website analysis Κομισιόν / Παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της ΕΕ για ανεπαρκή μέτρα στην εναέρια κυκλοφορία – Epikairo.gr

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς – όπως αναφέρει – η χώρα δεν έχει προχωρήσει στα απαιτούμενα βήματα για να καταρτίσει και να δημοσιεύσει διαδικασίες πλοήγησης βάσει επιδόσεων (Performance Based Navigation – PBN) στα ελληνικά αεροδρόμια, όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ads Τι «λείπει» κατά την Επιτροπή και γιατί το θεωρεί κρίσιμο
Σύμφωνα με την Κομισιόν, δεν έχουν δημοσιευτεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες προσέγγισης PBN σε 44 άκρα διαδρόμων, παρότι – βάσει των κανόνων – θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί έως τον Δεκέμβριο του 2020.
Η Επιτροπή σημειώνει ακόμη ότι οι απαντήσεις των ελληνικών αρχών, τόσο μετά την προειδοποιητική επιστολή τον Απρίλιο του 2024 όσο και μετά την αιτιολογημένη γνώμη τον Δεκέμβριο του 2024, δεν συνοδεύτηκαν από επαρκή τεκμηρίωση που να αποδεικνύει ότι οι απαιτούμενες διαδικασίες εφαρμόζονται πλήρως ή ότι έχουν «τρέξει» εγκαίρως τα αναγκαία διορθωτικά μέτρα.
Παρότι, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι έχουν γίνει κινήσεις από την ελληνική πλευρά, καταλήγει ότι η πρόοδος μέχρι στιγμής δεν κρίνεται ικανοποιητική και γι’ αυτό προχωρά στην παραπομπή. Ads Διαβάστε επίσης: Eλευθέριος Βενιζέλος / Χαλασμένα ραντάρ, καθυστερήσεις και προπαγάνδα

Τι είναι οι διαδικασίες PBN και πού βοηθούν στην πράξη
Οι διαδικασίες PBN θεωρούνται βασικό εργαλείο της σύγχρονης διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας, επειδή σχεδιάζουν και «οδηγούν» τις πτήσεις με μεγαλύτερη ακρίβεια, αξιοποιώντας σύγχρονες δυνατότητες πλοήγησης.
Αυτό, σύμφωνα με την Επιτροπή, μπορεί να ενισχύσει την ασφάλεια, να αυξήσει τη χωρητικότητα του εναέριου χώρου και των αεροδρομίων – άρα να περιορίσει καθυστερήσεις – ενώ έχει και περιβαλλοντικό και οικονομικό αποτύπωμα μέσω πιο αποδοτικών διαδρομών.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις προσεγγίσεις και προσγειώσεις, καθώς οι διαδικασίες PBN μπορούν να προσφέρουν κατακόρυφη καθοδήγηση, κάτι που βελτιώνει την επιχειρησιακή συνέχεια και την ασφάλεια ειδικά σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας.

«Οι πτήσεις είναι ασφαλείς», αλλά παραμένουν κενά
Πηγές από τις Βρυξέλλες που εξηγούν το σκεπτικό της παραπομπής τονίζουν ότι «οι πτήσεις στην Ελλάδα είναι ασφαλείς» και ότι η πολιτική αεροπορία λειτουργεί με τους κοινούς κανόνες ασφάλειας της ΕΕ, υπό την εποπτεία της ελληνικής Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας και με υποστήριξη του EASA.
Την ίδια στιγμή, όμως, επισημαίνουν ότι υπάρχει προβληματισμός επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί η πλήρης αναβάθμιση σε προηγμένα ραντάρ που θα αντικαταστήσουν παλαιότερη τεχνολογία, ενώ – κατά τις ίδιες πηγές – δεν έχουν εφαρμοστεί όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες PBN.
Η θέση τους είναι ότι, αν αυτά τα κενά κλείσουν άμεσα, η ασφάλεια θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο.
Το σχέδιο συμμόρφωσης και η στενή παρακολούθηση
Ως προς το πού βρίσκεται η διαδικασία, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το ελληνικό Υπουργείο Μεταφορών έχει καταθέσει στην Επιτροπή σχέδιο δράσης για συμμόρφωση με τους κανόνες της ΕΕ στη διαχείριση εναέριας κυκλοφορίας. Στο πλαίσιο αυτού, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας προβλέπεται να ενσωματώνει σταδιακά τις σχετικές τεχνολογίες και να προχωρά στη δημοσίευση των απαιτούμενων διαδικασιών, με τακτικές εκθέσεις προόδου προς την Επιτροπή.
Από την πλευρά της, η Κομισιόν δηλώνει ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση, σε συνεργασία με τον EASA και τον EUROCONTROL.