channel 13, αναφέρουν ότι ιρανικοί πύραυλοι ή θραύσματα έχουν επηρεάσει την περιοχή Μπετ Σεμές κοντά στην Ιερουσαλήμ.
Η έκταση των ζημιών παραμένει ασαφής, ενώ δεν υπάρχουν άμεσες αναφορές για θύματα.

Η προγραμματισμένη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ δεν φαίνεται να κινδυνεύει, ωστόσο ενδέχεται να μετατεθεί χρονικά, σύμφωνα με δηλώσεις του Λευκού Οίκου. Η εκπρόσωπος Καρολάιν Λίβιτ ανέφερε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος παραμένει πλήρως επικεντρωμένος στον πόλεμο στο Ιράν, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή του χρονοδιαγράμματος.

15:35
Πετρελαιοφόρο με σημαία Πακιστάν διέπλευσε από τα στενά του Ορμούζ χωρίς να απενεργοποιήσει το σύστημα εντοπισμού του
Πετρελαιοφόρο με σημαία Πακιστάν διέπλευσε χθες, Κυριακή, το στενό του Ορμούζ διατηρώντας σε λειτουργία το σύστημα εντοπισμού, σύμφωνα με τα δεδομένα του ιστότοπου MarineTrafiic, για το οποίο αυτό «δείχνει πως ορισμένες μεταφορές επωφελούνται ίσως από ένα ασφαλισμένο πέρασμα έπειτα από διαπραγματεύσεις» με το Ιράν.
Το μήκους 237 μέτρων πλοίο, που μετέφερε αργό πετρέλαιο, «εισήλθε στην ιρανική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στις 11:33 UTC (14:33 ώρα Ελλάδας) της 15ης Μαρτίου και διέπλευσε το στενό του Χορμούζ στις 14:43 UTC», ανέφερε το MarineTrafiic σήμερα στο X.
«Η διέλευση αυτή πραγματοποιείται έπειτα από αρκετές εβδομάδες πολύ μειωμένης κυκλοφορίας σε αυτόν τον στρατηγικό υδάτινο δίαυλο», προσθέτει ο ιστότοπος.
Σύμφωνα με τα δεδομένα του Bloomberg, στις 28 Φεβρουαρίου το πλοίο ήταν ακόμη αγκυροβολημένο στο νησί Ντας

Λευκός Οίκος: Η συνάντηση Τραμπ – Σι δεν ακυρώνεται, αλλά πιθανόν να αναβληθεί

15:30
Ισραήλ: Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί από την τελευταία ιρανική πυραυλική ομοβροντία – Γιατροί σαρώνουν τα σημεία πρόσκρουσης
Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί στην τελευταία ομοβροντία βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, την πέμπτη από τα μεσάνυχτα.
Η Magen David Adom αναφέρει ότι οι γιατροί της σαρώνουν τις περιοχές όπου αναφέρθηκαν οι επιπτώσεις. Δεν είναι άμεσα σαφές εάν οι αναφορές αναφέρονται σε άμεσες επιπτώσεις πυραύλων, σε εκρήξεις από κεφαλή βόμβας διασποράς ή σε θραύσματα που έπεσαν μετά από αναχαιτίσεις.
Σειρήνες είχαν ηχήσει στην περιοχή της Ιερουσαλήμ και σε τμήματα του νότου εν μέσω της επίθεσης.

15:24
Ήχησαν σειρήνες προειδοποίησης στο Μπαχρέιν
Σειρήνες προειδοποίησης ήχησαν στο Μπαχρέιν, σύμφνωνα με το υπουργείο Εσωτερικών το οποίο προέτρεψε τους πολίτες να κατευθυνθούν στο πλησιέστερο ασφαλές μέρος.

