website analysis Κάτοικοι Νισύρου / Δεν μας έδωσαν 1,5 λεπτό να τους πούμε «Όχι στο όνομα μας η συνεργασία με Ισραήλ» – Epikairo.gr

Ενεργοί πολίτες της Νισύρου ζήτησαν το λόγο για 1,5 λεπτό σε εκδήλωση του ιδρύματος Γ. Μίχαλου προκειμένου να διαβάσουν κείμενο διαμαρτυρίας για τη Γάζα, αλλά τους απαγόρευσαν να μιλήσουν, όπως οι ίδιοι λένε στο tvxs.

To ίδρυμα Γιώργος Μίχαλος (ΑΜΚΕ υπό την αιγίδα της προεδρίας της δημοκρατίας και του οικουμενικού Πατριάρχη) στο πλαίσιο των φετινών «Διαλόγων» διοργάνωσε την εκδήλωση με θέμα: «H ανατολική μεσόγειος στη δίνη των γεωπολιτικών αλλαγών» με επί μέρους θέματα την Ενέργεια, την Άμυνα τη Διαπολιτισμικότητα κλπ.

Ανάμεσα στους καλεσμένους φέτος ήταν οι καλεσμένοι Ν. Ανδρουλάκης, o πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Α. Μίλερ, ο πρώην υπουργός Ενέργειας της κυβέρνησης Μητσοτάκη Σ. Παπασταύρου, ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργός περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης.

Στους δύο τελευταίους αλλά και στο ίδιο το ίδρυμα ήθελαν να απευθυνθούν οι κάτοικοι της Νισύρου με παρέμβαση τους.

«Είμαστε πολίτες που καταγόμαστε, ζούμε μόνιμα ή εργαζόμαστε στη Νίσυρο και είμαστε μέλη της συλλογικότητας: “Πορεία προς τη Γάζα – Κίνηση Νισύρου”, που έχει σκοπό την προάσπιση του δικαιώματος των Παλαιστινίων στη ζωή και τη γη τους» γράφουν στην ανακοίνωση.

«Αγαπητέ κύριε Μανιάτη, διαβάσαμε το άρθρο σας: ‘Η ανατολική Μεσόγειος σε αναβρασμό όπου κάνετε λόγο για “συνεχιζόμενες συγκρούσεις” στη Γάζα. Θέλουμε να σας επισημάνουμε ότι στη Γάζα δεν υπάρχουν αορίστως “συνεχιζόμενες συγκρούσεις”. Όπως έχει υπογραμμίσει η Διεθνής Αμνηστία στη Γάζα διαπράττεται γενοκτονία, ενώ ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών κάνει επανειλημμένα λόγο για “εκτεταμένα μοτίβα γενοκτονικών πρακτικών” από το κράτος του Ισραήλ» έγραφε η ανακοίνωση που δεν διαβάστηκε ενώ όσον αφορά τον κ. Παπασταύρου επισημαίνουν:

«Κύριε Παπασταύρου, η πρώτη ξένη αποστολή που δεχτήκατε με την ανάληψη του Υπουργείου τον περασμένο Μάρτιο ήταν ο Ισραηλινός ομόλογος σας. Τέλος, ο ΑΔΜΗΕ και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που εκπροσωπούνται εδώ, εργάζονται πυρετωδώς για την προώθηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ (Great Sea Interconnector). Κάθε συνεργασία με το Ισραήλ συνιστά συνεργασία με ένα κράτος που διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Δηλαδή, κάθε συνεργασία συνιστά συνενοχή σε αυτά τα εγκλήματα.»

Ενεργός κάτοικος Νισύρου μιλώντας στο tvxs λέει:

«Υποτίθεται πως πρόκειται για ένα ίδρυμα που σκοπό έχει την προάσπιση της Νισύρου, και δεν αφήνουν τους ντόπιους να μιλήσουν 2 λεπτά στην εκδήλωση τους; Σε ποιανών το όνομα τα κάνουν όλα αυτά;».