15:21
Ισραήλ: Τρεις ακόμα εβδομάδες πολέμου με το Ιράν
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι υπάρχουν λεπτομερή επιχειρησιακά σχέδια για τον πόλεμο με το Ιράν για τις επόμενες τρεις εβδομάδες, μαζί με πρόσθετα σχέδια που επεκτείνονται περαιτέρω.
«Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι αυτό το καθεστώς είναι όσο το δυνατόν πιο αδύναμο και ότι θα υποβαθμίσουμε όλες τις δυνατότητές του, όλα τα μέρη και όλες τις πτέρυγες του συστήματος ασφαλείας του», δήλωσε ο Ναντάβ Σοσάνι.
Ο στρατός έχει δηλώσει ότι εξακολουθεί να έχει χιλιάδες στόχους να χτυπήσει εντός του Ιράν.
Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι «δεν έχει απομείνει σχεδόν τίποτα» προς στόχευση στο Ιράν.

15:20
Εκρήξεις στη Ντόχα – Αναχαιτίστηκε πύραυλος
Εκρήξεις ακούστηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας (16/3) στη Ντόχα, πρωτεύουσα του Κατάρ σύμφωνα με μαρτυρίες που μετέδωσαν ξένα πρακτορεία.
Το υπουργείο Άμυνας της χώρας του Κόλπου ανακοίνωσε στη συνέχεια ότι αναχαίτισε πυραυλική επίθεση.
«Το Κατάρ ανακοινώνει ότι οι ένοπλες δυνάμεις του αναχαίτισαν μια πυραυλική επίθεση που στόχευε το κράτος του Κατάρ», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, καθώς η Τεχεράνη πιέζει για μια εκστρατεία αντιποίνων εναντίον των χωρών του Κόλπου.

15:17
ΥΠΕΞ Κατάρ: Η εύρεση διπλωματικής διεξόδου με το Ιράν εφικτή μόνο αν σταματήσουν οι επιθέσεις
Οι συνομιλίες με το Ιράν για την έρευση μιας διπλωματικής λύσης στην κρίση είναι εφικτές μόνο εάν το Ιράν σταματήσει τις επιθέσεις του διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, Ματζέντ αλ-Ανσάρι.
«Αν σταματήσουν τις επιθέσεις, τότε μπορούμε να βρούμε διέξοδο μέσω της διπλωματίας. Αλλά όσο οι χώρες μας δέχονται επιθέσεις, δεν είναι η στιγμή να συγκροτούμε επιτροπές», ανέφερε ο εκπρόσωπος του καταριανού υπουργείου Εξωτερικών, Ματζέντ αλ-Ανσάρι.
«Είναι η στιγμή να τηρήσουμε μια πολύ ξεκάθαρη στάση, προστατεύοντας τις χώρες μας, και να σταματήσουν εκείνοι να μας επιτίθενται αμέσως», πρόσθεσε.
Η επιτροπή στην οποία αναφέρθηκε ο αλ-Ανσάρι είχε προταθεί το Σαββατοκύριακο από τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, για να διερευνήσει επιθέσεις σε μη στρατιωτικές υποδομές στα κράτη του Κόλπου, τις οποίες το Ιράν έχει αρνηθεί ότι στοχοποίησε. Ο αλ-Ανσάρι διαψεύδει κατηγορηματικά αυτόν τον ισχυρισμό.
Από τότε που άρχισε ο πόλεμος, «οι απειλές και οι επιθέσεις σε μη στρατιωτικούς στόχους δεν έχουν σταματήσει», δήλωσε, σημειώνοντας ότι πύραυλος που αναχαιτίστηκε το Σάββατο κατευθυνόταν προς κατοικημένη γειτονιά στη Ντόχα.
Η απόφαση να εκδοθούν τότε εντολές εκκένωσης οφειλόταν εν μέρει σε προειδοποιήσεις στα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ότι «συγκεκριμένες εταιρείες και συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές» θα δέχονταν επίθεση σε κατοικημένες και εμπορικές ζώνες, πρόσθεσε.
Αμερικανικές εταιρείες όπως η Google, η American Express και η Microsoft βρίσκονταν στις ζώνες εκκένωσης.