Άλλη κάτοικος προσθέτει: «Κάνουν προτάσεις για την ενεργειακή κατάσταση και την τουριστική ανάπτυξη περιοχής χωρίς εμάς. Εμείς θέλαμε να πούμε σε αυτούς τους κυρίους που έκαναν αυτές τις δηλώσεις ότι δεν δεχόμαστε να κάνει η κυβέρνηση συμφωνία με το γενοκτονικό κράτος. Όχι στο όνομα μας. Αλλά δεν ήθελαν να ακουστεί η φωνή μας».

Ολόκληρο το κείμενο της παρέμβασης:

Παρέμβαση στο πάνελ: “Γεωπολιτική της Ανατολικης Μεσογείου και Ενεργειακή Ασφάλεια” στη διοργάνωση

“Διάλογοι της Νισύρου – Bridging the East Med 2025” του Ιδρύματος Γεώργιος Μ. Μίχαλος

Είμαστε πολίτες που καταγόμαστε, ζούμε μόνιμα ή εργαζόμαστε στη Νίσυρο και είμαστε μέλη της συλλογικότητας: “Πορεία προς τη Γάζα – Κίνηση Νισύρου”, που έχει σκοπό την προάσπιση του δικαιώματος των Παλαιστινίων στη ζωή και τη γη τους.

Αγαπητέ κύριε Μανιάτη, διαβάσαμε το άρθρο σας: ‘Η ανατολική Μεσόγειος σε αναβρασμό όπου κάνετε λόγο για

“συνεχιζόμενες συγκρούσεις” στη Γάζα. Θέλουμε να σας επισημάνουμε ότι στη Γάζα δεν υπάρχουν αορίστως “συνεχιζόμενες συγκρούσεις”. Όπως έχει υπογραμμίσει η Διεθνής Αμνηστία στη Γάζα διαπράττεται

γενοκτονία, ενώ ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών κάνει επανειλημμένα λόγο για “εκτεταμένα μοτίβα γενοκτονικών πρακτικών” από το κράτος του Ισραήλ.

Γνωρίζουμε ότι το ίδρυμα Γεώργιος Μ. Μίχαλος ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για την πολιτιστική κληρονομιά. Η βαρύτερη κληρονομιά του πολιτισμού μας είναι ο αδιαπραγμάτευτος σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή.

Θέλουμε να θυμίσουμε ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης κατά του πρωθυπουργού και του πρώην Υπουργού Άμυνας του Ισραήλ, τους οποίους θεωρεί υπεύθυνους για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Τον Δεκέμβρη του 2024 συνυπεγράφη από το ελληνικό Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Ισραηλινό

Υπουργείο Ενέργειας και Υποδομών Διακρατική Συμφωνία για συνεργασία στον τομέα της ενέργειας.

Κύριε Παπασταύρου, η πρώτη ξένη αποστολή που δεχτήκατε με την ανάληψη του Υπουργείου τον περασμένο Μάρτιο ήταν ο Ισραηλινός ομόλογος σας. Τέλος, ο ΑΔΜΗΕ και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που εκπροσωπούνται εδώ, εργάζονται πυρετωδώς για την προώθηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ (Great Sea Interconnector).

Κάθε συνεργασία με το Ισραήλ συνιστά συνεργασία με ένα κράτος που διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Δηλαδή, κάθε συνεργασία συνιστά συνενοχή σε αυτά τα εγκλήματα.

Πολίτες από άκρη σε άκρη της Ευρώπης και της χώρας μας δεν θα σταματήσουμε να το φωνάζουμε μέχρι εσείς οι κατέχοντες τους θώκους της εξουσίας, μέχρι εσείς οι αιρετοί μας αντιπρόσωποι να μας ακούσετε:

‘ΟΧΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΣ’! Καμία σύνδεση της Ελλάδας με το γενοκτόνο κράτος του Ισραήλ. Καμία δικαιολογία δεν θα μπορέσει να ξεπλύνει αυτή τη ντροπή στην οποία σέρνετε τον λαό μας, έναν λαό που εκφράζει με κάθε τρόπο ότι στέκεται απέναντί σας και στη σωστή πλευρά της Ιστορίας: Με την Παλαιστίνη, με τον Άνθρωπο!

Πορεία προς τη Γάζα – Κίνηση Νισύρου